Villanyszerelők Lapja

Eszközeink

Veszélyes hosszabbítók az áruházak polcain

2016. augusztus 5. | Lantos Tivadar, Majthényi Márton villamosmérnökök |  2509 | |

Veszélyes hosszabbítók az áruházak polcain

Valaki gyanútlanul besétál az egyik nagyáruházba, és a polcról leemel egy olcsó több férőhelyes elosztósávot, amivel a hűtőgépét szeretné a hálózatra csatlakoztatni. Hazaviszi, beüzemeli, majd néhány napra elutazik – mire hazaér, a hűtő leállt, a gyorsan romlandó élelmiszerek tönkrementek. Hétköznapinak hangzó történet, és az is, éppen ezért olyan veszélyes.

Sajnos, ezúttal is megtörtént esetről írunk, amely ráadásul nem is egyedi történet. Szerkesztőségünkhöz is eljutott egy ilyen, most is szabadon beszerezhető hosszabbító, hogy nézzünk utána, vajon mi lehet vele a probléma. Első ránézésre nem tűnik fel semmi az ATM „márkájú” termék kézbevételénél. A hosszabbító csomagolásán fel van tüntetve egy jól látható CE jelölés, sőt még egy TÜV-GS embléma is szerepel rajta, tehát így elsőre kívülről semmi rendellenes nem látszik az eszközön. A gyanútlan felhasználó joggal gondolhatja, hogy egy biztonságos terméket vásárolt a barkácsáruházban. A TÜV-GS jelölés értékelésével kapcsolatban szakember segítségét kértünk (lásd keretes írásunkat).

A TÜV-GS jelölésről

A TÜV-GS jelöléssel kapcsolatban szakmai segítséget kértünk, és kaptunk az egyik budapesti minősítő intézettől. Lovászi Péter vizsgálómérnök megkapta a termék csomagolásának fotóját (1. ábra) és az alábbiakat közölte:
– A hivatalos oldalakon ilyen logó nincs, a képen látható emblémához legjobban a TÜV-SÜD régi jelölése hasonlít, amit ma már nem használnak. A jelenleg használt TÜV GS logók közül a két legnagyobb cég a TÜV-SÜD, illetve a miénk, a TÜV Rheinlandé a leggyakoribb (létezik még a TÜV NORD is, TÜV AUSTRIA stb.). A GS mark-kal ellátott termékeknél a jel alatt ma már található egy egyedi azonosító (korábban sajnos ilyen nem volt), ami alapján vissza lehet keresni a tanúsító céget. Ha ez hiányzik, akkor nem érvényes a GS jelölés. A GS mark megszerzésének feltételei igen szigorúak, a terméket a termékre vonatkozó szabvány szerint meg kell vizsgálni egy arra kijelöléssel rendelkező harmadik félnek, valamint a gyártóhely-ellenőrzést minden évben el kell végezni. A GS mark 5 évig érvényes egy termékre, és az éves gyártóhely-ellenőrzésen túl éves licenszdíj-megfizetési kötelezettsége van a gyártónak. Továbbá a gyártónak rendelkezni kell különböző tanúsítványokkal is, mint pl. ISO 9001. A képen látottakhoz szakmai szemmel nem szeretnék sokat hozzáfűzni, úgy gondolom, hogy ez a „termék” annyit sem ér, hogy komoly véleményt formáljunk róla. Amit láttam, abból az látszik, hogy amit szakmailag el lehet rajta rontani egy ilyen termék esetében, azt meg is tette a gyártó – zárja mondandóját Lovászi Péter.

A címkén szereplő műszaki adatok

A címkézésen szerepel még a 16 A névleges áramerősség értéke, mint a terhelhetőség felső határa – feltételezzük ezt –, valamint a 250 V feszültség. Megadják a csatlakozókábel hosszát is, ami 5 méter. Meg kell még említenünk a csomagoláson az S, N, F jelölést, amely az elosztóban és a kábelben lévő vezetékkiosztásra enged következtetni. Felül az S (védőérintkező, földelés), balra az N (nullavezető), és jobbra az F (fázisvezető), valamint egy elmosódott feliraton egy teljesítményértéket is feltüntettek.

