Barion Pixel

Villanyszerelők Lapja

Világítástechnika

Karácsonyi fények a Kossuth téren

2017/1-2. lapszám | Deme László |  3350 |

Figylem! Ez a cikk 7 éve frissült utoljára. A benne szereplő információk mára aktualitásukat veszíthették, valamint a tartalom helyenként hiányos lehet (képek, táblázatok stb.).

Karácsonyi fények a Kossuth téren

A nyolcvanas évek végén egy fővárosi vezető, visszatérve karácsonyi nyugati útjáról, furcsa kérdést tett fel az apparátusnak: miért nincsenek ünnepi fények a fővárosban? A kérdést intézkedés követte, és a következő évben már karácsonyi fényben fürdött a Váci utca. Méghozzá citromsárga színben. Ugyanis a döntés olyan későn született meg, hogy addigra már csak egy gyártó vállalkozott a füzérek szállítására, és a 15 W teljesítményű miniizzókhoz csak citromsárga műanyagbúra állt rendelkezésre a raktárában.

A következő évben egy képviselő kiharcolta, hogy már az adventi időszakban is legyen az Andrássy úton ünnepi fény. Úgy gondolom, nem a szín tetszett neki, de hát a döntés megint olyan későn született meg, hogy ismét csak citromsárga búrákat tudott kínálni az olasz gyártó. Az rossz előkészítés miatt sem a kandeláberekre, sem az úttest fölé nem tudtak már semmit sem szerelni, így furcsa módon a Bajcsy-Zsilinszky út és az Oktogon közötti mindkét járda felett cikáztak a füzérek.

Azóta persze sok minden változott. Megjelentek az oszlopokon, az átfeszítéseken a miniizzós fénykábelekből készült motívumok, sőt később – a párizsi Champs-Élysées ihletésére – a fákra is füzéreket tekertek. A kerületek vetélkedni kezdtek és ma már, ha valamit ad magára egy önkormányzat, ünnepi fényben ragyognak a központ terei, útjai. Sőt, miután a LED-ek erre a világítási területre is betörtek, a villamos fogyasztást sem nagyon emelte meg a karácsonyi fénypompa. Ha hinni lehet a rádióban elhangzottaknak, idén a fővárosnak a belső frekventált területeken mindössze egy millió forintjába került a karácsonyi ünnepi kivilágítás, ami advent első vasárnapjától a vízkeresztet követő első vasárnapig terjedő időszakban naponta emeli a város rangját.

A cikk még 5 359 karakternyi szöveget tartalmaz.

A teljes cikket bejelentkezés után olvashatja el,
ha ön előfizetőnk vagy megvásárolta a cikket vagy a lapszámot.

Ha van előfizetése, vagy már megvásárolta ezt a tartalmat, .

1 cikk 950 Ft

Elolvasná ezt a cikket, de nem előfizetőnk?

950 Ft-ért online bankkártyás fizetéssel, megvásárolhatja és azonnal elolvashatja. A megvásárolt cikkhez a későbbiekben is korlátozás nélkül hozzáférhet. Legyen előfizetőnk és minden tartalmunkat korlátozás nélkül elolvashatja!

Megveszem
ezt a cikket

1 lapszám 1950 Ft

Csak ezt a lapszámot vásárolná meg?

1950 Ft-ért online bankkártyás fizetéssel, azonnal megvásárolhatja a lapszámot, amelyben ez a cikk olvasható, ezzel hozzáférést kap a szám összes cikkéhez, amit pdf formátumban le is tölthet.

Megveszem
ezt a lapszámot

1 éves előfizetés 9950 Ft

Legyen ön is előfizetőnk!

A Villanyszerelők Lapja egy havi megjelenésű épületvillamossági szaklap, amely nyomtatott formában évente 10 alakommal jelenik meg. Válasszon papíralapú vagy digitális előfizetést! Előfizetőink korlátlanul hozzáférhetnek a korábbi számok tartalmához is.

Érdekel az
előfizetés

DíszvilágításVilágítástechnika

Kapcsolódó