Barion Pixel

Villanyszerelők Lapja

Vezérléstechnika

Rádió a kapcsoló helyén

2017/3. lapszám | Porempovics József |  6157 |

Figylem! Ez a cikk 5 éve frissült utoljára. A benne szereplő információk mára aktualitásukat veszíthették, valamint a tartalom helyenként hiányos lehet (képek, táblázatok stb.).

Rádió a kapcsoló helyén

A rádióhallgatás, mondhatni, „ősidők” óta része a mindennapi életünknek. A multimédiás tartalmak bősége és a hozzáférés viszonylag könnyű módjai sem tudták kiszorítani a hagyományos rádióhallgatást. Szól az autóban, konyhában, munkahelyen, és sokszor csak háttérként, hogy ne legyen csend körülöttünk.

Mi magyarok egyébként úttörői is voltunk a műsorszórásnak, hiszen már az XIX. század végén működött a Puskás Tivadar nevéhez fűződő Telefonhírmondó, ami ugyan vezetékes volt, de már saját stábbal rendelkezett és a híreken túl élő hangversenyeket is közvetített az előfizetőknek (érdekesség: a vezetéket már akkor „megcsapolták” leleményes honfitársaink). 1923-ban „a gyáli úton állt egy csukott bútorszállító” (LGT: Szól a rádió), ahonnan „Marcal János segédtiszt egy nótát énekelt” az éterbe, de ezt még csak rádióamatőrök élvezhették. 1925. december 1-én indult a rendszeres rádiós műsorszórás, melynek tiszteletére december 1-je a Magyar Rádiózás Napja.

A rádiófrekvenciás jelekkel történő földfelszíni analóg műsorszórás mai legismertebb modulációs üzemmódjai az AM (amplitúdómoduláció) és az FM (frekvenciamoduláció), melyek közül a jobb minőség és a nagyobb sávszélesség miatt az URH sávú FM üzemmód az elterjedtebb. Az internet előretörésével és tömeges elérhetőségével egy újabb kommunikációs lehetőség nyílt meg a rádiózásban. Ez az úgynevezett internet rádió, ami már természetesen digitális jelekkel dolgozik – a „rádió” elnevezésnek itt már nem sok köze van a rádiófrekvenciához, valószínűleg csak a megszokás miatt maradt meg, utalva arra, hogy audió tartalomról van szó és az internet rádiók hallgatása a hagyományos rádiókhoz hasonló élményt nyújt (természetesen magasabb minőségben és további, akár extra szolgáltatásokkal is kibővítve azt). A kábeltelevíziós szolgáltatók csomagjai általában tartalmazzák a szokványos rádióadókat, melyek hallgatása ennek ellenére sokszor problémába ütközik, ha a TV készüléktől vagy Set-Top Boxtól távolabbi helyiségekben, pl. a fürdőszobában szeretnénk élvezni a zenét vagy híreket hallgatni. Gyakori megrendelői igény a rádióadások hallgatása olyan helyiségekben is, ahol nem a kifejezetten relaxáló jellegű zenehallgatás a cél, hanem valamilyen más tevékenység mellé, háttérként igénylik.

A következőkben tehát nem a „Sokol” táskarádióról lesz szó (bár lehetne arról is mesélni…), hanem olyan vevőkészülékekről, melyek könnyen telepíthetők a lakás szinte bármelyik részébe, helyiségébe és nem igényelnek különösebben helyet, asztalt vagy külön bútort, mert a lakásszerelvényekhez hasonlóan akár az elektronikát, akár a hangszórót, tápegységet is egyszerűen a szerelvénydobozba lehet süllyeszteni és dizájnra még jól is néznek ki a szoba falához simulva. A szerelvény jellegű rádiók nagy előnye továbbá, hogy általában ugyanabban a dizájnban gyártják, mint az adott típus hagyományos szerelvényeit, így egy helyiségen belül nem kell kompromisszumos megoldást választani, mert a rádió a fali kapcsolóval vagy a dugaszoló aljzattal megegyező kivitelű is lehet.

A kisebb cikksorozat célja bemutatni a földfelszíni és az internet rádióvételhez használható lakásszerelvény jellegű eszközök általános lehetőségeit és tipikus telepítésüket annak érdekében, hogy a cikket olvasó kivitelező, villanyszerelő kolléga – aki esetleg még nem foglalkozott a témával – kiindulási támpontot kapjon az ilyen irányú felkérés teljesítéséhez. Amiről szó lesz tehát, az a lakásszerelvény jellegű rádióvevők:

  • FM rádió és audió rendszer alapsávi jelátvitellel,
  • internet rádió (IP rádió).

A telepítési lehetőségek bemutatása néhány tipikus rendszer összeállításával történik majd a teljesség igénye nélkül. Elsősorban sztereó megoldások kerülnek ismertetésre, de az internet rádióknál nem is nagyon van más. A földfelszíni FM rádiók között megtalálhatók monó hangzású vevőkészülékek is, melyek használata ritkább, ezért nem fognak szerepelni a cikkben.

A teljes cikket bejelentkezés után olvashatja el,
ha ön előfizetőnk vagy megvásárolta a cikket vagy a lapszámot.

Ha van előfizetése, vagy már megvásárolta ezt a tartalmat, .

1 cikk 450 Ft

Elolvasná ezt a cikket, de nem előfizetőnk?

450 Ft-ért online bankkártyás fizetéssel, megvásárolhatja és azonnal elolvashatja. A megvásárolt cikkhez a későbbiekben is korlátozás nélkül hozzáférhet. Legyen előfizetőnk és minden tartalmunkat korlátozás nélkül elolvashatja!

Megveszem
ezt a cikket

1 lapszám 1400 Ft

Csak ezt a lapszámot vásárolná meg?

1400 Ft-ért online bankkártyás fizetéssel, azonnal megvásárolhatja a lapszámot, amelyben ez a cikk olvasható, ezzel hozzáférést kap a szám összes cikkéhez, amit pdf formátumban le is tölthet.

Megveszem
ezt a lapszámot

1 éves előfizetés 7990 Ft

Legyen ön is előfizetőnk!

A Villanyszerelők Lapja egy havi megjelenésű épületvillamossági szaklap, amely nyomtatott formában évente 10 alakommal jelenik meg. Válasszon papíralapú vagy digitális előfizetést! Előfizetőink korlátlanul hozzáférhetnek a korábbi számok tartalmához is.

Érdekel az
előfizetés

Okos eszközökOkosotthonVezérléstechnika

Kapcsolódó