Barion Pixel

Villanyszerelők Lapja

Szakmai szemmel Budapest világítási mestertervéről

2015. december 20. | Lantos Tivadar |  1790 |

Szakmai szemmel Budapest világítási mestertervéről

Idén májusban a Fővárosi Közgyűlés elfogadta Budapest Világítási Mestertervét (BVMT), amit a Világítástechnikai Társaság szemináriumán mutattak be először a szakma képviselőinek, ahol nyilvános vitát tartottak a dokumentumról. A szervezet munkabizottságot hozott létre, hogy javaslatokat tegyen a BVMT-hez. Major Gyulával, a munkabizottság elnökével beszélgettünk a Mestertervről.

Elírások, apró tévedések

Nagyon jó, hogy megszületett ez a dokumentum, azonban az egyik szemem sír, a másik meg nevet. Húsz éve törölték el a közvilágítást szabályozó összes rendeletet, törvényt, ezután a józan eszére bízták, hogy ki mit tart be a világítási szabványokból, és mit nem – kezdte mondandóját Major Gyula. A májusban hatályba lépett BVMT ezt a hiányt próbálja meg pótolni, több is, de részben kevesebb is, mint egy szabvány.

– A Világítástechnikai Társaság 31 pontban tett javaslatot, hogy a dokumentumban változtatásokra lenne szükség, melyeknek egy részét figyelembe vették az alkotók. A javaslat egy része szakmai, koncepcióbeli különbségekből adódott, másik része akár egy későbbi vita alapját is képezheti. Azonban több, értelemzavaró hibával is találkoztunk, amelyek számunkra, a VTT számára egyértelműek. A dokumentum tartalmaz itt-ott elütéseket, de a nagyobb probléma – melyre felhívtuk a figyelmet –, hogy nem helyes a keresztirányú egyenletesség fogalmának használata a közvilágításban. Itt a szerzők összekevertek valamit, létezik ugyan hosszirányú egyenletesség, valamint egyenetlenség, de keresztirányú egyenletesség fogalom nincs. Nem véletlen, praktikusan ez azt jelenti, hogy ha ezt a szót bennhagyjuk a dokumentumban, akkor a rossz lámpatestek is megfelelnek az előírásoknak. A BVMT elfogadtatása 4-5 éves folyamat eredménye. A Fővárosi Közgyűlés jelenleg egy alapdokumentumot fogadott el, amely biztosítani hivatott az egységes közvilágítási koncepciót Budapesten. A dokumentumhoz a későbbiek folyamán alkalmazástechnikai leírás készül, melyben az esetleges pontatlanságokat korrigálni fogják. Fontos lenne a döntéshozók részéről, ha a VTT javaslatait, véleményét a későbbiek folyamán is kikérnék, hogy a szakmai szempontok még hangsúlyosabban jelen tudjanak lenni.

A teljes cikket csak előfizetőink olvashatják, bejelentkezés után.

Ha van előfizetése, . Még nem előfizetőnk? Válasszon előfizetési konstrukcióink közül!

Előfizetés

KözvilágításLEDMestertervVilágítástechnika

Kapcsolódó