Barion Pixel

Villanyszerelők Lapja

Legutóbbi lapszámaink teljes tartalma csak előfizetőink számára érhető el.

Következő lapszámunk június 7-én jelenik meg.

A megjelenések éves ütemezése a Médiaajánlat oldalon található.

Villanyszerelők Lapja 2016. szeptember

Az ErP szabályozás és a villamos technológia

Az ErP szabályozás és a villamos technológia

2016. szeptember 5. | Lantos Tivadar |  1487

Az Európai Parlament által 2005-ben elfogadott és hatályba léptetett ErP/EuP irányelve (2005/32/EC Directive on Energy using Products) értelmében az energiafogyasztást drasztikusan csökkenteni kell a tagországokban. Legnagyobb lehetőség a villamos berendezések átalakításában és szabályozásában van, nézzük át, mi és hogyan valósult meg eddig az úgynevezett ErP (Energiahatékony releváns termékek irányelve) rendeleteknek köszönhetően.

Villámvédelmi kockázatkezelés

Villámvédelmi kockázatkezelés

2016. szeptember 5. | Kruppa Attila |  1284

Cikkem első verziójában bevezetésként hosszasan elemeztem a villámvédelmi kockázatkezelés helyzetét. Mivel azonban sem szándékosan, sem akaratlanul nem akartam senkit megbántani, inkább az egészet elhagytam. Azért annyi kritika talán megengedhető, hogy − tapasztalatom szerint − az elkészült kockázatkezelések jelentős részében nagyon sok a formai és a tartalmi hiba. Ezekért a hibákért jobbára nem a tervezők tehetők felelőssé, akkor sem, ha a hibák ténylegesen az egyes tervezők munkáiban jelennek meg. A problémát sokkal inkább az okozza, hogy a kockázatkezelés lényegét, folyamatát nem sikerült a tervezőkkel megismertetni. Éppen ezért a következő néhány cikkben kísérletet teszek annak elmagyarázására, hogy szerintem hogyan kellene egy szakszerű kockázatkezelésnek kinéznie.

Állványok és létrák

Állványok és létrák

2016. szeptember 5. | |  2984

Korábban már szót ejtettünk a villanyszerelők napi gyakorlatban használt szerszámairól, ez alkalommal pedig egy másik nélkülözhetetlen eszközcsoportról, az állványokról és létrákról osztunk meg olvasóinkkal néhány gondolatot.

Hálózatra kapcsolt fotovillamos rendszerek vizsgálata I.

Hálózatra kapcsolt fotovillamos rendszerek vizsgálata I.

Hibavédelem ellenőrzése − műszeres vizsgálatok VII.

2016. szeptember 5. | Furján Attila Oláh Csaba |  4169
6 4.6 (5)

A környező európai országokhoz hasonlóan Magyarországon is egyre nagyobb teret nyer a villamosenergia-termelésben a megújuló energiaforrások felhasználása. Viszonylag egyszerű telepíthetősége és felhasználhatósága miatt ennek egyik legelterjedtebb formája a hálózatra kapcsolt fotovillamos rendszerek (napelemes rendszerek) alkalmazása mind lakossági, mind villamosenergia-szolgáltatói téren.

Falba süllyesztett, 1-soros, 12-modulos kiselosztók

Falba süllyesztett, 1-soros, 12-modulos kiselosztók

Áttekintő táblázat

2016. szeptember 5. | |  798

A feltüntetett adatok a gyártók, illetve forgalmazók által kitöltött adatlapon alapulnak. Valódiságukért az adatközlő viseli a felelősséget.

Falba süllyeszthető moduláris kiselosztók

Falba süllyeszthető moduláris kiselosztók

2016. szeptember 5. | Szabó Péter |  2941
1 4 (1)

A falba süllyeszthető kiselosztó a falon kívüli típusok mellett a villamos kivitelezés elengedhetetlen kelléke. Mivel az elmúlt években a háztartások villamos fogyasztása megnövekedett a kényelmi funkciók miatt (légkondicionáló, mosógép, mosogatógép, elektromos kávéfőző, elektromos sütő és főzőlap), egyre több áramkör kiépítése szükséges az aktuális helyiség villamos hálózatának kivitelezésekor. A helyiség lehet például lakás, iroda, étterem vagy üzlet is.

MSZ HD 60364-6:2007 szerinti villamos berendezés ellenőrzésének elkészítése II.

MSZ HD 60364-6:2007 szerinti villamos berendezés ellenőrzésének elkészítése II.

Navigálás a változó előírások tengerében 42.

2016. szeptember 5. | Rátai Attila |  5783
3 5 (3)

Múlt havi kitérőnkben a 10/2016. (IV. 5.) NGM rendeletet elemezgettük, ám most visszatérünk a júniusi lapszámban megkezdett útirányhoz. Akkor az alapdokumentációból a fejlapot és a minősítő iratot beszéltük át, jöjjön most az alapdokumentáció Minősítési Alapadatok része.

Egyenáramú olvadóbiztosítók: DC és PV jelű betétek

Egyenáramú olvadóbiztosítók: DC és PV jelű betétek

2016. szeptember 5. | Dr. Papp Gusztáv |  2181
1 5 (1)

Ismerünk olvadóbiztosítókat és olvadóbiztosítónak látszó tárgyakat. Ha az utóbbit alkalmazzuk védelmi célra, káros következményekkel kell szembenéznünk: a védelemnek a hiánya vagy magának a védelmi eszköznek a meghibásodása (túlmelegedése, esetleg felrobbanása) kárt tehet a védendő objektumban vagy annak környezetében: megsérülhet például egy inverter, egy transzformátor vagy egy egész épület. Ugyanez a helyzet, ha nem a megfelelő olvadóbetétet alkalmazzuk az adott helyen. Ebben a cikkben az egyenáramú rendszerekben és azon belül is elsősorban a naperőművekben alkalmazott olvadóbiztosítókról szeretnénk hasznos információt adni.

Az otthon melege – távolról

Az otthon melege – távolról

2016. szeptember 5. | Porempovics József |  1317

A nyárnak hamarosan vége, és a vénasszonyok nyara után egészen biztosan újra beindul a fűtési szezon. Többen előre gondolkodva keresik fűtési rendszerük gépészetének és szabályozási rendszerének felújítási lehetőségeit, melyek elsősorban az energiaköltségek optimalizálását célozzák, hiszen köztudottan egy épület fenntartásában jelenleg a fűtés és a hűtés a leginkább zsebre menő feladat.

A modern világ egyik csodája az Itaipu-gát

A modern világ egyik csodája az Itaipu-gát

2016. szeptember 5. | Dobai Gábor |  5884

A brazil–paraguay-i határon, a Parana folyóhoz kapcsolódóan olyan monumentális mérnöki alkotás létesült, amely méltán nevezhető mérnöki bravúrnak. Gigantikusságát mi sem bizonyítja jobban, mint hogy 14 GW villamos energiát termel.