Barion Pixel

Villanyszerelők Lapja

A megjelenések éves ütemezése a Médiaajánlat oldalon található.

Villanyszerelők Lapja 2017. március

= A lapszám szakcikkeinek teljes tartalma csak előfizetőink vagy vásárlóink számára érhető el.

Ha van előfizetése, vagy már megvásárolta ezt a tartalmat, .

1 lapszám 1400 Ft

Csak ezt a lapszámot vásárolná meg?

1400 Ft-ért, online bankkártyás fizetéssel, azonnal megvásárolhatja a lapszámot, ezzel hozzáférést kap a szám összes cikkéhez, amit pdf formátumban le is tölthet.

Megveszem
ezt a lapszámot

1 éves előfizetés 7990 Ft

Legyen ön is előfizetőnk!

A Villanyszerelők Lapja egy havi megjelenésű épületvillamossági szaklap, amely nyomtatott formában évente 10 alakommal jelenik meg. Válasszon papíralapú vagy digitális előfizetést! Előfizetőink korlátlanul hozzáférhetnek a korábbi számok tartalmához is.

Érdekel az
előfizetés

A saját farkába harapó kígyó

avagy a villámvédelmi biztonsági távolság számításának és ellenőrzésének ellentmondásai

Kruppa Attila |  2126

A norma szerinti villámvédelemben meglehetősen megbonyolódott a biztonsági távolság számítása. Ennek nem az az egyetlen következménye, hogy a tervezőtől – általában fölöslegesen – részletes számítások elvégzését követelné meg az MSZ EN 62305, hanem az is, hogy a felülvizsgáló az időszakos felülvizsgálat során ellentmondásba kerülhet a tervezővel, annak ellenére is, hogy mind a tervező, mind a felülvizsgáló a szabvány követelményeinek megfelelően jár el. Cikkünkben annak járunk utána, hogy ezt az ellentmondást hogyan lehet a gyakorlatban feloldani.

Hogyan duplázzuk meg egy átlagos kivitelezés értékét?

Márki-Zay Péter |  11 872
2 5 (2)

A technika fejlődésével az épületvillamossági szakma előtt is folyamatosan új kihívások jelentkeznek: míg 30 évvel ezelőtt egy háztartásban a viszonylag kisszámú kapcsoló és dugaszolóaljzat beszerelése mellett alig volt feladata a villanyszerelőnek (a telefont és a tévéadást is más szakemberek vezették be), addig napjainkra a helyzet alapvetően megváltozott.

Nem mind lámpa, ami fénylik

Nádas József Molnár Károly Zsolt Jakab Sándor Varga Zoltán |  1600

A LED-ek – mint fényforrások – ma már széles választékban és egyre jobb minőségben elérhetők. Napjainkban már nincs olyan világítási terület, ahol ezen fényforrások ne lennének felhasználhatók. Alkalmazhatóságukat csak az befolyásolja, hogy az adott világítási feladatra léteznek-e olyan LED-es világítótestek, amelyek műszaki paramétereikben és fénytechnikai tulajdonságaikban az adott cél elérésére optimálisak.

Klímával fűteni?!

Balajti Zsolt |  6755
3 5 (3)

Egyre több fórumon, egyre szélesebb körben bukkan fel a klímával fűtés gondolata, és elégedett felhasználói tapasztalatokról is egyre többet hallani. Cikkünkben a klímával fűtés kérdését igyekszünk körbejárni.

DIN-sínre szerelhető lépcsőházi automaták

Áttekintő táblázat

|  1650

A feltüntetett adatok a gyártók, illetve forgalmazók által kitöltött adatlapon alapulnak. Valódiságukért az adatközlő viseli a felelősséget.

Lépcsőházi automaták

Porempovics József |  5236

A lépcsőházi automaták tulajdonképpen elengedés-késleltető időrelék, az alkalmazásnak megfelelő újraindítható funkcióval, mely alapelvárás minden ilyen eszközzel szemben. Gyártanak persze extrákkal bővített típusokat is, de az alapfunkciót általában ezeknél is megtartották a fejlesztők, gyártók. A lépcsőházi automata szinte minden moduláris vezérlőt gyártó cég termékei között megtalálható, hiszen a leginkább keresett eszközök között szerepel a diszkrét villamossági vezérlők piacán.

Gondolatok a 10/2016.(IV. 5.) NGM rendeletről II.

Navigálás a változó előírások tengerében 47.

Rátai Attila |  4960
1 5 (1)

Előző lapszámunkban (VL 2017/1-2.) a 10/2016. (IV. 5.) NGM rendelet problémákkal és ellentmondásokkal teli paragrafusait boncolgattuk, amelyek megpróbálják zsákutcába kényszeríteni a szakmát. Jelen írásunkban folytatjuk a rendelet elemzését, és arra is megpróbálunk választ kapni, hogy akkor most mit is kezdjünk a vizsgálat idején érvényes előírások szerinti minősítéssel.

Az elektromos autók töltési technológiái

Elektromosautó-töltőállomások Magyarországon 3.

Kozma László |  6652
1 5 (1)

Előző két cikkünkben beszéltünk törvényi feltételekről és érdekességekről a hazai e-mobilitással kapcsolatban. Az elkövetkező cikkekben már inkább villamos műszaki paraméterekről, követelményekről fogunk beszélni, hiszen az újság olvasóit ez érdekelheti leginkább. Sok kérdés van az elektromos autózással és ezek töltésével kapcsolatban, rengeteg a buktató, érdemes ezeket tisztába tenni. Ezúttal a töltési technológiákról igyekszünk részletes leírást adni.

Rádió a kapcsoló helyén

Porempovics József |  6202

A rádióhallgatás, mondhatni, „ősidők” óta része a mindennapi életünknek. A multimédiás tartalmak bősége és a hozzáférés viszonylag könnyű módjai sem tudták kiszorítani a hagyományos rádióhallgatást. Szól az autóban, konyhában, munkahelyen, és sokszor csak háttérként, hogy ne legyen csend körülöttünk.

Szemléletváltozás az építésügyi jogszabályokban I.

Dr. Jámbor Attila Kiss Andor |  2620

Az Étv. 2016. május 12-ig hatályos szabályozása szerint építési tevékenységet végezni – ha az Étv. vagy más jogszabály eltérően nem rendelkezik – csak a jogerős építésügyi hatósági engedélynek, továbbá a hozzájuk tartozó, jóváhagyott engedélyezési záradékkal ellátott építészeti-műszaki dokumentációnak, valamint az ezek alapján készített kivitelezési dokumentációnak megfelelően szabad.

Tervezett elavulás

Avagy miért romlik el minden?

Dobai Gábor |  5026
1 5 (1)

Ami elromolhat, az el is romlik, de nem mindegy, hogy mikor! 1924. december 23. történelmi jelentőségű nap volt a gazdaságtörténetben. Egy genfi irodában hajszálcsíkos öltönyt viselő üzletemberek titkos terv kidolgozására gyűltek össze. A megjelent urak az izzólámpakartell tagvállalatainak képviselői voltak, akik összehozták a történelem addigi legjelentősebb multinacionális kartellegyezményét.