Barion Pixel

Villanyszerelők Lapja

A megjelenések éves ütemezése a Médiaajánlat oldalon található.

Villanyszerelők Lapja 2016. szeptember

= A lapszám szakcikkeinek teljes tartalma csak előfizetőink vagy vásárlóink számára érhető el.

Ha van előfizetése, vagy már megvásárolta ezt a tartalmat, .

1 lapszám 1950 Ft

Csak ezt a lapszámot vásárolná meg?

1950 Ft-ért, online bankkártyás fizetéssel, azonnal megvásárolhatja a lapszámot, ezzel hozzáférést kap a szám összes cikkéhez, amit pdf formátumban le is tölthet.

Megveszem
ezt a lapszámot

1 éves előfizetés 9950 Ft

Legyen ön is előfizetőnk!

A Villanyszerelők Lapja egy havi megjelenésű épületvillamossági szaklap, amely nyomtatott formában évente 10 alakommal jelenik meg. Válasszon papíralapú vagy digitális előfizetést! Előfizetőink korlátlanul hozzáférhetnek a korábbi számok tartalmához is.

Érdekel az
előfizetés

Az ErP szabályozás és a villamos technológia

Lantos Tivadar |  2183

Az Európai Parlament által 2005-ben elfogadott és hatályba léptetett ErP/EuP irányelve (2005/32/EC Directive on Energy using Products) értelmében az energiafogyasztást drasztikusan csökkenteni kell a tagországokban. Legnagyobb lehetőség a villamos berendezések átalakításában és szabályozásában van, nézzük át, mi és hogyan valósult meg eddig az úgynevezett ErP (Energiahatékony releváns termékek irányelve) rendeleteknek köszönhetően.

Villámvédelmi kockázatkezelés

Kruppa Attila |  1794

Cikkem első verziójában bevezetésként hosszasan elemeztem a villámvédelmi kockázatkezelés helyzetét. Mivel azonban sem szándékosan, sem akaratlanul nem akartam senkit megbántani, inkább az egészet elhagytam. Azért annyi kritika talán megengedhető, hogy − tapasztalatom szerint − az elkészült kockázatkezelések jelentős részében nagyon sok a formai és a tartalmi hiba. Ezekért a hibákért jobbára nem a tervezők tehetők felelőssé, akkor sem, ha a hibák ténylegesen az egyes tervezők munkáiban jelennek meg. A problémát sokkal inkább az okozza, hogy a kockázatkezelés lényegét, folyamatát nem sikerült a tervezőkkel megismertetni. Éppen ezért a következő néhány cikkben kísérletet teszek annak elmagyarázására, hogy szerintem hogyan kellene egy szakszerű kockázatkezelésnek kinéznie.

Állványok és létrák

|  3466
1 5 (1)

Korábban már szót ejtettünk a villanyszerelők napi gyakorlatban használt szerszámairól, ez alkalommal pedig egy másik nélkülözhetetlen eszközcsoportról, az állványokról és létrákról osztunk meg olvasóinkkal néhány gondolatot.

Hálózatra kapcsolt fotovillamos rendszerek vizsgálata I.

Hibavédelem ellenőrzése − műszeres vizsgálatok VII.

Furján Attila Oláh Csaba |  5208
10 4.38 (8)

A környező európai országokhoz hasonlóan Magyarországon is egyre nagyobb teret nyer a villamosenergia-termelésben a megújuló energiaforrások felhasználása. Viszonylag egyszerű telepíthetősége és felhasználhatósága miatt ennek egyik legelterjedtebb formája a hálózatra kapcsolt fotovillamos rendszerek (napelemes rendszerek) alkalmazása mind lakossági, mind villamosenergia-szolgáltatói téren.

Falba süllyesztett, 1-soros, 12-modulos kiselosztók

Áttekintő táblázat

|  1247

A feltüntetett adatok a gyártók, illetve forgalmazók által kitöltött adatlapon alapulnak. Valódiságukért az adatközlő viseli a felelősséget.

Falba süllyeszthető moduláris kiselosztók

Szabó Péter |  3611
2 4.5 (2)

A falba süllyeszthető kiselosztó a falon kívüli típusok mellett a villamos kivitelezés elengedhetetlen kelléke. Mivel az elmúlt években a háztartások villamos fogyasztása megnövekedett a kényelmi funkciók miatt (légkondicionáló, mosógép, mosogatógép, elektromos kávéfőző, elektromos sütő és főzőlap), egyre több áramkör kiépítése szükséges az aktuális helyiség villamos hálózatának kivitelezésekor. A helyiség lehet például lakás, iroda, étterem vagy üzlet is.

MSZ HD 60364-6:2007 szerinti villamos berendezés ellenőrzésének elkészítése II.

Navigálás a változó előírások tengerében 42.

Rátai Attila |  6895
5 5 (5)

Múlt havi kitérőnkben a 10/2016. (IV. 5.) NGM rendeletet elemezgettük, ám most visszatérünk a júniusi lapszámban megkezdett útirányhoz. Akkor az alapdokumentációból a fejlapot és a minősítő iratot beszéltük át, jöjjön most az alapdokumentáció Minősítési Alapadatok része.

Egyenáramú olvadóbiztosítók: DC és PV jelű betétek

Dr. Papp Gusztáv |  12 973
4 4.75 (4)

Ismerünk olvadóbiztosítókat és olvadóbiztosítónak látszó tárgyakat. Ha az utóbbit alkalmazzuk védelmi célra, káros következményekkel kell szembenéznünk: a védelemnek a hiánya vagy magának a védelmi eszköznek a meghibásodása (túlmelegedése, esetleg felrobbanása) kárt tehet a védendő objektumban vagy annak környezetében: megsérülhet például egy inverter, egy transzformátor vagy egy egész épület. Ugyanez a helyzet, ha nem a megfelelő olvadóbetétet alkalmazzuk az adott helyen. Ebben a cikkben az egyenáramú rendszerekben és azon belül is elsősorban a naperőművekben alkalmazott olvadóbiztosítókról szeretnénk hasznos információt adni.

Az otthon melege – távolról

Porempovics József |  1932

A nyárnak hamarosan vége, és a vénasszonyok nyara után egészen biztosan újra beindul a fűtési szezon. Többen előre gondolkodva keresik fűtési rendszerük gépészetének és szabályozási rendszerének felújítási lehetőségeit, melyek elsősorban az energiaköltségek optimalizálását célozzák, hiszen köztudottan egy épület fenntartásában jelenleg a fűtés és a hűtés a leginkább zsebre menő feladat.

A modern világ egyik csodája az Itaipu-gát

Dobai Gábor |  6968

A brazil–paraguay-i határon, a Parana folyóhoz kapcsolódóan olyan monumentális mérnöki alkotás létesült, amely méltán nevezhető mérnöki bravúrnak. Gigantikusságát mi sem bizonyítja jobban, mint hogy 14 GW villamos energiát termel.