Barion Pixel

Villanyszerelők Lapja

Az elektromos autók töltési technológiái

Elektromosautó-töltőállomások Magyarországon 3.

2017. március 16. | Kozma László |  5341 | |

Az elektromos autók töltési technológiái

Előző két cikkünkben beszéltünk törvényi feltételekről és érdekességekről a hazai e-mobilitással kapcsolatban. Az elkövetkező cikkekben már inkább villamos műszaki paraméterekről, követelményekről fogunk beszélni, hiszen az újság olvasóit ez érdekelheti leginkább. Sok kérdés van az elektromos autózással és ezek töltésével kapcsolatban, rengeteg a buktató, érdemes ezeket tisztába tenni. Ezúttal a töltési technológiákról igyekszünk részletes leírást adni.

Elektromos autók töltése

Az elektromos autók töltéséről gondoskodni kell, mert működtetésükhöz villamos energiára van szükségük. Ilyen tekintetben kétfajta autótípust különböztethetünk meg, mindkettő tölthető külső töltőállomásról:

  • A tisztán elektromos autókat (Battery Electric Vehicle – BEV) kizárólag elektromotorok hajtják, és állandóan gondoskodni kell a külső töltésükről. Más szavakkal tehát, ezek az autók külső villamos töltés nélkül nem képesek közlekedni. Közlekedés közben fékezéskor az autó a mozgási energiát átalakítja és az akkumulátortelepek töltésére használja. Hatótávolságuk függ az akkumulátortelepek kapacitásától és természetesen az autó egyéb paramétereitől (hajtáslánc, hatékonyság, forma stb.).
  • A plug-in-hibrid autók (Plug-in Hybrid Electric Vehicle – PHEV) egyaránt rendelkeznek robbanómotorral és elektromotorral is, akkumulátor kapacitásuk általában kisebb és a haladáshoz üzemanyagot (benzin, gázolaj) és elektromos töltést is igényelnek. Következésképp, külső villamos töltés nélkül is remekül használhatók, sőt a robbanómotor működése közben egy inverteren keresztül az autó tölti a kis kapacitású akkumulátortelepeket és bizonyos feltételek megléte esetén az elektromotor rásegít a robbanómotor működésére. Ennek köszönhetően csökken az autó üzemanyag fogyasztása, kevesebb lesz a károsanyag kibocsátása és hatékonyabb lesz a működése. Ezek az autók is képesek fékezéskor visszatölteni.

A cikk szerzője úgy gondolja, hogy a személyszállításban megtalálható különböző belső égésű motorokon és elektromotorokon alapuló hibrid technológia nem fog elterjedni, inkább a tisztán elektromos változatok fogják ellepni a városokat. Az úgynevezett hatótáv-növelt elektromos autókat (Range Extender EV – REX) is meg lehetne említeni, bár olyan nagyon nem elterjedt technológia és ugyan a jövőt senki nem látja, azért jelen helyzetben egy olyan jóslat tehető, hogy még kevésbé fognak elterjedni, mint a PHEV változatok. Így cikksorozatunkban nem is beszélünk az ilyen típusú autókról, bár külső állomásról való töltésük megoldható és kívánatos is.

A teljes cikket csak előfizetőink olvashatják, bejelentkezés után.

Ha van előfizetése, . Még nem előfizetőnk? Válasszon előfizetési konstrukcióink közül!

Előfizetés

E-mobilitáse-töltőElektromos autó

Kapcsolódó