1. ábra: Több férőhelyes elosztósáv bontatlan csomagolásban

2. ábra: A silány minőség a forrasztás- és rögzítésmódokon is tettenérhető

3. ábra: Jól látszik a hamis minőségjelölés és a készülék adatai

Ámulat és csodálkozás

Az általunk vizsgált hosszabbító enteriőrje is önmagáért beszél. A fázisvezető színe fekete, a nullavezető színe fehér! Nagy meglepetésünkre a földelő vezető helyett csak egy műanyagcső húzódik végig a kábel belsejében. Rézvezeték nincs benne, úgy látszik, a Távol-Keleten így „olcsósítanak”. A glimmlámpás kapcsolón forrasztott kötések nehezen kibogozható egyvelege látható. Anyaga, minősége silány, a forrasztott kötések könnyen leválhatnak. A hosszabbító 5 méteres vezetéke könnyen elszakítható akár kisebb erőkifejtéssel is. A szigetelő semmiképpen nem nevezhető teljes értékűnek, mert olyan, mintha csak papírból lenne. Az anyaga feltehetőleg gyenge minőségű gumi, ami könnyen sérül, szakad. És ha már széttéptük a hosszabbító kábelét, vessünk egy pillantást a benne lévő rézvezetékek keresztmetszetére, mint a hosszabbító működésének egyik sarkalatos pontjára. A védővezető, mint olyan, tehát nem létezik. A fázis és a nulla vezetékekben – minden túlzás nélkül – hajszálvékony rézvezetéket találhatunk. Keresztmetszetük sublerrel szinte alig mérhető, egy vezetékben kb. tíz elemi szál van – nagy jóindulattal –, a teljes keresztmetszet 0,02 m² ! A vezetékhosszabbító készletek biztonsági és műszaki követelményeit az MSZ IEC 60884-2-7:2012 jelzetű szabvány rögzíti. A legfontosabb előírása a hosszabbító készlet névleges áramerősség-értékének és a hosszabbító készletben alkalmazott vezeték keresztmetszetének összerendelése. Ennek értelmében az 5 méter, vagy annál hosszabb, de legfeljebb 30 m hosszúságú 1,0 mm² keresztmetszetű vezeték esetén 10 A névleges áramértéket határoznak meg. A vizsgált 5 méteres hosszabbítóban azonban a feltüntetett névleges áram értéke 16 A, ehhez a keresztmetszet 0,002 m²! Nem csoda tehát, hogy az ilyen eszközök akár kisebb terhelésre is, bármikor felmondhatják a szolgálatot, jelentős károkat okozva a használóiknak, akik mit sem sejtve, gyanútlanul bíznak meg egy ismeretlen eredetű termékben. A csatlakozódugó anyaga is hasonló, mint a szigetelésé, az egész szinte szétmállik, kisebb mechanikai terhelést sem képes elviselni, kézzel lefejthető az érintkezőkről. A csatlakozódugón szerepel a 10/16 A, 250 V felirat, és itt is látható a CE minősítés jele. Ám szemrevételezés után szinte egyértelműen megállapítható, hogy ezek az adatok nem felelnek meg a valóságnak: félrevezetők, így a felhasználók számára az eszköz baleset-, sőt életveszélyes! Az elégtelen minőségű szigetelés könnyen sérül, így a felhasználók hozzáférhetnek az áramvezető részekhez, amely áramütést okozhat.

Vonatkozó szabványok

A hosszabbító készletek fontos alkatrészei az oldalsó védőérintkezővel rendelkező kétpólusú, váltakozó áramú csatlakozódugók és csatlakozóaljzatok, amelyek méretelőírásait és kiegészítő műszaki követelményeit foglalják össze az MSZ 9871-2:2013, és az MSZ 9871-7:2013 jelzetű, hazai kidolgozású, magyar nemzeti szabványok.

