Barion Pixel

Villanyszerelők Lapja

Korszerű világítási megoldások

2015. november 12. | Molnár Károly Zsolt |  3470 |

Korszerű világítási megoldások

A világítástechnika – mint minden műszaki szakterület – hatalmas fejlődésen ment keresztül az évszázadok során. A gyertyáktól és olajmécsesektől eljutottunk odáig, hogy a fényt szinte mint „építőanyagot” használják az építészek. A villamosítás korában nagy öröm volt, ha egy izzólámpát befüggesztettünk a szoba közepére, hogy éjszaka is lássunk. Ma már biztosan nem érjük be ennyivel.

Nem elég csak látni, az is lényeges, hogy ezt milyen komfortosan tudjuk biztosítani. A világítástechnikai szakemberek tehát napjainkban már vizuális komfortról beszélnek. A komfortos világításhoz nem elegendő csupán a jó eszköz, azt megfelelő világítási mód alkalmazásával jól is kell használni. Jelen cikkünkben szeretnénk összefoglalni azokat a világítási alapötleteket és követelményeket, amelyeket a korszerű világítástechnikában célszerű követni.

Mivel napjaink építészete, belsőépítészete a fényt gyakorlatilag építőanyagként kezeli, ez új kihívást jelent. Az elektromos tervezőnek, világítástechnikusnak, gépésztervezőnek, építésznek, belsőépítésznek, illetve az épület későbbi üzemeltetőjének sokkal jobban össze kell hangolnia a tevékenységét, mint valaha. A világítótest most már nem csak egy elektromos fogyasztó, hanem a fény forrása és lakberendezési tárgy is, amit hol láttatni, hol elrejteni kell. A modern építészetnél az is előfordul, hogy a világítótest „egybeolvad” az épülettel, annak szerves részévé válik. Erre mutat példát a borítóképen látható fotó.

A teljes cikket csak előfizetőink olvashatják, bejelentkezés után.

Ha van előfizetése, . Még nem előfizetőnk? Válasszon előfizetési konstrukcióink közül!

Előfizetés

LEDVilágítástechnika

Kapcsolódó