Barion Pixel

Villanyszerelők Lapja

Kis teljesítményű LED-fényvetők alkalmazhatósága

2017. december 8. | Tóth László |  1124 |

Kis teljesítményű LED-fényvetők alkalmazhatósága

Tradicionálisan a fényvetők három legfőbb ismérve az állítható rögzítési helyzet, az irányított, korlátozott térszögű szimmetrikus vagy aszimmetrikus fénykibocsátás, és a fényeloszlást meghatározó fényvisszaverő felület megléte.

A hagyományos fényforrásokkal – például két végén fejelt halogénlámpákkal – szerelt kivitelek esetén a fényvisszaverő felület szerepe sokkal meghatározóbb, mint a villamos kereskedésekben, barkácsáruházakban is elérhető, az őket kiváltó LED-es típusok esetén. Ennek oka, hogy egy halogénlámpa a spirál hossztengelyére vonatkoztatva forgásszimmetrikus fényeloszlást biztosít, a sugárzás fele a hátsó térfélbe jut. LED-eknél a kisugárzott fényáram teljes mennyisége az első térfélbe jut.

Szabadon sugárzó LED-ek kiviteltől, tokozástól függetlenül jellemzően megközelítőleg Lambert-sugárzók és 120 fokos sugárzási szöget biztosítanak. A „jó áras”, általános, háztartási célokat is szolgáló fényvetők sugárzási szöge gyártótól és típustól függően 100–120 fok és a fényeloszlásuk megközelítőleg forgásszimmetrikus, tehát a fényvisszaverő felület funkciója szélsőséges esetben szinte csak esztétikai, a hagyományos megjelenés imitálása, egyéb esetben a kb. 100 fokos sugárzási szögön kívül eső fény irányítására szolgál.

Ennek is köszönhető, hogy a LED-fényvetők fizikai mélysége jelentősen kisebb lehet a hagyományos fényforrással szereltekhez képest. Professzionális alkalmazásokban, illetve amennyiben az alkalmazás precízen megválasztott keskenyebb sugárzási szöget vagy aszimmetrikus fényeloszlást igényel, más megoldást kell választani. Erre a feladatra nyújtanak megoldást a lencsés rendszerek, ahol a LED-mátrix minden egyes eleme saját, másodlagos optikával rendelkezik.

A teljes cikket csak előfizetőink olvashatják, bejelentkezés után.

Ha van előfizetése, . Még nem előfizetőnk? Válasszon előfizetési konstrukcióink közül!

Előfizetés

LEDVilágítástechnika

Kapcsolódó