Villanyszerelők Lapja

Kaputelefon-rendszerek a villamos kivitelezésben

2017. április 11. | Márki-Zay Péter |  2051 | |

Kaputelefon-rendszerek a villamos kivitelezésben

A villanyszerelők jelentős része még mindig idegenkedik a kaputelefonok (illetve általában az elektronikus készülékek) beszerelésétől, sok esetben elvégezve a vezetékezést, de a magasabb hozzáadott értékű beüzemelést átengedik specialistáknak: a gyengeáramú rendszerekkel foglalkozó vállalkozásoknak. Cikkünkben áttekintést nyújtunk a kaputelefon-megoldások kiválasztásáról, arra biztatva minden villanyszerelőt, hogy bátran szereljen fel kaputelefonokat is ügyfeleinek, ismerje meg a mai rendszerek egyszerűségét.

Rendszerek áttekintése

A kaputelefon funkciójában a csengő kiterjesztése – ráadásul mivel gyengeáramú rendszerről van szó, szerelése többnyire villamos szaktudást sem igényel (forgalmazásához elegendő a CE-minősítés). Előnye a csengővel szemben a kétirányú kommunikáció, ahol a hang a videós rendszerek esetében képpel is kiegészül. A csengőnyomót egy kültéri egység váltotta fel, amihez opcionálisan elektromos kapunyitás és további kamerák is csatlakoztathatók. A lakáskészülékek funkcionalitásának csak a fantázia szab határt: a lakáson belüli kommunikáció mellett a legújabb modellek Wifi hálózaton az internetre csatlakoztathatók és távműködtethetők.

Felépítésük szempontjából lehetnek audio vagy video, analóg vagy digitális rendszerek, az egységek között kettő, négy, vagy többvezetékes összeköttetéssel. A digitális kétvezetékes rendszerek nemcsak kényelmükben, de szerelhetőségben és megbízhatóságban is felülmúlják a korábbi megoldásokat, árban viszont a régebbi, leggyakrabban négyvezetékes megoldások kedvezőbbek.

A teljes cikket csak előfizetőink olvashatják, bejelentkezés után.

Ha van előfizetése, . Még nem előfizetőnk? Válasszon előfizetési konstrukcióink közül!

Előfizetés

KaputelefonVillanyszerelés