Ezek a szabványok vonatkoznak a hordozható csatlakozó aljzatok mellett az épületvillamossági installációs szereléseknél szerkezetekre (falakra, falakba, elosztókba stb.) rögzített módon szerelt csatlakozóaljzatokra is. A szóban forgó és általunk vizsgált vezetékhosszabbító készlet több csatlakozóaljzatot tartalmazó úgynevezett elosztósáv, amely további kiegészítő elemeket is tartalmaz, pl. kapcsolót. Az elosztósávok kiegészítő méret, és műszaki előírásai, konstrukciós és szerkezeti-felépítési követelményei az MSZ 9873:1993 jelzetű szabványban olvashatók. A hosszabbító készletek szintén fontos alkotórésze a jellemzően PVC szigetelésű, általános kivitelű, három vezető eret tartalmazó vezeték, amelynek előírásai az MSZ EN 50525-1:2011 és az MSZ EN 51525-2-31:2011 jelzetű szabványokban találhatók.

Kibontva a csomagolást és alaposabban szemügyre véve a terméket egyre több árulkodó jelre találunk a hosszabbító silányságát illetően, amely szinte az összes hazai szabványelőírástól eltér. Először is a védőérintkezők minősége, helyzete, állapota és anyaga hagy kívánni valót. A fülek anyaga puha fém, színezetük olyan, mint a vörösréz, de nem azok, funkciójukat nem tudják betölteni, mert szinte beesnek a hosszabbító házába és így képtelenek érintkezni a csatlakozó dugó védőérintkezőivel. A hosszabbító háza szétcsavarozható, ami szintén nem szabványos. Az csak hab a tortán, hogy 2012. október elseje óta az elosztósávok aljzataiban a gyermekvédelmi retesz is kötelező, esetünkben pedig ez is hiányzik!

 

4. ábra: A több férőhelyes elostósáv könnyen szétcsavarozható
5. ábra: Még viccnek is gyengék a néhány eret tartalmazó vezetékek, és az üres „védővezető” szigetelőcső

Látható, egy látszólag egyszerű termék, mint a hosszabbító, biztonságos működtetésének feltételeit is milyen nagyszámú szabványkövetelmény határozza meg – nem véletlenül. A vizsgált hosszabbító aljzatából akár 5 különböző háztartási készüléket is táplálhatunk, így hamar elérve a túlterhelés állapotát. Annyira vékony a vezetők keresztmetszete, hogy tüzet nehezen képes okozni, viszont az is elég bosszúság, ha szükség esetén nem működik, vagy akkor hagy cserben bennünket egy elektromos berendezés, amikor észre sem vesszük. Az viszont semmiképpen sem szolgálja a termék biztonságosságát, hogy a védővezető hiányából kifolyólag az elosztósáv érintésvédelmileg nem megfelelő! Nap mint nap találkozhatunk az áruházak, sőt, szaküzletek polcain is nem megfelelő minőségű termékekkel. Sokszor még a szakembereket is megtéveszthetik az ügyeskedők azzal, hogy a termékek csomagolásait a kifogástalan minőségre utaló emblémákkal látják el. Az alacsony ár már figyelmeztető jel lehet egy termék tekintetében, de a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság ügyei között találunk olyanokat is, ahol drágább villamossági termékeket találták balesetveszélyesnek.

Érdemes alaposan szemügyre vennünk a megvásárolni kívánt hosszabbító készletet, biztosan találunk árulkodó jeleket anélkül is, hogy megbontanánk a csomagolást vagy szétszednénk az eszközt.

Hosszabbító vásárlása előtt javasoljuk tanulmányozni a témakörben korábban megjelent cikkeinket (Szigetelt vezetékek keresztmetszet-csökkenésének problémái, Hosszabbító készletek lakossági alkalmazásainak veszélyéről, A hosszabbító készletek előírásainak változásáról). Ezek rengeteg információval segíthetik a gyanútlan vásárlót a műszakilag sajnos egyre kevésbé ellenőrzött piacon a minőségileg megfelelő termék kiválasztásában.

HosszabbítóVizsgálat