Barion Pixel

Villanyszerelők Lapja

Karácsonyi fények a Kossuth téren

2017. február 9. | Deme László |  2255 |

Karácsonyi fények a Kossuth téren

A nyolcvanas évek végén egy fővárosi vezető, visszatérve karácsonyi nyugati útjáról, furcsa kérdést tett fel az apparátusnak: miért nincsenek ünnepi fények a fővárosban? A kérdést intézkedés követte, és a következő évben már karácsonyi fényben fürdött a Váci utca. Méghozzá citromsárga színben. Ugyanis a döntés olyan későn született meg, hogy addigra már csak egy gyártó vállalkozott a füzérek szállítására, és a 15 W teljesítményű miniizzókhoz csak citromsárga műanyagbúra állt rendelkezésre a raktárában.

A következő évben egy képviselő kiharcolta, hogy már az adventi időszakban is legyen az Andrássy úton ünnepi fény. Úgy gondolom, nem a szín tetszett neki, de hát a döntés megint olyan későn született meg, hogy ismét csak citromsárga búrákat tudott kínálni az olasz gyártó. Az rossz előkészítés miatt sem a kandeláberekre, sem az úttest fölé nem tudtak már semmit sem szerelni, így furcsa módon a Bajcsy-Zsilinszky út és az Oktogon közötti mindkét járda felett cikáztak a füzérek.

Azóta persze sok minden változott. Megjelentek az oszlopokon, az átfeszítéseken a miniizzós fénykábelekből készült motívumok, sőt később – a párizsi Champs-Élysées ihletésére – a fákra is füzéreket tekertek. A kerületek vetélkedni kezdtek és ma már, ha valamit ad magára egy önkormányzat, ünnepi fényben ragyognak a központ terei, útjai. Sőt, miután a LED-ek erre a világítási területre is betörtek, a villamos fogyasztást sem nagyon emelte meg a karácsonyi fénypompa. Ha hinni lehet a rádióban elhangzottaknak, idén a fővárosnak a belső frekventált területeken mindössze egy millió forintjába került a karácsonyi ünnepi kivilágítás, ami advent első vasárnapjától a vízkeresztet követő első vasárnapig terjedő időszakban naponta emeli a város rangját.

A teljes cikket csak előfizetőink olvashatják, bejelentkezés után.

Ha van előfizetése, . Még nem előfizetőnk? Válasszon előfizetési konstrukcióink közül!

Előfizetés

DíszvilágításVilágítástechnika

Kapcsolódó