Barion Pixel

Villanyszerelők Lapja

Eszközeink

Okos megoldások a villanyszerelésben

2017/10. lapszám | Márki-Zay Péter |  10 321 |

Figylem! Ez a cikk 5 éve frissült utoljára. A benne szereplő információk mára aktualitásukat veszíthették, valamint a tartalom helyenként hiányos lehet (képek, táblázatok stb.).

Okos megoldások a villanyszerelésben

Egyre gyakrabban hallunk, olvasunk, akár itt a Villanyszerelők Lapjában is, a „tárgyak internetéről”, azaz az egymással és okostelefonokkal, tabletekkel kommunikáló eszközökről. Ezzel kapcsolatosan két általános félreértést szeretnék cikkemmel eloszlatni: az egyik, hogy ezek a megoldások majd a későbbi jövőben jelennek csak meg, a másik, hogy használatuk bonyolult, esetleg informatikusi vagy elektronikai szakmai ismereteket igényel.

Az okos termékek már ma is kaphatók és még villamos szakmai ismeretek is csak a hálózatra csatlakoztatásukhoz kellenek, ahogyan egy hagyományos villanykapcsoló beszerelésekor is – épp ezért érdemes mielőbb minden villanyszerelőnek megismerkedni ezen termékek használatával.

Jól ismert kényelmi funkciók – minden korábbinál egyszerűbben

A hagyományos épületvillamossági kivitelezés sokáig a vezetékezésre, a kiselosztóban foglalt védelemre és elosztásra, illetve a kapcsolókra és dugaljakra szorítkozott. Ez a kör bővült később az egyszerű kényelmi megoldásokkal, pl. fényerő-szabályozó, mozgásérzékelő, termosztát, kaputelefon – valamennyi magasabb hozzáadott értéket képvisel a villanyszerelő számára, és nem jelentett különösebb szakmai kihívást sem. Igényesebb ügyfeleknél megjelentek az épületautomatizálási, okosotthonrendszerek is (pl. KNX), amik a fent említett elemeket gyengeáramú jelátvitellel kötötték egységes rendszerbe. Hogy a buszos rendszerek elterjedése nem öltött tömeges méreteket Magyarországon, annak az árukon túl több oka is van:

  • először is a rendszerek telepítéséhez képzett szakemberekre van szükség, a gyártók által szervezett oktatáson sajátítható el a rendszer telepítése és felprogramozása,
  • ehhez járul továbbá, hogy magának a felhasználónak is el kell sajátítania a rendszer használatát, és mint a műszaki cikkeknél oly sokszor, a komplexitás itt is az elterjedés akadálya lett.

Itt kapcsolódik a történetbe a tárgyak internete, ami bár először éppen ezeket a komplex épületautomatizálási rendszereket tette távolról is elérhetővé, az igazán forradalmi áttörést a villanyszerelésben mégis az jelenti, hogy mostantól nemcsak a rendszertermékek, hanem egy egyszerű villanykapcsoló vagy dugalj is okoskapcsoló és okosdugalj lehet – ezt a fejlődést szemlélteti az 1. kép. A hagyományos és okos termék között ránézésre semmi különbség nincs, villamos bekötése is ugyanaz, viszont az okos termék figyel, mér, riaszt és beavatkozik az okostelefonnal vagy számítógéppel rendelkező tulajdonos igényei szerint.

1. kép: A villamos szerelvények egymással és az interneten keresztül okostelefonokkal is kommunikálnak.

A hagyományos villamos szerelvényeket okos, internetre kapcsolt készülékekre cserélve a kényelmi megoldások egészen új szintje érhető el az akár csak minimális technikai ismeretekkel rendelkező nagyközönség számára is. (Ne feledjük: Magyarországon az emberek kétharmadának van okostelefonja, ami több, mint ahány háztartás van!). Nézzünk néhány alkalmazási példát a villamos szakkereskedésekben már ma is elérhető vagy a vezető gyártók által külföldön már értékesített és rövidesen hazánkban is elterjedő termékeivel.

