Barion Pixel

Villanyszerelők Lapja

Következő, július-augusztusi összevont lapszámunk augusztus 2-án jelenik meg.

A megjelenések éves ütemezése a Médiaajánlat oldalon található.

Villanyszerelők Lapja 2013. november

Navigálás a változó előírások tengerében XIV. - A hatósági átadás menete

2013. november 13. | Rátai Attila |  8824
2

Egyszer mindenki életébe beköltözik a fény… Egyszer minden villamos kivitelező találkozik a nagy Ő-vel, egyszer minden szakember átesik a tűzkeresztségen, egyszer minden villanyszerelő szembesül azzal, hogy a munkáját mások is értékelik. Fellebben a fátyol és az elszigeteltség megszűnik, a dolgok a helyére kerülnek, és jóleső tudattal tölthet el bárkit, hogy figyelő szemek kereszttüzébe kerül. Mikor történik ez? Nem máskor, mikor a Műszaki Biztonsági Hatóság megjelenik, hogy teljesítse a villamos kivitelezéssel kapcsolatos jogszabályban lefektetett kötelességeit.

Mire és hogyan alkalmazhatók a LED-ek?

Mire és hogyan alkalmazhatók a LED-ek?

2013. november 13. | Molnár Károly Zsolt |  7504
1

A LED-ek a világítástechnika oktatás tematikájába az ezredfordulón kerültek be. Akkor azt mondtuk, hogy ezek az eszközök fénykeltésre alkalmasak, de világítástechnikai alkalmazásuk nem várható. Azóta alig telt el egy fél emberöltő, és ma már azt tapasztaljuk, hogy a LED-es világítás egyre szélesebb körben terjed el, és a LED-ek egyre jobban szorítják ki az eddig használatos fényforrásokat.

Kisfeszültségű kapcsolóberendezések szerelési szabványának változásai III. - A konstrukcióellenőrzés főbb lépései (folytatás)

2013. november 14. | netadmin |  9968
1

Jelen írás a közeljövő egy igen jelentős szerelési szabványával kíván foglalkozni: az MSZ EN 61439-cel. Cikksorozatunk első részében röviden ismertettük a szabvány múltját, követelményeit. A második cikkben bemutattuk a háromféle ellenőrzési módszert, és rátértünk a konstrukció ellenőrzés ismertetésére. A most következő részben folytatni kívánjuk a konstrukció ellenőrzés lépéseinek bemutatását. Az előző cikk végén a berendezés mechanikus védelmét vettük górcső alá, azon belül is külön foglalkoztunk az IP- és IK-védettséggel. Azt is bemutattuk, hogy a szabvány milyen ellenőrzési követelményeket ír elő (VL 2013/10. szám, 28. old. 2. táblázat) a konstrukció ellenőrzésnél. Szeretnénk kiemelni, hogy cikksorozatunk célja nem az, hogy pontról pontra bemutassa a szabványt, hanem felvázolja, hogy a régihez (MSZ EN 60439) képest milyen jelentős változásokat hozott az új szabvány.

Valami bűzlik Komlón!

2013. november 14. | Fábián Attila |  3777
1

„Száz új munkahelyet teremt a komlói napelemgyár”, „Tíz hónapot késik a komlói napelemgyártó üzem átadása”, „Újabb határidő a napelemgyárnak”, „Jelzálog került a félkész napelemgyárra”. Szalagcímek az elmúlt bő két és fél évből, amelyekből pillanatok alatt körvonalazódik a komlói napelemgyár elfuserált történetének gerince.

