Villanyszerelők Lapja

Áttekintő táblázat alapjánEszközeink

Kaputelefon-rendszerek a villamos kivitelezésben

2017. április 11. | Márki-Zay Péter okl. villamosmérnök |  1238 | |

Kaputelefon-rendszerek a villamos kivitelezésben

A villanyszerelők jelentős része még mindig idegenkedik a kaputelefonok (illetve általában az elektronikus készülékek) beszerelésétől, sok esetben elvégezve a vezetékezést, de a magasabb hozzáadott értékű beüzemelést átengedik specialistáknak: a gyengeáramú rendszerekkel foglalkozó vállalkozásoknak. Cikkünkben áttekintést nyújtunk a kaputelefon-megoldások kiválasztásáról, arra biztatva minden villanyszerelőt, hogy bátran szereljen fel kaputelefonokat is ügyfeleinek, ismerje meg a mai rendszerek egyszerűségét.

Rendszerek áttekintése

A kaputelefon funkciójában a csengő kiterjesztése – ráadásul mivel gyengeáramú rendszerről van szó, szerelése többnyire villamos szaktudást sem igényel (forgalmazásához elegendő a CE-minősítés). Előnye a csengővel szemben a kétirányú kommunikáció, ahol a hang a videós rendszerek esetében képpel is kiegészül. A csengőnyomót egy kültéri egység váltotta fel, amihez opcionálisan elektromos kapunyitás és további kamerák is csatlakoztathatók. A lakáskészülékek funkcionalitásának csak a fantázia szab határt: a lakáson belüli kommunikáció mellett a legújabb modellek Wifi hálózaton az internetre csatlakoztathatók és távműködtethetők.

Felépítésük szempontjából lehetnek audio vagy video, analóg vagy digitális rendszerek, az egységek között kettő, négy, vagy többvezetékes összeköttetéssel. A digitális kétvezetékes rendszerek nemcsak kényelmükben, de szerelhetőségben és megbízhatóságban is felülmúlják a korábbi megoldásokat, árban viszont a régebbi, leggyakrabban négyvezetékes megoldások kedvezőbbek.

A legfontosabb különbség azonban az egyes megoldások között az, hogy hány egységig bővíthetők és mekkora távolságot tudnak lefedni biztonsággal a kültéri egységek és a lakáskészülékek között: az összetett, komplex rendszerek egy lakóparkban akár 1000 lakást és számos lépcsőházi bejáratot és autóbejárót tudnak működtetni akár 500 vagy 1000 méteres távolságokkal. A kaputelefon gyártók saját internetes szoftverekkel támogatják ezen rendszerek megtervezését, konfigurálását, és telepítésük is komplexebb feladat, amivel a gyakorlatban erre szakosodott vállalkozások foglalkoznak.

Kaputelefon szett kiválasztási szempontok

Egy társasház rendszerének telepítése villanyszerelők számára hamar elsajátítható, cikkünkben azonban most a nem szakmabeliek által is egyszerűen beszerelhető kaputelefon szettekkel foglalkozunk, melyeket hagyományosan közös bejárattal rendelkező egy vagy két lakás igényeire fejlesztettek ki a gyártók. A következőkben a kiválasztási és beszerelési szempontokat vesszük sorra, amiket egyeztetve kiválasztható az ügyfél számára legmegfelelőbb készülék.

 • Igényelt beltéri és kültéri készülékek száma. A leggyakoribb esetben egy beltéri és egy kültéri egységre van csak szükség, a kültéri egységről esetleg egy elektromos zár vezérlésével. Erre valamennyi forgalmazott szett alkalmas. Ha az ügyfél több lakáskészüléket is szeretne (ezek bármelyikéről lehet kommunikálni a kültéri egységgel, ki lehet nyitni a kaput, és egymás között is van intercom funkció beszédhanggal, bár kamera hiányában kép nélkül), vagy több kaput is szeretne vezérelni, esetleg a bejárat kialakítása miatt külső kamerát is csatolna a rendszerhez, akkor ennek megfelelő készüléket kell választani. A villamos kereskedőknél jelenleg kapható szettek 3 vagy 4 beltéri egységig és két kapuig, illetve egy extra kameráig bővíthetők. Gyártmánytól függően ikerház esetén két egymástól független lakásból is vezérelhető ugyanaz a kültéri kaputábla, ill. ugyanazok a kapuk.