Rádiófrekvenciás váltókapcsoló

Csak a tapétázás után jut eszébe az ügyfélnek, hogy a hálószobában az ágya mellé is kellene egy kapcsoló? Nem kell falat vésni, egyszerűen kicserélhető a meglévő egypólusú vagy váltókapcsoló rádiós kapcsolóra, az ágy mellé pedig egy mobil vagy falra ragasztott kapcsolót párosítunk hozzá, ami a távolból működteti a fali kapcsolót, a benne lévő elemet pedig 8 évig nem kell cserélni! Ezt a máris elérhető rádiós váltókapcsoló válik újabban okossá azzal, hogy egy telefonos applikációval a mobilunkról is kapcsolhatjuk a világítást.

2. kép: Rádiós kapcsolók: a mobilkapcsoló a fali készülékkel egy gombnyomással párosítható.

Okosdugalj és okoshosszabbítós elosztó

Nemcsak a kapcsolók, de a dugaljak is okosra cserélhetők, sőt, egy hosszabbító példáján bemutatva látható, hogy ehhez adott esetben villanyszerelőre sincs szükség (de a hamarosan nálunk is megjelenő okos fali dugaljak is részben azonos funkciókkal rendelkeznek). Funkciói:

  • Okostelefonról vagy táblagépről ki- és bekapcsolható (dugaljanként egymástól függetlenül), illetve programozható is (mint a jelenlét-szimulációra és kirakatvilágításra használt programkapcsolók).
  • Master-slave elosztóként a fő készülék kikapcsolásakor kikapcsolja a további dugaljakat is (pl. TV kikapcsolása esetén a műholdvevőt és házimozit).
  • Fogyasztást mér (dugaljanként) és igény szerint riasztást küld a mobilunkra vagy e-mail-fiókunkba, ha a fogyasztás nulla vagy az átlagos értéket jelentősen meghaladja (lehetséges meghibásodás vagy pl. nyitva felejtett hűtő vagy fagyasztó esetén).
  • Riasztást küld, ha a feszültség nullára csökken (áramszünet), vagy ha egy adott idősávban fogyasztás jelentkezik (pl. szivattyúnál napközben, amikor nem megy az öntözés, vagy a videójátéknál akkor, amikor a gyermeknek házi feladatot kellene csinálnia).

Ahogy az okoskészülékek általában, a dugalj/elosztó is wifi router-en keresztül csatlakozik az internetre, azon keresztül kommunikál az telefonunkkal, tabletünkkel.

3. kép: Okoshosszabbító: dugaljanként méri a fogyasztást, távvezérelhető és riasztást küld áramszünet esetén.

Okostermosztát

A cikkben ismertetett megoldások közül talán ez a legelterjedtebb, köszönhetően annak, hogy nemcsak a villamos gyártók, hanem az épületgépészeti cégek is propagálják. A legegyszerűbb formájában a meglévő termosztát helyére egyszerűen felszerelhető készülék a fentebb ismertetett termékekhez hasonlóan wifi internetre csatlakozik, okostelefonról és tabletről egyszerűen programozható, sokkal könnyebben, mint a kis kijelzős, kevés gombos hagyományos termosztátok (napi és heti program, hőmérséklet mellett akár páratartalom is, egy alkalmazásból akár több termosztátra, több helyszínre is). A készülék a legjobb példája annak, hogy a fizikai tartalom megváltoztatása nélkül, pusztán a szoftver frissítésével, fejlesztésével folyamatosan fejleszthető a nyújtott kényelem: az ismert gyártók máris elérhető készülékei képesek a programtól függetlenül 30, 60 vagy 90 perces gyors felfűtést indítani, vagy a mobiltelefonos applikáció geolokációs funkciójával érzékelni, ha a megszokottnál hamarabb távozunk otthonunkból, és rákérdezni, hogy takarékosságból lejjebb akarjuk-e venni a fűtést is egyúttal.

4. kép: Okostermosztát – telefonról programozható és távvezérelhető.

