Barion Pixel

Villanyszerelők Lapja

Legutóbbi lapszámaink teljes tartalma csak előfizetőink számára érhető el.

Következő lapszámunk május 10-én jelenik meg.

A megjelenések éves ütemezése a Médiaajánlat oldalon található.

Villanyszerelők Lapja 2018. január-február

A koordinált túlfeszültség-védelem műszaki tartalma

A koordinált túlfeszültség-védelem műszaki tartalma

2018. február 12. | Kruppa Attila |  3429
4 4.33 (3)

Az utóbbi hónapokban feléledni látszanak a viták a „koordinált túlfeszültség-védelem” jelentésével, műszaki tartalmával kapcsolatban. A villámvédelem e részének értelmezése korábban sem volt egyszerű, de a bizonytalanságot csak növelte, hogy az MSZ HD 60364 szabványsorozat részeként 2016-ban új követelmények is megjelentek. Cikkünkben arra a kérdésre keressük a választ, hogy a jelenlegi, sok tekintetben ellentmondásos szabályrendszert hogyan teljesíthetjük, mit tekinthetünk a gyakorlatban koordinált túlfeszültség-védelemnek.

Amit a VBSZ-ről tudni kell

Amit a VBSZ-ről tudni kell

Navigálás a változó előírások tengerében 55.

2018. február 12. | Rátai Attila |  4117
1 4 (1)

2017. december 4-én a Magyar Közlöny 202. számában megjelent a 40/2017. (XII. 4.) NGM rendelet és annak 1. melléklete a Villamos Műszaki Biztonsági Szabályzat, amelynek megszületését évek, évtizedek óta várta a villamos szakma.

Szükség van-e B típusú áram-védőkapcsolóra az elektromosautó-töltőállomásokban?

Szükség van-e B típusú áram-védőkapcsolóra az elektromosautó-töltőállomásokban?

2018. február 12. | Kozma László |  3251
10 4.78 (9)

Nevezhetjük provokatív témafelvetésnek is a címben olvasható kérdést, de az biztos, hogy sarkalatos témakör. Mivel ezeket a készülékeket installációtechnikailag be kell építeni az áramkörökbe, ezért nem kerülhetjük el a dilemmát. Az viszont már kérdés tárgya lehet, hogy milyen típust válasszunk az elektromosautó-töltőállomásokhoz? A döntéshez próbál segítséget nyújtani cikkünk.

Süllyesztett dugaszolóaljzatok

Süllyesztett dugaszolóaljzatok

Áttekintő táblázat

2018. február 12. | VL online |  790

A feltüntetett adatok a gyártók, illetve forgalmazók által kitöltött adatlapon alapulnak. Valódiságukért az adatközlő viseli a felelősséget.

Gondolatok a dugaszolóaljzatokról

Gondolatok a dugaszolóaljzatokról

2018. február 12. | Porempovics József |  1996

A lakások, épületek villamos hálózatához való közvetlen felhasználói hozzáférést szinte mindenhol a süllyesztett dugaszolóaljzatok biztosítják. A családi házak egyes helyiségeibe éppen ezért indokkal vagy indokolatlanul általában többet is beépíttetnek, ami magával hozza, hogy jellemzően ebből a szerelvényből kell a legtöbb.

A fényerő sötét oldala

A fényerő sötét oldala

2018. február 12. | Nádas József |  2631
2 5 (1)

Cikkünkben a kerékpárlámpák kapcsán fogunk világítástechnikai alapfogalmakról beszélni, ugyanis ezen a területen – a kereskedőktől kezdve, a webshopokon keresztül a felhasználókig – teljes a káosz, így van mit tisztába tenni. Tehát megpróbálunk rávilágítani a sötétben közlekedés legfontosabb, látni és látszani elv alapjára: a lámpára.

Fűtéskiegészítések

Fűtéskiegészítések

Érdekes kapcsolások VI.

2018. február 12. | Porempovics József |  2068

A lakás vagy családi ház fűtésével kapcsolatos megoldások szinte mindig aktuálisak. Télen azért, mert előjönnek a rendszer hibái, esetleges hiányosságai, nyáron pedig azért, mert az átalakítás, beavatkozás alatt nem kell fűteni, így bátrabban nyúlhatunk a rendszerhez. A következőkben két olyan megoldást mutatunk be, melyek beépítése viszonylag ritkább fűtési rendszereknél vált szükségessé, de a felhasznált egyszerű eszközök és azok alkalmazásának módja akár ötletadó is lehet egy esetleges saját megoldás keresésénél.

Növekvő érdeklődés – teltházas Construma

Növekvő érdeklődés – teltházas Construma

2018. február 12. | Támogatott cikk |  755

Az építőipar folyamatos fejlődése a CONSTRUMA csokor iránti fokozott kiállítói érdeklődésen jól mérhető: január végére gyakorlatilag megteltek a kiállítás pavilonjai, szinte minden hely elkelt. Ez jó hír az építőipar szereplőinek, hiszen látogatóként igen széles kínálattal, számos újdonsággal találkozhatnak majd április 11–15. között a HUNGEXPO Budapesti Vásárközpontban.

A kamera

A kamera

A CCTV-ről A-tól Z-ig VI. A terméktulajdonságok útvesztőjében IV.

2018. február 12. | Szűcs Attila |  1173

Az előző lapszámban a kamerák főbb típusait vettük át, most az eszközünk képességeit vizsgáljuk meg. Egy kamera adatlapján való eligazodást nehezíti, hogy minden gyártó mást és mást tart fontosnak megemlíteni, vagy éppen nem megemlíteni, és nem mondható el egy gyártóról sem, hogy törekednének egy konkrét, egységes mérési és megjelenítési metódusra, ugyanis bizonyos hiányosságok elkendőzésére az „okosan” megjelenített adatok a legalkalmasabbak.