1. ábra: egyszerű bekötési útmutató – valamennyi szettben megtalálható

 • Audio vagy video kaputelefon: bár funkcionálisan az audio rendszer is tökéletesen megfelelő és sokkal olcsóbb, érdemes ügyfelünk figyelmébe ajánlani a video kaputelefonok előnyeit: utcai zajszinttől függetlenül és kérdés nélkül be tudjuk engedni a családtagokat, ismerősöket, látjuk ki áll a kapu előtt, ismerős-e a mérőóra-leolvasó vagy visel-e egyenruhát stb. Hasonlóan érdemes ma már megfelelő képméretet és színes kijelzőt ajánlani – ez a jobb készülékek esetében egyébként is adottság.
 • Kül- és beltéri egységek távolsága: a gyártók minden esetben meghatározzák a maximális távolságot a két egység között, ahol a készülék még megfelelően működik, ez jellemzően 50, 100 vagy 200 méter – mindenképp ellenőrizzük a készülék leírását.
 • Rendelkezésre álló vagy új vezeték: amennyiben nem új épületről van szó, sok esetben szempont, hogy a már meglévő csengővezetéket csak kétvezetékes rendszerhez tudjuk felhasználni. A négy- és többvezetékes rendszerek ilyen esetben új vezetékezést igényelnek, ami legtöbbször falbontással jár. Minden esetben használjunk megfelelő keresztmetszetű vezetéket (az informatikai kábelek egyes gyártók által nem ajánlottak, bár ennek ellenére általában tökéletesen működnek), analóg rendszereknél fontos lehet az árnyékolás és a csavart érpár használata is a zajszűrés érdekében.
 • Falon kívüli vagy süllyesztett készülékek: a kapható szettek többsége egyszerű szerelésű, mégis esztétikus falon kívüli megoldás. A süllyesztett készülékek inkább a komolyabb rendszerek esetében jellemzőek, és átlagos családi házakban sokszor nehezebben alkalmazhatók.
 • Érintőképernyős vagy nyomógombos készülékek: video kaputelefonok esetén az érintőképernyős is egyre elterjedtebb, bár funkcióit tekintve nem különbözik a nyomógombostól. Előfordul, hogy egy gyártó azonos rendszerén belül mindkét megoldás választható, az ügyféligényeknek megfelelően.

2. ábra: beltéri egységek kihangosítóval és kézibeszélővel – az utóbbiak sérülékenyebbek.

 • Kézibeszélős vagy kihangosítós beltéri egység: a modernebb készülékek kihangosítósak, elkerülve a kézibeszélőnek nemcsak az esztétikai hátrányát, de nagyobb sérülékenységét is (az akasztóról leeső kézibeszélő gyakran törik, rongálódik, ilyen esetben csere-kagyló csak utánajárással, régebbi készülékek esetén sokszor sehogy nem szerezhető be).
 • Esztétikus és ellenálló kivitel: nemcsak a háziasszonyoknak fontos szempont, hogy a készülék kellemes megjelenésű legyen, a kültéri egység esetében azonban ugyanilyen fontos szempont a biztonság és tartósság, szélsőséges esetben a vandálbiztos kivitel.

A szempontoknak megfelelő készülék választása nemcsak az elégedett ügyfél miatt fontos, a szerelőnek sem mindegy, mennyi munkaidőt igényel a működőképes, megfelelő megoldás kialakítása.

Felszerelés és hibakeresés – gyakorlati tanácsok

A kaputelefonok felszerelése előtt mindenképp olvassuk el a mellékelt használati utasítást és tartsuk be az előírásokat. Ennek ellenére is előfordulhatnak azonban hibajelenségek, melyek megelőzésében, kezelésében az alábbi szempontok segíthetnek:

 • Vezetékek elhelyezése: a vezetékek csatlakoztatására többnyire (az egyszerű szerelés érdekében akár lepattintható) sorkapcsok szolgálnak. A vezetékek a készülékek hátlapján csatlakoznak, ahol az esztétikus kivitelezés érdekében a fali csatlakozást a készülék eltakarja – ezt a megoldást az adapterből érkező egyenáramú csatlakozással is megtehetjük, amikor is a fali beltéri egységnél nem marad látható vezetékezés (ennek érdekében előfordul, hogy az adapterből érkező DC vezetéket a hosszabbítás érdekében felvágják, tudomásul véve, hogy ezzel az adapter gyártói garanciáját kockáztathatják).
 • Adapter: Minden esetben csak a készülékhez kapott adaptert használjuk, idegen adapter még akkor is hibás működést eredményezhet, ha azonos a névleges feszültsége és teljesítménye. A technológia fejlődésével a feszültség is emelkedett, a korábbi 12 V helyett egyre gyakrabban akár 30 Volt feletti egyenárammal is találkozunk.
 • A kültéri egység esetén gyakori, hogy kapualjba, oldalfalba, oszlopra szereljük. Győződjünk meg a kamera látószögéről és adott esetben a falsíktól eltérő szögben szereljük fel az egységet, hogy az érkező látogatók a beltéri egységen láthatók legyenek.
 • Gerjedés, egyirányú kommunikáció: a kül- és beltéri egységek mikrofon érzékenysége és hangereje állítható, ezt célszerű a felszerelés előtt megfelelő szintre beállítani. A működés alatt a hangszóró és mikrofon közelsége miatt gerjedés léphet fel, amit a hangerő csökkentésével lehet megelőzni. Előfordul, hogy a készülék a kommunikációt egyirányúsítja, azaz amikor az egyik fél beszél, a másik hangja nem hallatszik – adott esetben ez a gerjedés megelőzését szolgálja, azaz nem feltétlenül hibajelenség.
 • Tesztelés: rövid, hibátlan teszt-vezetékkel érdemes összerakni a bel- és kültéri készüléket felszerelés előtt, vagy hiba esetén leszerelést követően. Ha a készülék így működik, a probléma az installációval van. Lehetséges okok többek között: vezetékszakadás, nem megfelelő vezeték-keresztmetszet, túl nagy távolság a kül- és beltéri egység között, esetleg nem megfelelő árnyékolás vagy nem csavart érpár használata (régebbi, analóg rendszereknél). Korábban már tökéletesen működő készülék esetén gyakori meghibásodási ok a kültéri készülék beázása, ezért érdemes a vízmentes (IP44) szerelésre megfelelő figyelmet fordítani (az egységet megfelelően szigetelten kell felszerelni, a gyakran a gyártó által is biztosított esővédő keretet használva).

