Barion Pixel

Villanyszerelők Lapja

A megjelenések éves ütemezése a Médiaajánlat oldalon található.

Villanyszerelők Lapja 2012. szeptember

Végzetes munka

netadmin |  7525
1

Jogi esetet feldolgozó cikkünkben egy villanyszerelési munka során bekövetkezett halálos balesetet ismertetünk, mely utóélete okán – az áldozat családjának kártérítési keresete miatt – válik precedensértékűvé. M. E. 2003. május 19-én ismerőse kérésére a K. város, Z.-puszta 3. szám alatti családi házába ment villanyszerelési munka elvégzése céljából. A ház tetőtéri felújítási munkálatai miatt a tetőtartóra érkező elektromos kisfeszültségű, MBA típusú kábelt kiváltotta az óraszekrényben, azt konzolos falitartón át kívánta tovább működtetni. Az innen déli irányban, 45 méter távolságban lévő eG típusú betongyámos faoszlopra az előírás szerinti ruházatban, védőcipőben, mászóvassal és érvényes teherpróbás, bekapcsolt, francia gyártmányú biztonsági övvel felmászott, a sarokoszloptól jövő kábelre rácsatlakozást kívánt tenni. A méretlen kábelt elengedte, a garázs felé menő kábelt elcsípte fogóval, azonban ekkor az oszlop déli irányban eldőlt, és a földhöz csapódott. M. E. a magasból lezuhanva a hátára esett, ennek során a mellkas összenyomását igazoló bordasérülései keletkeztek, valamint az ostorcsapás mechanizmusa alapján a főverőere megszakadt, valamint a fejének földhöz csapódása során koponyaalapi törést szenvedett. Ezen többszörös, súlyos sérülések közvetlenül úgynevezett sérüléses idegmegrázkódtatáshoz (traumás sokkhoz) vezettek, amelyek következtében M. E. a helyszínen meghalt. A sérülések olyan súlyosak voltak, hogy természetükből fakadóan az azonnali szakszerű orvosi ellátás sem háríthatta volna el a halált. Amennyiben M. E. védősisakot viselt volna és ez a koponyalapi törést megakadályozta volna, perceken belül akkor is meghalt volna a főverőér fent leírt szakadása miatt. A kidőlt betongyámos fa villanyoszlop az alperes tulajdonában és kezelésében állott, megközelítőleg 30 éve helyezték el. A betongyámban lévő feszített acélköteg 8 szál pászmából álló huzal sodronykötetéből 3 szál volt folyamatos, a többi csak illesztett volt a betonformába. A beton repedt volt, így a korrózió az idők során a folytonos betonszálakat elvékonyította, azok elszakadtak. Így már csak a másik két U profil épségben lévő alsó kötegei tartottak, M. E. súlyát a gyámszerkezet már nem bírta el, a vezetékek elvágása az időleges stabilitást megbontotta, az oszlop eldőlt. Az alperes a baleset előtt 2003. március 12-én tartott bejárást az érintett 0,4 kV-os hálózaton, ezen oszlopra hiányosságot nem állapítottak meg. A K.-i Rendőrkapitányság államigazgatási eljárás keretében vizsgálta a haláleset körülményeit. 2003. július 7. napján kelt határozatával az eljárást befejezte, bűncselekmény gyanúja nem merült fel, személyi felelősséget nem tudott megállapítani a határozat indokolása szerint.

Ez szabálytalan!

Tarifaátkapcsolás kialakítása tilos!

netadmin |  29 820
1

A Villanyszerelők Lapja július-augusztusi lapszámában cikket közöltünk „Ismét a villanybojlerekről” címmel. A publikációval kapcsolatban az egyik hazai áramszolgáltató szakembere válaszreakciót juttatott el a szerkesztőségünkbe, amelyet az alábbiakban változtatás nélkül közreadunk.

WEB-es LED-ek I.

Nádas József |  9370

Ki ne hallotta volna, hogy mennyi energiát lehet megtakarítani a LED-ekkel? Napjaink slágercikke a LED, egy újszerű fényforrás, mely az interneten könnyen beszerezhető: webshopok százai kínálják, a rengeteg típus és változat közt nehéz eligazodni. Hogyan válasszunk? A hétköznapok végfelhasználóinak, a speciális világítástechnikai szakismeretekkel nem rendelkező karbantartóknak, beszerzőknek, villamosipari szakembereknek igyekszünk segíteni az alábbiakban.