Wifis kaputelefon

A kaputelefonokkal korábban már foglalkoztunk a Villanyszerelők Lapja hasábjain, továbbra is arra biztatok minden villanyszerelőt, hogy növelje munkája értékét ezen funkció szerelésével, akár egy meglévő csengővezetékre telepítve, ha az egyébként megfelelő minőségű kapcsolatot ad. A wifis kaputelefon az egyszerű kétvezetékes készüléktől csak abban tér el, hogy beltéri egysége az internetre csatlakozik, így akár a nappaliban ülve telefonról beszélhetünk a hozzánk becsöngető látogatóval és a telefonról kinyithatjuk az ajtót, a kaput, vagy a videókészüléken túl megnézhetjük a kiegészítő biztonsági kamera képét is. A telefonos applikáció persze nemcsak otthon működik – a világ másik feléről is megnézhetjük, mi zajlik a házunk előtt, fogadhatjuk a becsengetéseket, kinyithatjuk az ajtót, vagy ingyenesen, az interneten keresztül beszélhetünk az otthoniakkal a kaputelefon beltéri egységét használva. Gyártói opcióktól függően egyes készülékek még a világítást vagy az öntözést is távolról kapcsolhatóvá és programozhatóvá teszik.

5. kép: Wifis kaputelefon – egyszerű kétvezetékes szereléssel.

További internetes megoldások

Az előzőekben ismertetett legegyszerűbb készülékek és felhasználások csak a máris elérhető, legismertebb lehetőségeket mutatták be. A Villanyszerelők Lapja előző számában szó volt a távolból kapcsolható áramvédő-visszakapcsoló automatikáról (ami nemcsak visszakapcsol tranziens hibák esetén, de riasztást küld a tartós hibáról, illetve távműködtetést tesz lehetővé egy külön tápforrásról még működő wifi routerre kapcsolódva). A nagy multinacionális gyártók kínálatában már elérhető vagy hamarosan megjelenik a rádiós szerelvények egész tárháza, melyek telefonról programozhatók, tetszőleges funkciókat párosíthatunk általuk az egyes készülékekhez (pl. egy központi rádiós lekapcsoló a lakásból való távozáskor valamennyi világítást és egyes dugaljakat lekapcsol, a redőnyt leengedi stb.), és mindezt telefonról távolból is elérhetővé teszik. Világítástechnikai üzletekben kaphatók már olyan fényforrások, melyeknek fényerősségét és színhőmérsékletét is telefonról állíthatjuk be és változtathatjuk szabadon, hangulatunkhoz, az időjáráshoz vagy tevékenységünkhöz illeszkedően. Cikkünkben nem is szóltunk olyan, a villanyszerelői szakmától távolabb álló területekről, mint a különböző érzékelők (füst, gáz, víz stb.), biztonsági és tűzvédelmi rendszerek, audiorendszerek és más szórakoztató elektronikai megoldások, szelepekkel működtetett összetett fűtési és locsolórendszerek – ezek továbbra sem tartoznak a villanyszerelőktől rendszeresen igényelt megoldások körébe.

A „felhő” és a „mobil app”

Ha a fenti egyszerű megoldásokban valami mégis idegen lehet a villanyszerelők idősebb generációjának, az a mobil applikáció. A termosztátnál már láthattuk, hogy az ismertetett készülékek maguk roppant egyszerűek, beszerelésük nem különbözik a hagyományos kapcsolókétól, dugaljakétól, termosztátoktól és kaputelefonoktól, a többlettudás ugyanis nem a készülékben, hanem a „felhőben”, azaz a gyártók által működtetett és karbantartott internetes szervereken van, amit mi a mobilkészülékeinken keresztül érünk el. Felesleges is hangsúlyozni, mennyire fontos, hogy csak megbízható gyártó termékeit forgalmazzuk és használjuk, ahogy a lakáskulcsunkat és tárcánkat sem bíznánk egy idegenre – a komoly nemzetközi cégek már ma is sok ezer felhasználó adataira vigyáznak számonkérhető felelősséggel.

A lakosság okostelefont használó többsége számára napi rutin, hogy a fenti megoldásokhoz a gyártó mobilalkalmazását le kell telepíteni a mobileszközünkre (Android vagy iOS), majd azon regisztrálnunk kell magunkat és a megvásárolt készüléket: a párosítás a bekapcsoláskor nagyrészt automatikus, az alkalmazás pedig lépésről lépésre végigvezeti a kezdő felhasználót a teendőkön. A technika lehetőségeivel egyre több fogyasztó él, és bár az ismertetett új megoldások igen egyszerűek, a megvalósításban az ügyfelek továbbra is a villanyszerelőtől várnak segítséget.

Okos eszközökOkosotthon