Barion Pixel

Villanyszerelők Lapja

Világítástechnika

A LED-ek fényhasznosítása

LED-ek a világítástechnikában

2017/7-8. lapszám | Tóth László |  4338 |

Figylem! Ez a cikk 5 éve frissült utoljára. A benne szereplő információk mára aktualitásukat veszíthették, valamint a tartalom helyenként hiányos lehet (képek, táblázatok stb.).

A LED-ek fényhasznosítása

A cikkünk egy kisebb sorozat első része, amelyben szeretnénk összefoglalást adni a világítástechnikát forradalmasító szilárdtest-alapú (LED-es) megoldásokról. Igyekszünk megtalálni a középutat a műszaki-tudományos mélyrepülés és a színes-szagos ismeretterjesztés között, hogy egy szélesebb kör számára érthető, de szakmailag mégis a lehető leghelyesebb kifejezésmóddal és tartalommal rendelkező cikket adhassunk át olvasóinknak.

Áldás és átok

A LED, mint a fénykeltés legújabb, széles körben elterjedt, és még mindig terjedő eszköze valóban forradalmasította a világítástechnikát. Az iparban és kereskedelemben sokak számára lehetőség, de néhányak számára lépéskényszer volt a technológiai változás. A LED előtti világban a fényforrások gyártásához több millió, vagy akár több tízmillió dolláros gép- és eszközpark volt szükséges. Ezért a fényforrásgyártók száma viszonylag kevés volt, az előállítás pedig magas szintű és igen speciális technológiai ismereteket, pl. vákuumtechnikai tudást igényelt. Az európai piacon a Philips, Osram, GE, Sylvania négyes dominált. Ezen cégek nemzetközi szabványokon alapuló termékei köré pár tucat nagy és néhány száz kisebb cég tervezett és gyártott lámpatesteket, illetve maguk a fényforrásgyártók is kisebb, vagy jelentős mértékben foglalkoztak lámpatestekkel is. Egy több évtizedes piaci felosztást és ellátási láncot borított fel meglepő hirtelenséggel a LED-es technológia.

A cikk még 14 271 karakternyi szöveget tartalmaz.

A teljes cikket bejelentkezés után olvashatja el,
ha ön előfizetőnk vagy megvásárolta a cikket vagy a lapszámot.

Ha van előfizetése, vagy már megvásárolta ezt a tartalmat, .

1 cikk 450 Ft

Elolvasná ezt a cikket, de nem előfizetőnk?

450 Ft-ért online bankkártyás fizetéssel, megvásárolhatja és azonnal elolvashatja. A megvásárolt cikkhez a későbbiekben is korlátozás nélkül hozzáférhet. Legyen előfizetőnk és minden tartalmunkat korlátozás nélkül elolvashatja!

Megveszem
ezt a cikket

1 lapszám 1400 Ft

Csak ezt a lapszámot vásárolná meg?

1400 Ft-ért online bankkártyás fizetéssel, azonnal megvásárolhatja a lapszámot, amelyben ez a cikk olvasható, ezzel hozzáférést kap a szám összes cikkéhez, amit pdf formátumban le is tölthet.

Megveszem
ezt a lapszámot

1 éves előfizetés 7990 Ft

Legyen ön is előfizetőnk!

A Villanyszerelők Lapja egy havi megjelenésű épületvillamossági szaklap, amely nyomtatott formában évente 10 alakommal jelenik meg. Válasszon papíralapú vagy digitális előfizetést! Előfizetőink korlátlanul hozzáférhetnek a korábbi számok tartalmához is.

Érdekel az
előfizetés

LEDVilágítástechnika

Kapcsolódó