Barion Pixel

Villanyszerelők Lapja

Vezetékek elkerülése és keresése

2016. augusztus 5. | Németh Gábor |  4430 |

Vezetékek elkerülése és keresése

Néhány éve történt az eset, amikor az úttest alatt sajtolásos technológiával átvezetett vízcsővel észrevétlenül átütötték a szennyvíz- csatorna csövét. A nyíláson kiáramló szennyvíz szép lassan kimosta a földet az utat burkoló aszfaltréteg alól, azzal életveszélyes helyzetet teremtve, hiszen a méretes gödörbe – a burkolat hirtelen beszakadásával – akár egy arra haladó autó is bezuhanhatott volna.

Építőiparban dolgozó ismerősömet kérdezve ő megerősítette, hogy a hasonló balesetek viszonylag gyakoriak. A földmunkákat megelőző úgynevezett „közműegyeztetés” nem old meg mindent. Így sok kellemetlenségtől tudja megóvni magát az a cég, mely – eltemetési mélység mérési lehetőségét is tartalmazó – vezeték-, illetve kábelkereső) műszert használ, még a gépi ásás, földkiemelés megkezdése előtt, illetve később a munkák folyamán.

Van egy másik típusú eset is, amikor tudjuk, hogy két pont valamilyen vezetékkel össze van kötve, és a földben vagy falban, esetleg betonban azt a vezetéket meg kell találni, nyomvonalát fel kell deríteni, esetleg az eltemetés mélységét is meghatározni. Lényegében hasonló problémák, igények fordulhatnak elő épületek, házak építése, bővítése során, amikor ismét két eset lehetséges: vagy (pl. szakadás, rövidzár, vízszivárgás esetén) nagyon keresnek egy bizonyos vezetéket, illetve annak nyomvonalát, vagy – mondjuk fúrási, árokásási munkák során – nagyon nem szeretnének eltalálni semmilyen falban vagy földben futó csövet, kábelt.

A teljes cikket csak előfizetőink olvashatják, bejelentkezés után.

Ha van előfizetése, . Még nem előfizetőnk? Válasszon előfizetési konstrukcióink közül!

Előfizetés

Kábelkeresés