A gépjárművilágítás fejlődésének története II. - Az utóbbi 30 év fejlesztései

2013. november 14. | Laász János |  9016
1

A gépjárművilágítás történetét bemutató sorozatunk második részében az utóbbi 30 év fejlesztéseinek mérföldköveit tekintjük át, bemutatva a fényforrások és felhasználási területük fejlődését. Ma a fényforrások minden fajtája - a hagyományos izzótól a LED-ig - megtalálható a gépjárművilágításban. Fék-, irányjelző-, ködzárófény-, tolatólámpaként, szélességjelzőként, rendszámtáblavilágításként izzót (vákuum) használnak, mely úgy bocsát ki fényt, hogy a volfrám anyagú izzószál elektromos áram hatására izzani kezd. Az izzás során párolog is a volfrám, ami a lámpaburán feketedést okoz, csökkentve az összes fénytechnikai paramétert és az élettartamot. Tompított világításra, illetve távfényszóróban, valamint ködlámpában egy vagy két izzószálas halogén izzót használnak. Itt a volfrámpárolgás miatti burafeketedés halogén elem (például jód) hozzáadásával csökkenthető. Nagyobb hatásfok érhető el a halogén izzókkal, mert a halogén körfolyamat miatt magasabb hőmérsékleten üzemeltethetők. Azonban a halogén izzó élettartama is erősen korlátozott a burán belül végbemenő volfrám regeneráció ellenére is, így természetes igényként jelentkezett a hosszabb élettartam, a nagyobb fényáram és fénysűrűség, a jobb fényhasznosítás.

Hagyományos eszközök speciális funkciói II. - Hasznos ötletek - gyárilag

2013. november 14. | Porempovics József |  4703
1 5 (1)

A cikksorozat első részében megpróbáltam rávilágítani arra, hogy a vezérlő- szabályzóeszközöket fejlesztő és gyártó cégek egyes termékeikben az alapfunkció mellett további hasznos vagy ötletes funkciókkal is felvértezik amúgy hétköznapi eszközeiket. A felhasználó, kivitelező sok esetben csak az eszközök alapfunkcióival foglalkozik, ezt ismerve, hiszen nem sok idő van másra a hétköznapi hajtásban. Speciálisabb feladatokhoz keresve az egyszerű és olcsó megoldást, már elképzelhetőbb az elmélyülés egyes eszközök adatlapjában – persze ehhez is tudni, ismerni kell, hol keressen és mit. Ez esetben jó megoldás lehet az ilyen jellegű eszközöket gyártó cég vagy cégképviselet megkeresése, ahol esetleg a részletesebb termékismeret miatt segíteni tudnak. Az alábbiakban folytatjuk a hagyományos eszközök alternatív alkalmazási lehetőségeinek bemutatását, bízva abban, hogy szükség esetén emlékeznek arra, hogy erre a feladatra már valahol olvastak megoldást.

Napelemes rendszerek tartószerkezete

2013. november 14. | Martin Štastný |  8171
1 5 (1)

A fotovoltaikus felhasználás leghatékonyabb módjai közé sorolható az, amikor a rendszert a felhasználás helyére telepítik, tehát az energia egy része vagy teljes egésze közvetlenül a termelés helyén kerül felhasználásra. Az ilyen típusú villamos áram termelés kevésbé terheli az elosztói hálózatot és csökkenti az elektromos vezetékek és transzformátorállomások veszteségeit. A tiszta energia-termelés fenti módját segíti elő az energiafelhasználás támogatási kulcsának fokozatos csökkentése és a hálózati energiafelvétel folyamatos növekedése is.

Standby, az energiavámpír

2013. november 14. | Chiovini György |  4655
2 5 (1)

Villamos energiával működő készülékeink használata kevés kivétellel, energia költséggel jár. Fizetünk a fogyasztásmérőn jelentkező kilowattórák után, de költséget jelent az elemek vagy akkumulátorok beszerzése is, azonban a számla nemcsak a használatból eredő fogyasztást tartalmazza, hanem a használaton kívüli időszakot is.

Kb. 3 kg-os fúró-, vésőkalapácsok áttekintő táblázata

2013. november 14. | netadmin |  3701

Áttekintő táblázatunkra kattintva billentyűzete jobbra-balra gombjaival kényelmesen irányíthatja a tartalmat. A feltüntetett adatok a gyártók, illetve forgalmazók által kitöltött adatlapon alapulnak. Valódiságukért az adatközlő viseli a felelősséget.