Barion Pixel

Villanyszerelők Lapja

Zöld oldal

Szükség van-e B típusú áram-védőkapcsolóra az elektromosautó-töltőállomásokban?

2018/1-2. lapszám | Kozma László |  5100 |

Szükség van-e B típusú áram-védőkapcsolóra az elektromosautó-töltőállomásokban?

Nevezhetjük provokatív témafelvetésnek is a címben olvasható kérdést, de az biztos, hogy sarkalatos témakör. Mivel ezeket a készülékeket installációtechnikailag be kell építeni az áramkörökbe, ezért nem kerülhetjük el a dilemmát. Az viszont már kérdés tárgya lehet, hogy milyen típust válasszunk az elektromosautó-töltőállomásokhoz? A döntéshez próbál segítséget nyújtani cikkünk.

Áram-védőkapcsolókról általában

Mielőtt a címben található kérdéssel foglalkozunk, nézzük meg, mi is az áram-védőkapcsoló feladata és milyen típusok érhetők el kereskedelmi forgalomban. Honnan máshonnan tudhatnánk ezt meg, mint a készülékekről rendelkező szabványokból. Mint az olyan sok szabvány esetében elmondható, az áram-védőkapcsolókról szóló, jelenleg is érvényben lévő hazai szabvány is MSZ EN jelzésű, vagyis EuroNorm alapokon nyugszik és uniós egyetértésen alapul. Másik fontos jellemzője, ami idehaza már kevésbé örömteli, hogy angol nyelven érhető el. Az áramvédőkről rendelkező érvényben lévő hazai szabvány tehát az MSZ EN 61008-1:2012/A12:2017, valamint ennek a szabványnak a 2. fejezete. Szerencsére a szabványkönyvtárban még elérhető a 2009-es kiadású magyar nyelvű változat, amelyből sok fontos információ elolvasható magyar nyelven. Az áram-védőkapcsoló egy egyszerűsített magyar megnevezés, amely a funkció leírásából adódik. A szabványban található angol megnevezése szerint (RCCB – residual current operated circuit-breaker without integral overcurrent protection) az áramvédő tulajdonképpen szivárgóáram által működésbe hozott áramköri megszakító, amely nem rendelkezik túláramvédelmi funkcióval. Hétköznapi nyelvben hívják még ÁVK-nak, szivárgóáram-védelemnek, FI relének, de hallható az érintésvédelmi relé, ÉV relé elnevezés is. Jegyezzük meg azonban itt, hogy a szabványos elnevezés és általában a katalógusokban való hivatkozás helyesen: áram-védőkapcsoló.

A cikk még 16 489 karakternyi szöveget tartalmaz.

A teljes cikket bejelentkezés után olvashatja el,
ha ön előfizetőnk vagy megvásárolta a cikket vagy a lapszámot.

Ha van előfizetése, vagy már megvásárolta ezt a tartalmat, .

1 cikk 450 Ft

Elolvasná ezt a cikket, de nem előfizetőnk?

450 Ft-ért online bankkártyás fizetéssel, megvásárolhatja és azonnal elolvashatja. A megvásárolt cikkhez a későbbiekben is korlátozás nélkül hozzáférhet. Legyen előfizetőnk és minden tartalmunkat korlátozás nélkül elolvashatja!

Megveszem
ezt a cikket

1 lapszám 1400 Ft

Csak ezt a lapszámot vásárolná meg?

1400 Ft-ért online bankkártyás fizetéssel, azonnal megvásárolhatja a lapszámot, amelyben ez a cikk olvasható, ezzel hozzáférést kap a szám összes cikkéhez, amit pdf formátumban le is tölthet.

Megveszem
ezt a lapszámot

1 éves előfizetés 7990 Ft

Legyen ön is előfizetőnk!

A Villanyszerelők Lapja egy havi megjelenésű épületvillamossági szaklap, amely nyomtatott formában évente 10 alakommal jelenik meg. Válasszon papíralapú vagy digitális előfizetést! Előfizetőink korlátlanul hozzáférhetnek a korábbi számok tartalmához is.

Érdekel az
előfizetés

E-mobilitáse-töltőElektromos autó