Barion Pixel

Villanyszerelők Lapja

Hogyan duplázzuk meg egy átlagos kivitelezés értékét?

2017. március 16. | Márki-Zay Péter |  6352 | |

Hogyan duplázzuk meg egy átlagos kivitelezés értékét?

A technika fejlődésével az épületvillamossági szakma előtt is folyamatosan új kihívások jelentkeznek: míg 30 évvel ezelőtt egy háztartásban a viszonylag kisszámú kapcsoló és dugaszolóaljzat beszerelése mellett alig volt feladata a villanyszerelőnek (a telefont és a tévéadást is más szakemberek vezették be), addig napjainkra a helyzet alapvetően megváltozott.

  • A villamos berendezések számának ugrásszerű emelkedése miatt sokkal több csatlakozóaljzatra van szükség (az elektronikai készülékek mellett teret hódított a mosogatógép, mikrohullámú és elektromos sütők, kávéfőzők, szárítógépek és klímák – nem véletlenül emelkedett az energiaszolgáltató által alapként biztosított csatlakozási teljesítmény is 16 A-ről 32 A-re).
  • A világításvezérlés terén egyre elterjedtebb a váltó- és keresztkapcsolók mellett az impulzusrelés megoldás, fényjelzős funkciók, fényerőszabályzás, okos otthon megoldások szcenárió-kapcsolókkal, rádiós és távkapcsolós világításvezérlési megoldások.
  • Bár a telekommunikációs szolgáltató továbbra is kiépíti a végpontot a lakásban, a jelnek az elosztása a lakáson belül jellemzően a villanyszerelő feladata: telefon, TV, és az egyre inkább mindkettőt kiváltó RJ45-ös internet-csatlakozók kiépítése, a vezetékek behúzása, hangfalvezetékek falba helyezése és hangfalcsatlakozók beszerelése, kihangosító rendszerek, kaputelefon-rendszerek felszerelése és beüzemelése, akár biztonsági kamerákkal kiegészítve.

Szakmai fórumokon villanyszerelőkkel beszélgetve tapasztalom, hogy sokan még nem indultak el ebbe az irányba, pedig a villanyszerelő vállalkozások egyértelműen a technikai fejlődés nyertesei: munkájukra nemcsak hogy továbbra is szükség van, de a feladatok bővülésével egy-egy kivitelezés átlagos árbevétele és a vevőknek nyújtott szolgáltatásuk hozzáadott értéke ugrásszerűen megnőtt, ami tükröződik az árbevételükben. A magasabb hozzáadott érték, szaktudás egyben magasabb óradíjakat is jelent: a falvéséssel szemben az USB-csatlakozók és kaputelefonok telepítése az ügyfelek számára is értékesebb munka. A beszerelt hangfalvezeték-csatlakozók, USB-töltőaljzatok, mozgásérzékelők vagy rádiós váltókapcsolók, bluetooth-os kihangosítók, esetleg okostelefonról vezérelhető kapcsolók ma már megtalálhatók a vezető gyártók kínálatában.

A teljes cikket csak előfizetőink olvashatják, bejelentkezés után.

Ha van előfizetése, . Még nem előfizetőnk? Válasszon előfizetési konstrukcióink közül!

Előfizetés

USBVillanyszerelés