Barion Pixel

Villanyszerelők Lapja

Veszélyes hosszabbítók az áruházak polcain

2016. augusztus 5. | Lantos Tivadar Majthényi Márton |  4605 |

Veszélyes hosszabbítók az áruházak polcain

Valaki gyanútlanul besétál az egyik nagyáruházba, és a polcról leemel egy olcsó több férőhelyes elosztósávot, amivel a hűtőgépét szeretné a hálózatra csatlakoztatni. Hazaviszi, beüzemeli, majd néhány napra elutazik – mire hazaér, a hűtő leállt, a gyorsan romlandó élelmiszerek tönkrementek. Hétköznapinak hangzó történet, és az is, éppen ezért olyan veszélyes.

Sajnos, ezúttal is megtörtént esetről írunk, amely ráadásul nem is egyedi történet. Szerkesztőségünkhöz is eljutott egy ilyen, most is szabadon beszerezhető hosszabbító, hogy nézzünk utána, vajon mi lehet vele a probléma. Első ránézésre nem tűnik fel semmi az ATM „márkájú” termék kézbevételénél. A hosszabbító csomagolásán fel van tüntetve egy jól látható CE jelölés, sőt még egy TÜV-GS embléma is szerepel rajta, tehát így elsőre kívülről semmi rendellenes nem látszik az eszközön. A gyanútlan felhasználó joggal gondolhatja, hogy egy biztonságos terméket vásárolt a barkácsáruházban. A TÜV-GS jelölés értékelésével kapcsolatban szakember segítségét kértünk (lásd keretes írásunkat).

A TÜV-GS jelölésről

A TÜV-GS jelöléssel kapcsolatban szakmai segítséget kértünk, és kaptunk az egyik budapesti minősítő intézettől. Lovászi Péter vizsgálómérnök megkapta a termék csomagolásának fotóját (1. ábra) és az alábbiakat közölte:
– A hivatalos oldalakon ilyen logó nincs, a képen látható emblémához legjobban a TÜV-SÜD régi jelölése hasonlít, amit ma már nem használnak. A jelenleg használt TÜV GS logók közül a két legnagyobb cég a TÜV-SÜD, illetve a miénk, a TÜV Rheinlandé a leggyakoribb (létezik még a TÜV NORD is, TÜV AUSTRIA stb.). A GS mark-kal ellátott termékeknél a jel alatt ma már található egy egyedi azonosító (korábban sajnos ilyen nem volt), ami alapján vissza lehet keresni a tanúsító céget. Ha ez hiányzik, akkor nem érvényes a GS jelölés. A GS mark megszerzésének feltételei igen szigorúak, a terméket a termékre vonatkozó szabvány szerint meg kell vizsgálni egy arra kijelöléssel rendelkező harmadik félnek, valamint a gyártóhely-ellenőrzést minden évben el kell végezni. A GS mark 5 évig érvényes egy termékre, és az éves gyártóhely-ellenőrzésen túl éves licenszdíj-megfizetési kötelezettsége van a gyártónak. Továbbá a gyártónak rendelkezni kell különböző tanúsítványokkal is, mint pl. ISO 9001. A képen látottakhoz szakmai szemmel nem szeretnék sokat hozzáfűzni, úgy gondolom, hogy ez a „termék” annyit sem ér, hogy komoly véleményt formáljunk róla. Amit láttam, abból az látszik, hogy amit szakmailag el lehet rajta rontani egy ilyen termék esetében, azt meg is tette a gyártó – zárja mondandóját Lovászi Péter.

A címkén szereplő műszaki adatok

A címkézésen szerepel még a 16 A névleges áramerősség értéke, mint a terhelhetőség felső határa – feltételezzük ezt –, valamint a 250 V feszültség. Megadják a csatlakozókábel hosszát is, ami 5 méter. Meg kell még említenünk a csomagoláson az S, N, F jelölést, amely az elosztóban és a kábelben lévő vezetékkiosztásra enged következtetni. Felül az S (védőérintkező, földelés), balra az N (nullavezető), és jobbra az F (fázisvezető), valamint egy elmosódott feliraton egy teljesítményértéket is feltüntettek.

A teljes cikket csak előfizetőink olvashatják, bejelentkezés után.

Ha van előfizetése, . Még nem előfizetőnk? Válasszon előfizetési konstrukcióink közül!

Előfizetés

HosszabbítóVizsgálat