Rádiófrekvenciás vezérlés VI.

netadmin |  5819

Az eddigiekben tárgyalt rádiófrekvenciás relés vevő aktorok funkcióit és programozási lehetőségeit időzítés nélkül vizsgáltuk, pedig egyes vevőegységek alkalmasak a be- és kikapcsolások késleltetett végrehajtására is. A vevőkbe integrált időzítő funkciók még kényelmesebbé (és olcsóbbá) teszik alkalmazásukat, hiszen nem kell külön időrelét beépíteni (és vásárolni). A késleltetési idő értékének beállítása viszonylag egyszerű, ha az RF rendszer olyan, hogy PC-n futó programmal vagy az eszköz saját kijelzője által megjelenítve nyomógombokkal elvégezhető. Az RF eszközök felhasználóinak jogos igénye a gyors beépítés és programozás, ezért a fejlesztések többsége is ezt célozza meg, amikor ennek az igénynek megfelelő, egyszerűen, gyorsan és PC nélkül programozható eszközöket, rendszereket hoznak létre. A saját kijelzővel rendelkező menürendszeres eszközök egyes funkciókhoz (pl. központosított fűtésvezérlés) elkerülhetetlenek, de mindenképpen drágítják az adó-vevő szintű alapfelhasználást. Az előző cikkben láthattuk, hogy könnyen és gyorsan, néhány másodperc alatt elvégezhető a kapcsolási funkciók programozása, az adók és vevők összehangolása. Az időzítések beállítását viszont nehezíti, hogy nincs lehetőség az értékek direkt módon történő bevitelére, hiszen nincs kijelző vagy PC-s kapcsolat. Sok esetben egyetlen gomb található az eszközön, amivel tesztelni és programozni lehet, tehát az időzítéshez is ez használható. Az időzítés értékének beállítását ebben az esetben maga az idő múlása végzi el oly módon, hogy a programozó gombbal csak indítjuk az üzemmódot, a szükséges időzítés leteltét viszont türelmesen ki kell várnunk a valós időben. Meg kell említeni, hogy természetesen a különböző RF rendszerek eszközei közül nem mindegyikben van időzítési lehetőség integráltan, elsősorban csak a többfunkciós aktorok képesek erre.

Ezt láttam – 2012. 09.

netadmin |  6501
1

oszthatunk olvasóinkkal néhány elrettentő kivitelezést. Nem győzzük hangsúlyozni, hogy az összeállításunk célja kettős: amellett, hogy szeretnénk egy-egy mosolyt csalni a szaklapunk olvasóinak arcára, nyomatékkal kell, hogy figyelmeztessünk mindenkit az önjelölt és képzetlen „villanyszerelők” lelkiismeretlen és életveszélyes ténykedésére.

Napelemes rendszerek valós körülmények között II.

Árnyékhatás

Demjén Zoltán |  12 514
1 5 (1)

Cikksorozatunk folytatásában a háztetőkön előforduló árnyékjelenségekkel és ezek hatásaival ismerkedünk meg, amelyekkel jó, ha tisztában vagyunk, mert ezekkel már a tervezés fázisában számolnunk kell. Napelemek telepítése során elsősorban a rendelkezésre álló felület geometriája a fontos a számunkra. Viszont figyelembe kell venni a tetőfelületeken gyakran előforduló konstrukciós kiemelkedéseket és az utólagosan szerelt, a tető síkjából kiemelkedő szerelvényeket, amelyek akár csak részlegesen is, de beárnyékolhatják a napelemeket. Emellett az árnyékhatás vizsgálatakor figyelembe kell vennünk a jelenlegi és a jövőben várható kiemelkedő környezeti tárgyakat, épületeket, növényzetet és domborzati viszonyokat is. Miért fontos erre odafigyelnünk? A napelemek esetében elsősorban hozamcsökkenést okoznak az árnyékjelenségek (főleg a kristályosoknál), másodsorban a napelem-modulok korai elöregedéséhez és a modulokban lévő cellák végleges meghibásodásához is vezethetnek. A napelemeket érő árnyékhatások szabad szemmel is megfigyelhetők, de a napelemekre gyakorolt hatásuk vizsgálatához infravörös termográfiát kell alkalmaznunk. A lejátszódó folyamatok ismertetéséhez és megértéséhez elengedhetetlen, hogy a napelemek felépítésével tisztában legyünk. Legegyszerűbb, ha a kristályos (mono- vagy polikristályos) cellaszerkezetű modulokat vesszük példának, ahol minden cellának megvan a maga sajátságos fizikai tulajdonsága és anyagszerkezete (a gyártás során, habár szériagyártásról van szó, gyakorlatilag két tökéletesen egyforma paraméterekkel rendelkező cella soha nem készül). A cellák közel azonosak az elektromos paramétereiket tekintve, azaz jól mérhetők a cellák által szolgáltatott feszültségek és áramerősségek a megvilágításuk során, a mért értékek alapján a cellákat osztályozzák. Megjegyzem, hogy gyártói laboratóriumi körülmények között, alacsony hőmérsékleten mérnek (természetesen jelentősen magasabb hőmérsékleteken a cellák által szolgáltatott értékek eltérők lesznek, utalok itt a valós működési körülményekre, amelyek közé a modulok majd kerülnek). Az így osztályozott és kiválogatott, közel azonos paraméterekkel rendelkező cellákból készítik el a napelemmodulokat (elvben). Gyakorlatilag a modulok gyártása során előfordul, hogy jelentősen eltérő paraméterekkel rendelkező cellákat építenek be a modulokba, amit ránézésre kizárt észrevenni.

