Barion Pixel

Villanyszerelők Lapja

Zöld oldal

Elektromos autók töltési módozatai - csatlakozás az elektromos hálózathoz

Elektromosautó-töltőállomások Magyarországon 4.

2017/4. lapszám | Kozma László |  6673 |

Figylem! Ez a cikk 5 éve frissült utoljára. A benne szereplő információk mára aktualitásukat veszíthették, valamint a tartalom helyenként hiányos lehet (képek, táblázatok stb.).

Elektromos autók töltési módozatai - csatlakozás az elektromos hálózathoz

Fontos szempont, hogy egy elektromos autót biztonságosan és megbízhatóan tudjunk csatlakoztatni az elektromos hálózathoz, és a töltés a teljes időtartam során elérhető maradjon. Erre valók az elektromosautó-töltőállomások.

Elektromos autók töltési fogalmai

Első körben tisztába kell tenni néhány fogalmat. Ez pedig a gyorstöltés és villámtöltés fogalma. Nem beszélhetünk szabványos megnevezésekről, egyszerűen ezek a fogalmak kialakultak a köznyelvben és várhatóan még sokáig „forgalomban” maradnak. Az angol leírás kétfajta töltést különböztet meg: „sima” töltés (charging) és gyorsöltést (fast charging). Az angol kontextus a gyorstöltés alatt a DC nagyteljesítményű (50 kW vagy felette) töltést érti. Ettől kicsit eltérően, idehaza elterjedt a villámtöltés fogalma, ami érthető is. Ezen töltés alatt a hazai szakemberek és érdeklődők a DC nagyteljesítményű (50 kW vagy felette) töltést értik és a villámtöltés fogalma utalhat arra, hogy maga a töltés valóban nagyon gyors, a leggyorsabb, mert akár 30 perc alatt 80%-os töltöttségre is fel tudja húzni a villanyautót. Gyorstöltés alatt pedig a legnagyobb teljesítményű és leggyorsabb AC töltéseket kezdték el megnevezni, ezek az AC 43 kW és az AC 22 kW teljesítmények. 22 kW alatt (11, 7 és 3 kW) pedig sima töltésről beszélhetünk. Jómagam úgy vélem, hogy helyes ez a megközelítés és felosztás, mert megkülönböztet gyors és ultra gyors töltést, ráadásul még el is tudja választani a közvetlen DC és az autó inverterén keresztüli közvetett AC töltéseket.

A cikk még 13 614 karakternyi szöveget tartalmaz.

A teljes cikket bejelentkezés után olvashatja el,
ha ön előfizetőnk vagy megvásárolta a cikket vagy a lapszámot.

Ha van előfizetése, vagy már megvásárolta ezt a tartalmat, .

1 cikk 450 Ft

Elolvasná ezt a cikket, de nem előfizetőnk?

450 Ft-ért online bankkártyás fizetéssel, megvásárolhatja és azonnal elolvashatja. A megvásárolt cikkhez a későbbiekben is korlátozás nélkül hozzáférhet. Legyen előfizetőnk és minden tartalmunkat korlátozás nélkül elolvashatja!

Megveszem
ezt a cikket

1 lapszám 1400 Ft

Csak ezt a lapszámot vásárolná meg?

1400 Ft-ért online bankkártyás fizetéssel, azonnal megvásárolhatja a lapszámot, amelyben ez a cikk olvasható, ezzel hozzáférést kap a szám összes cikkéhez, amit pdf formátumban le is tölthet.

Megveszem
ezt a lapszámot

1 éves előfizetés 7990 Ft

Legyen ön is előfizetőnk!

A Villanyszerelők Lapja egy havi megjelenésű épületvillamossági szaklap, amely nyomtatott formában évente 10 alakommal jelenik meg. Válasszon papíralapú vagy digitális előfizetést! Előfizetőink korlátlanul hozzáférhetnek a korábbi számok tartalmához is.

Érdekel az
előfizetés

E-mobilitáse-töltőElektromos autó

Kapcsolódó

Az elektromos autók töltési technológiái

Az elektromos autók töltési technológiái

Elektromosautó-töltőállomások Magyarországon 3.

Az elektromos autózás előnyei és hátrányai

Az elektromos autózás előnyei és hátrányai

Elektromosautó-töltőállomások Magyarországon 2.