Villanyszerelők Lapja

T5 és T8 fénycsöves lámpatestek összehasonlítása

2016. április 17. | Molnár Károly Zsolt |  5968 | |

T5 és T8 fénycsöves lámpatestek összehasonlítása

Az elmúlt évtizedekben mind a fénycsövek, mind az azokat tartalmazó lámpatestek folyamatos fejlődésen mentek keresztül. Egyre több és egyre hatékonyabb lámpatest-konstrukció jelent meg, így a T8-as (26 mm átmérőjű) fénycsövek belsőtéri alkalmazásának korlátai egyre inkább kitágultak.

Az elektronikus előtétek alkalmazásával mind a szabályozás, mind az energiamegtakarítás terén új lehetőségek nyíltak. A T5-ös (16 mm átmérőjű) fénycsövek megjelenésével a fejlődés új irányt vett. A korszerűbb fényporokkal ellátott, jobb fényhasznosítású, szinte csak elektronikus előtéttel üzemeltetett fényforrások kisebb keresztmetszete a lámpatestek optikai rendszerének újratervezését vonta maga után, melynek eredményeként lehetővé vált a lámpatestek méretének csökkentése, ami számos előnyt vont maga után. Felmerül tehát a kérdés, hogy a T5-ös fénycsövek és lámpatestek megjelenésével van-e még létjogosultsága a T8-as csövek alkalmazásának? A kérdésre az Óbudai Egyetem világítástechnikai laboratóriumában végzett mérésekkel és az azokon alapuló számításokkal kerestük a választ.

A laboratóriumban a mérések során a lámpatestek számos fénytechnikai, elektromos és termikus paraméterét vizsgáltuk, melynek részletes ismertetésére és értékelésére a XXXI. Kandó Konferencián került sor. A szakmai elemzés a konferencia kiadványában (Acta Polytechnica Hungarica) teljes terjedelmében megtalálható. Jelen cikkünkben az eredményekből levonható főbb következtetésekre kívánunk csak kitérni. A minél objektívebb értékelés érdekében a vizsgálatba a fényforrások és lámpatestek minél szélesebb körét kívántuk bevonni, így mintegy 25 fajta lámpatesttel és 3 különböző gyártótól származó, 6-féle fényforrástípussal végeztünk méréseket.

A teljes cikket csak előfizetőink olvashatják, bejelentkezés után.

Ha van előfizetése, . Még nem előfizetőnk? Válasszon előfizetési konstrukcióink közül!

Előfizetés

Világítástechnika