Barion Pixel

Villanyszerelők Lapja

A fényerő sötét oldala

2018. február 12. | Nádas József |  2631 |

A fényerő sötét oldala

Cikkünkben a kerékpárlámpák kapcsán fogunk világítástechnikai alapfogalmakról beszélni, ugyanis ezen a területen – a kereskedőktől kezdve, a webshopokon keresztül a felhasználókig – teljes a káosz, így van mit tisztába tenni. Tehát megpróbálunk rávilágítani a sötétben közlekedés legfontosabb, látni és látszani elv alapjára: a lámpára.

Kezdjük az elején. „Fényerő” nincs, még akkor sem, ha háziasszonyoktól kezdve a hozzá nem értő világítástechnikai webshopokig szinte mindenütt mindent „fényerőben” mérnek. A „fényerő” bármit jelenthet, de valójában semmit sem jelent.

Végeztünk egy kutatást az Óbudai Egyetemen, amely a lakosság világítástechnikai ismereteit mérte fel. Mivel a „fényerő” szó téves használata rendkívül elterjedt, ezért ez sem maradhatott ki a kutatásból. Egy nem reprezentatív, de széles körű (n>2000 fő) mintában a válaszadók a „fényerő” szó alatt kb ⅓-⅓-⅓ arányban értenek megvilágítást, fényáramot, illetve fénysűrűséget. A „fényerő” szó hangzásában egyébként a fényerősséghez áll legközelebb, amely a fény SI alapegysége, és a világítástechnikában is nagyon fontos, de ezt sajnos szinte senki sem ismeri.

Tehát adott négy alapfogalom: megvilágítás, fényáram, fényerősség és fénysűrűség. Az elején szögezzük le, hogy ezek a mennyiségek és mérésük összefügg egymással, és sosem lehet ezek közül egyetlen adattal jellemezni egy fényforrást vagy világítótestet. Tehát melyik mennyiség mit jelent egy kerékpárosnak?

A teljes cikket csak előfizetőink olvashatják, bejelentkezés után.

Ha van előfizetése, . Még nem előfizetőnk? Válasszon előfizetési konstrukcióink közül!

Előfizetés

Világítástechnika