Barion Pixel

Villanyszerelők Lapja

Egyenáramú olvadóbiztosítók: DC és PV jelű betétek

2016. szeptember 5. | Dr. Papp Gusztáv |  2173 |

Egyenáramú olvadóbiztosítók: DC és PV jelű betétek

Ismerünk olvadóbiztosítókat és olvadóbiztosítónak látszó tárgyakat. Ha az utóbbit alkalmazzuk védelmi célra, káros következményekkel kell szembenéznünk: a védelemnek a hiánya vagy magának a védelmi eszköznek a meghibásodása (túlmelegedése, esetleg felrobbanása) kárt tehet a védendő objektumban vagy annak környezetében: megsérülhet például egy inverter, egy transzformátor vagy egy egész épület. Ugyanez a helyzet, ha nem a megfelelő olvadóbetétet alkalmazzuk az adott helyen. Ebben a cikkben az egyenáramú rendszerekben és azon belül is elsősorban a naperőművekben alkalmazott olvadóbiztosítókról szeretnénk hasznos információt adni.

Mi szükség van egyáltalán olvadóbiztosítóra?

Az olvadóbiztosító csak egy eleme a villamos installációt alkotó sok berendezésnek, egy feláldozható elem a sok között. Úgy tervezték, hogy megszakítsa az áramot, ha az túllép egy megengedett határt. Ilyesmi előfordulhat túlterheléskor vagy valamilyen meghibásodáskor. Persze az áram megszakítása is üzemkiesést – és ilyen módon kárt ‑ okozhat, de ez még mindig jóval kisebb, mint, ami a vészlekapcsolás elmaradásakor lépne fel az áramkör többi elemének meghibásodása és a járulékos károk miatt. Az olvadóbetét ugyan tönkremegy a működése során, de a rendellenesség megszüntetése után kicserélhető és a károk ésszerűen határok között maradnak.

Zárlatot okozhat egy leromlott szigetelés (például kiterjedt kábelhálózaton), emberi beavatkozás (egy leeső fémtárgy, például szerszám), vagy állati tevékenység (a szigetelést megrongáló rágcsáló vagy madár stb.).

Azt általában még a laikusok is tudják, hogy egy zárlat vagy egy hosszabb ideig fennálló túlterhelés a biztosítóbetét testén belül található olvadóelemet megolvasztja, ezáltal megszakad az áramkör folytonossága és megszűnik az áram. Ha az olvadóbetét jól lett méretezve a csatlakozó vezetékekhez, akkor a kiolvadás bekövetkeztéig azok még nem melegszenek föl annyira, hogy károsodna vagy kigyulladna a szigetelésük, illetve a környezetükben levő éghető anyagok.

A teljes cikket csak előfizetőink olvashatják, bejelentkezés után.

Ha van előfizetése, . Még nem előfizetőnk? Válasszon előfizetési konstrukcióink közül!

Előfizetés

Megújuló energetikaNapenergiaOlvadóbiztosítók