Villanyszerelők Lapja

Amit a VBSZ-ről tudni kell

Navigálás a változó előírások tengerében 55.

2018. február 12. | Rátai Attila |  3466 | |

Amit a VBSZ-ről tudni kell

2017. december 4-én a Magyar Közlöny 202. számában megjelent a 40/2017. (XII. 4.) NGM rendelet és annak 1. melléklete a Villamos Műszaki Biztonsági Szabályzat, amelynek megszületését évek, évtizedek óta várta a villamos szakma.

A VBSZ néven emlegetett rendelet hivatalos neve: a nemzetgazdasági miniszter 40/2017. (XII. 4.) NGM rendelete az összekötő és felhasználói berendezésekről, valamint a potenciálisan robbanásveszélyes közegben működő villamos berendezésekről és védelmi rendszerekről (továbbiakban: rendelet). A 2018. január 1-jén érvénybe lépett rendelet hatálya alá tartoznak az ipari, mezőgazdasági, szolgáltatási, kommunális, lakó- és egyéb épületek villamosenergia-ellátását biztosító vagy közvilágítási célú, a villamos energiáról szóló 2007. évi LXXXVI. törvény (Vet.) hatálya alá tartozó összekötő és felhasználói berendezések, valamint a potenciálisan robbanásveszélyes közegben működő villamos berendezések és védelmi rendszerek.

A rendelet célja egységes irányítást nyújtani a villamos szakma területén. A VBSZ megjelenése egy út kezdete. Biztosan kell majd javítani, módosítani pár dolgot, de magát a jogszabályt áttanulmányozva elmondható, hogy megfelelő hozzáállással, kellő szakmai alázattal betartható és gyakorolható. Hogy nem tökéletes, az nyilvánvaló, de legalább van, és ha figyelembe vesszük, hogy a projekt majdnem két évtizede húzódik, akkor megértjük a jelentőségét.

A rendelet felépítése

  1. A rendelet hatálya
  2. Értelmező rendelkezések
  3. Műszaki biztonsági követelmények
  4. Szakbizottság működése, feladatai a VMBSZ előkészítésében
  5. Továbbképzés
  6. Záró rendelkezések

A teljes cikket csak előfizetőink olvashatják, bejelentkezés után.

Ha van előfizetése, . Még nem előfizetőnk? Válasszon előfizetési konstrukcióink közül!

Előfizetés

Szabványok