~230 W-os, polikristályos napelem-modulok áttekintő táblázata

netadmin |  9788

Gyártó/forgalmazó megnevezése Agulhas-Solar Kft. Aleo Solar GmbH/Robert Bosch Kft. Termotechnika üzletág (Buderus márka) Canadian Solar/Manitu Solar Kft. Típus pontos megnevezése Asolar AS-60PR-230 Aleo S18 230 Wp Canadian Solar CS6P-230W Származási hely Magyarország Németország Kína Milyen termékminősítésekkel rendelkezik az adott típus? IEC 61215, IEC 61730, TÜV Rheinland Made in EU Factory Inspection certificate, ISO 9001, ISO 14001, OHSAS 18001, PID Test folyamatban DIN EN 61215 (VDE 0126-31), IEC 61215:2005, DIN EN 60664-1 (VDE 0110-1), DIN EN 61730-11-2 (VDE 10126-30/-1/-2), CE, DVE, Öko-Test: "very good" Tanúsítvány: TÜV, CE Csúcsteljesítmény (Wp) 230 230 230 Munkaponti feszültség (V) 29,57 29,1 29,6 Munkaponti áramerősség (A) 7,91 7,9 7,78 Üresjárási feszültség (V) 36,83 30,6 36,8 Rövidzárási áram (A) 8,4 8,44 8,34 Max. rendszerfeszültség (V) 1000 1000 1000 Modul hatásfok (%) 14,29 14 14,3 Üzemi hőmérséklet (°C) 47 +/-2 48 -40…+85 Tolerancia (W) -0…+5 -0...+4,99 -0…+5 Frontfelület jellege matt szolárüveg szolárüveg (TSG) 3.2 mm vastagságú edzett üveg Felület (m2) 1,61 1,64 1,6 Méret (hosszúság x szélesség x magasság) mm 1640x992x45 1660x990x50 1638x982x40 Súly (kg) 18 21 21 IP-besorolás n.a. IP65 IP65 Garancia (év) 10 év általános-, 25 év teljesítménygarancia (80%) 10 év termék-, 25 év teljesítménygarancia 10 év termék-, 25 év teljesítménygarancia Javasolt inverter típusa Bármely forgalamzott Siel, EHE, Fronius, SMA Fronius, SMA Kiegészítők n.a. Tetőfelszerelő egységek, csatlakozók, szolár kábelek. 4 mm2, 1100 mm hosszú solárkábel, MC4 csatlakozóval. Nettó listaár (Ft) 48 500 131 800 59 638 Megjegyzés _ Speciális visszatükröződés gátló üveggel ellátva. Cellák száma: 60 db, egyenként kb. 6"-os méretben. Keret: ötvözött alumínium, polimér fóliával. MC3 csatlakozó rendszer. A termék kanadai minőségbiztosással rendelkezik.

Légi akadályvilágítás II.

Jankó István |  9877
2 3 (2)

Az előző lapszámban megjelent cikkem folytatását az akadályvilágító lámpatestek fejlődésének rövid ismertetésével kezdem.

Megtaláltuk a legrégebbi olvasóinkat!

netadmin |  4183

A Villanyszerelők Lapja idén ősszel ünnepli a 10. évét. Ezen alkalomból „Keressük a legrégebbi olvasóinkat” címmel indítottunk játékot, amellyel a leghűségesebb olvasóinkat kívántuk megszólítani és aktivitásra buzdítani.

A napkövető berendezések mellett

Szálkai Antal |  17 507
1

Kezdésnek leszögezhetjük: bármely szolár modullal követjük a nap járását, több, esetenként lényegesen több energiát nyerünk, mintha lerögzítenénk csak déli irányban. Azonban megéri-e a napkövetés? Mindenekelőtt vizsgáljuk meg, hogy megéri-e napkövető rendszereket energiatermelési céllal telepíteni, helyesebben: miért éri meg?

Navigálás a változó előírások tengerében IV.

Rátai Attila |  17 263
5 4.67 (3)

Ködös terület: SELV/PELV, de oszlik a homály...

Óraátállítás hatásai a villamosenergia-rendszerre

Pauló Bence |  3461

A villamosenergia-fogyasztók alapvető elvárása, hogy bármelyik pillanatban rendelkezésükre álljon a szükséges mennyiségű, megfelelő minőségű villamos energia. A villamos energia egy különleges termék, a felhasználókhoz juttatásához egy teljesen külön infrastruktúra szükséges (távvezeték-hálózat), nem lehet szokványos módon szállítani (teherautóval, vonattal), valamint nem tudjuk mindenhol gazdaságosan és nagy mennyiségben tárolni. Ebből adódóan országos szinten minden pillanatban éppen annyi energiát kell termelni az erőművekben, amennyit a fogyasztók felhasználnak.