Barion Pixel

Villanyszerelők Lapja

A napelemgyártás kulisszatitkai II.

A szolár üveg és a hátlapfólia napelemteljesítményre gyakorolt hatásai

2015. december 20. | Boros Viktor |  2891 |

A napelemgyártás kulisszatitkai II.

A cikksorozat első részében mélyrehatóbban foglalkoztunk a napelemgyártás egyik kulcskérdésével, a laminálási folyamattal. A folytatásban sorra vesszük a napelem további alkotóelemeit, illetve azoknak a napelemek végső teljesítményére és tartósságára gyakorolt hatásait. A második részben valószínűleg azt várná az olvasó, hogy a napelemcellákról, mint a „legfontosabb” alkotóelemről essen szó, de csalódnunk kell, mert ezúttal a napelemek vázát alkotó szolárüveget és a hátlapfóliát fogjuk mélyrehatóbban megvizsgálni.

Az üveglap csak a napelem védelmét látja el?

A napelemeket fedő üveglapról a legtöbben csak azt feltételezik, hogy a napelemek szilárdságáért felelnek, és a külső fizikai behatásoktól, mint például a jégeső vagy a hó, védik a napelemcellákat. Ez a feltevés eddig igaz is, de ennél nagyobb szerep jut az üvegnek a napelemek teljesítményének hosszútávú alakulásában.

A szolárüveg, bár úgy néz ki, mint egy szokványos beltéri ajtóknál használatos, rücskös felületű üveglap, fizikai és kémiai összetételét tekintve jelentősen eltér azoktól. Amíg egy ablaküveg esetében a cél az, hogy az minél jobban kizárja a szobánkból a meleget (IR infravörös fénysugarak), addig a napelemeknél használatos üveg feladata, hogy minél több fényt engedjen át a napelemcellák felületére. Az ablaküvegek esetében az üveg anyagát a gyártás során elszennyezik szénnel, hogy az visszatükrözze az üveg belső szerkezetéből a melegítő hatású infra fénysugarakat. A szolár üveg esetében viszont a gyártók arra törekednek, hogy minél tisztább és nagyobb fényáteresztő képességű üveget állítsanak elő, ezért lecsökkentik az üveg vas- és széntartalmát, illetve újabban még egy AR (anti-reflection) tükröződéscsökkentő réteggel is bevonják, hogy a fény az üveglap felszínéről való visszatükröződését is a lehető legkisebbre csökkentsék.

A teljes cikket csak előfizetőink olvashatják, bejelentkezés után.

Ha van előfizetése, . Még nem előfizetőnk? Válasszon előfizetési konstrukcióink közül!

Előfizetés

NapelemNapenergia

Kapcsolódó