Barion Pixel

Villanyszerelők Lapja

Nem mind lámpa, ami fénylik

2017. március 16. | Nádas József Molnár Károly Zsolt Jakab Sándor Varga Zoltán |  1305 |

Nem mind lámpa, ami fénylik

A LED-ek – mint fényforrások – ma már széles választékban és egyre jobb minőségben elérhetők. Napjainkban már nincs olyan világítási terület, ahol ezen fényforrások ne lennének felhasználhatók. Alkalmazhatóságukat csak az befolyásolja, hogy az adott világítási feladatra léteznek-e olyan LED-es világítótestek, amelyek műszaki paramétereikben és fénytechnikai tulajdonságaikban az adott cél elérésére optimálisak.

Természetes, hogy egy-egy világítási feladatra több cég is gyárt látszólag hasonló kinézetű és nagyjából megegyező fényeloszlású világítótestet, és az is természetes, hogy ezek ára – a gyártók árképzési módja miatt – eltérhet egymástól. Az viszont már feltűnő, ha két – látszólag hasonló és ugyanolyan rendeltetésű – világítótest áraránya háromszoros. Ilyenkor felmerül a kérdés: vajon itt is igaz-e, hogy „olcsó húsnak híg a leve”, vagy az olcsó termék is jó, csak a drágább gyártója törekszik extra profitra?

Ennek tisztázására méréseket végeztünk az Óbudai Egyetemen két, azonos rendeltetésű, hasonló kialakítású, ipari (csarnok) világításra szánt világítótesten. A drágább világítótest esetében megállapítottuk, hogy annak kialakítása megfelel a kor műszaki színvonalának és követelményeinek, így ennek műszaki paramétereit itt nem ismertetjük. A kb. harmad annyiba kerülő világítótest esetében azonban találkoztunk néhány meglepetéssel.

A teljes cikket csak előfizetőink olvashatják, bejelentkezés után.

Ha van előfizetése, . Még nem előfizetőnk? Válasszon előfizetési konstrukcióink közül!

Előfizetés

LEDVilágítástechnika

Kapcsolódó