Barion Pixel

Villanyszerelők Lapja

Márki-Zay Péter

okl. villamosmérnök

 4683 | |

Márki-Zay Péter cikkei

Márki-Zay Péter

Okos megoldások a villanyszerelésben

2017. október 10. |  10 493
2 4 (1)

Egyre gyakrabban hallunk, olvasunk, akár itt a Villanyszerelők Lapjában is, a „tárgyak internetéről”, azaz az egymással és okostelefonokkal, tabletekkel kommunikáló eszközökről. Ezzel kapcsolatosan két általános félreértést szeretnék cikkemmel eloszlatni: az egyik, hogy ezek a megoldások majd a későbbi jövőben jelennek csak meg, a másik, hogy használatuk bonyolult, esetleg informatikusi vagy elektronikai szakmai ismereteket igényel.

Márki-Zay Péter

Önvisszakapcsoló automatikák és fejlődési tendenciáik

2017. szeptember 10. |  5692
1 5 (1)

Noha évtizedes múltra tekint vissza elérhetőségük, a villanyszerelők meglepően ritkán alkalmazzák a több gyártó kínálatában is elérhető visszakapcsoló automatikákat, amelyek megoldást kínálnak az átmeneti hibajelenségek elleni védelemre.

Márki-Zay Péter

Kaputelefon-rendszerek a villamos kivitelezésben

2017. április 11. |  3618
1 5 (1)

A villanyszerelők jelentős része még mindig idegenkedik a kaputelefonok (illetve általában az elektronikus készülékek) beszerelésétől, sok esetben elvégezve a vezetékezést, de a magasabb hozzáadott értékű beüzemelést átengedik specialistáknak: a gyengeáramú rendszerekkel foglalkozó vállalkozásoknak. Cikkünkben áttekintést nyújtunk a kaputelefon-megoldások kiválasztásáról, arra biztatva minden villanyszerelőt, hogy bátran szereljen fel kaputelefonokat is ügyfeleinek, ismerje meg a mai rendszerek egyszerűségét.

Márki-Zay Péter

Hogyan duplázzuk meg egy átlagos kivitelezés értékét?

2017. március 16. |  11 918
2 5 (2)

A technika fejlődésével az épületvillamossági szakma előtt is folyamatosan új kihívások jelentkeznek: míg 30 évvel ezelőtt egy háztartásban a viszonylag kisszámú kapcsoló és dugaszolóaljzat beszerelése mellett alig volt feladata a villanyszerelőnek (a telefont és a tévéadást is más szakemberek vezették be), addig napjainkra a helyzet alapvetően megváltozott.