Barion Pixel

Villanyszerelők Lapja

Önvisszakapcsoló automatikák és fejlődési tendenciáik

2017. szeptember 10. | Márki-Zay Péter |  4064 |

Önvisszakapcsoló automatikák és fejlődési tendenciáik

Noha évtizedes múltra tekint vissza elérhetőségük, a villanyszerelők meglepően ritkán alkalmazzák a több gyártó kínálatában is elérhető visszakapcsoló automatikákat, amelyek megoldást kínálnak az átmeneti hibajelenségek elleni védelemre.

A belső hálózatok érintésvédelmét ellátó áram-védőkapcsolók gyakran kapcsolnak le átmeneti, rendkívüli jelenségek hatására (ez különösen az AC, ill. a korszerűbb A típusú készülékekre is jellemző – a háztartásokban éppen ezekből van legtöbb). Jellemző például, hogy a közcélú villamos hálózat felől érkező zavarok – például közeli villámcsapás – hatására a lakáshálózaton szivárgó áram jelenik meg, amire az érzékenyebb áram-védőkapcsolók működésbe lépnek.
Bár a tranziens jelenség csak egy pillanatig tart, a védelem működése után a hálózat feszültség nélkül marad, az ott tartózkodóknak kell akár sötétben kibotorkálni visszakapcsolni, illetve, ami még kellemetlenebb: üresen álló ingatlan esetén feszültség nélkül marad az épület-felügyelet, nem működik a fűtés vagy a hűtés, leolvadnak a fagyasztók, kiesik a locsolórendszer. Erre a problémára nemcsak praktikus, de gazdaságos megoldás is az önvisszakapcsoló automatika – a kimaradás okozta kár összege már egy működés esetén is megtérülhet.

A teljes cikket csak előfizetőink olvashatják, bejelentkezés után.

Ha van előfizetése, . Még nem előfizetőnk? Válasszon előfizetési konstrukcióink közül!

Előfizetés

AutomatikaVezérléstechnika

Kapcsolódó