Modern megoldások – technikai fejlődés a kaputelefon készülékeknél

A jövő megoldásai máris megjelentek a kaputelefon rendszerek esetében – a bővíthetőség mellett az internetre kapcsolódás, távoli elérés, vagy akár a komplex épületautomatizálási rendszerekbe illeszthetőség formájában.

 • A beléptetéshez a komplex rendszerek esetében alkalmazhatnak elektronikus kártyát és kártyaleolvasót, vagy akár ujjlenyomat-érzékelő felületeket is. A gyakorlatban a szettek esetében ezek a funkciók még nem elérhetők, de komplex rendszerek komponenseiből elvben máris kialakíthatók.

3. ábra: modern megoldások komplex rendszerekben: kódbevitel, mágneskártyás vagy rádiófrekvenciás azonosítás, ujjlenyomat-leolvasás.

 • Egyes készülékek a becsengető látogatókról fotót készítenek és eltárolják, ami a tulajdonos számára utóbb visszanézhető, megtekintve, hogy kik keresték, akár üzenetrögzítő funkcióval is kiegészítve.
 • Ennél is komplexebb az internetre csatlakozott Wifi-s beltéri egységek szolgáltatása, felhő alapú kommunikációval. Ez a megoldás több gyártó kínálatában is elérhető: a lakásban használt (Wifi-re csatlakozott) tabletre vagy okostelefonra telepített alkalmazással a becsöngető hívást mobil készüléken is látjuk. A gyártó felhő alapú szolgáltatásába regisztrálva akkor is beszélhetünk a becsöngető látogatóval, ha nem tartózkodunk otthon – akár be is engedhetjük. A rendszerek biztonsága érdekében ajánlott, hogy csak komoly hazai és nemzetközi háttérrel rendelkező gyártóvállalat alkalmazását töltsük le, illetve használjuk.
 • A legösszetettebb rendszerekben a kaputelefon az intelligens épületfelügyeleti rendszerhez csatlakozik, annak része, vagy legalább egyes funkciókat arról is vezérelhetünk. Ilyen a világítás vagy öntözőrendszer vezérlése egyes nálunk is kapható készülékek esetében, vagy a betörésvédelem, hangtechnika vagy a termosztátok egységes rendszeren keresztüli irányítása más rendszerekben.

4. ábra: mobilos kaputelefonos alkalmazás megfigyelési és épületirányítási funkciókkal.

 

5. ábra: mobiltelefonról távolról is beszélhetünk látogatóinkkal, akár be is engedhetjük őket.

Ezen szempontok mellett talán szükségtelen is hangsúlyozni, hogy mint minden területen, a kaputelefonok vásárlásakor is azt kapjuk, amit megfizetünk. A barkácsáruházak és webshopok kínálatában már akár 20 000 forinttól is találunk video kaputelefonokat, a visszahívások és garanciális munkák esélyét azonban csökkenthetjük ismert nemzetközi vállalatok szaküzletekben kapható készülékeinek ajánlásával és felszerelésével – még ha ezek a fenti összeg többszörösébe is kerülnek. Hosszútávon az olcsó megoldás gyakran drágább – saját tapasztalat, hogy az olcsó import négyvezetékes készülékben egy éven belül futott a kép és szaggatott a hang – ki kellett cserélni. Az immár öt éve felszerelt márkás készülék viszont azóta is hibátlanul működik.

KaputelefonVillanyszerelés