Villanyszerelők Lapja

Villanyszerelők Lapja 2016. szeptember

 • Az ErP szabályozás és a villamos technológia

  Az Európai Parlament által 2005-ben elfogadott és hatályba léptetett ErP/EuP irányelve (2005/32/EC Directive on Energy using Products) értelmében az energiafogyasztást drasztikusan csökkenteni kell a tagországokban. Legnagyobb lehetőség a villamos berendezések átalakításában és szabályozásában van, nézzük át, mi és hogyan valósult meg eddig az úgynevezett ErP (Energiahatékony releváns termékek irányelve) rendeleteknek köszönhetően.

 • Villámvédelmi kockázatkezelés

  Cikkem első verziójában bevezetésként hosszasan elemeztem a villámvédelmi kockázatkezelés helyzetét. Mivel azonban sem szándékosan, sem akaratlanul nem akartam senkit megbántani, inkább az egészet elhagytam. Azért annyi kritika talán megengedhető, hogy − tapasztalatom szerint − az elkészült kockázatkezelések jelentős részében nagyon sok a formai és a tartalmi hiba. Ezekért a hibákért jobbára nem a tervezők tehetők felelőssé, akkor sem, ha a hibák ténylegesen az egyes tervezők munkáiban jelennek meg. A problémát sokkal inkább az okozza, hogy a kockázatkezelés lényegét, folyamatát nem sikerült a tervezőkkel megismertetni. Éppen ezért a következő néhány cikkben kísérletet teszek annak elmagyarázására, hogy szerintem hogyan kellene egy szakszerű kockázatkezelésnek kinéznie.

 • Állványok és létrák

  Korábban már szót ejtettünk a villanyszerelők napi gyakorlatban használt szerszámairól, ez alkalommal pedig egy másik nélkülözhetetlen eszközcsoportról, az állványokról és létrákról osztunk meg olvasóinkkal néhány gondolatot.

 • Hálózatra kapcsolt fotovillamos rendszerek vizsgálata I.

  Hibavédelem ellenőrzése − műszeres vizsgálatok VII.

  A környező európai országokhoz hasonlóan Magyarországon is egyre nagyobb teret nyer a villamosenergia-termelésben a megújuló energiaforrások felhasználása. Viszonylag egyszerű telepíthetősége és felhasználhatósága miatt ennek egyik legelterjedtebb formája a hálózatra kapcsolt fotovillamos rendszerek (napelemes rendszerek) alkalmazása mind lakossági, mind villamosenergia-szolgáltatói téren.

 • Falba süllyesztett, 1-soros, 12-modulos kiselosztók

  Áttekintő táblázat

  A feltüntetett adatok a gyártók, illetve forgalmazók által kitöltött adatlapon alapulnak. Valódiságukért az adatközlő viseli a felelősséget.

 • Falba süllyeszthető moduláris kiselosztók

  A falba süllyeszthető kiselosztó a falon kívüli típusok mellett a villamos kivitelezés elengedhetetlen kelléke. Mivel az elmúlt években a háztartások villamos fogyasztása megnövekedett a kényelmi funkciók miatt (légkondicionáló, mosógép, mosogatógép, elektromos kávéfőző, elektromos sütő és főzőlap), egyre több áramkör kiépítése szükséges az aktuális helyiség villamos hálózatának kivitelezésekor. A helyiség lehet például lakás, iroda, étterem vagy üzlet is.

 • MSZ HD 60364-6:2007 szerinti villamos berendezés ellenőrzésének elkészítése II.

  Navigálás a változó előírások tengerében 42.

  Múlt havi kitérőnkben a 10/2016. (IV. 5.) NGM rendeletet elemezgettük, ám most visszatérünk a júniusi lapszámban megkezdett útirányhoz. Akkor az alapdokumentációból a fejlapot és a minősítő iratot beszéltük át, jöjjön most az alapdokumentáció Minősítési Alapadatok része.

 • Egyenáramú olvadóbiztosítók: DC és PV jelű betétek

  Ismerünk olvadóbiztosítókat és olvadóbiztosítónak látszó tárgyakat. Ha az utóbbit alkalmazzuk védelmi célra, káros következményekkel kell szembenéznünk: a védelemnek a hiánya vagy magának a védelmi eszköznek a meghibásodása (túlmelegedése, esetleg felrobbanása) kárt tehet a védendő objektumban vagy annak környezetében: megsérülhet például egy inverter, egy transzformátor vagy egy egész épület. Ugyanez a helyzet, ha nem a megfelelő olvadóbetétet alkalmazzuk az adott helyen. Ebben a cikkben az egyenáramú rendszerekben és azon belül is elsősorban a naperőművekben alkalmazott olvadóbiztosítókról szeretnénk hasznos információt adni.

 • Az otthon melege – távolról

  A nyárnak hamarosan vége, és a vénasszonyok nyara után egészen biztosan újra beindul a fűtési szezon. Többen előre gondolkodva keresik fűtési rendszerük gépészetének és szabályozási rendszerének felújítási lehetőségeit, melyek elsősorban az energiaköltségek optimalizálását célozzák, hiszen köztudottan egy épület fenntartásában jelenleg a fűtés és a hűtés a leginkább zsebre menő feladat.

 • A modern világ egyik csodája az Itaipu-gát

  A brazil–paraguay-i határon, a Parana folyóhoz kapcsolódóan olyan monumentális mérnöki alkotás létesült, amely méltán nevezhető mérnöki bravúrnak. Gigantikusságát mi sem bizonyítja jobban, mint hogy 14 GW villamos energiát termel.