Barion Pixel

Villanyszerelők Lapja

A megjelenések éves ütemezése a Médiaajánlat oldalon található.

Villanyszerelők Lapja 2014. szeptember

Fényforrások csereszabatossági kérdései a világítótestekben

Harnos Jenő Klinger György |  4342
1 5 (1)

Sporthasonlattal élve: a legnagyobb teljesítmények, így a győzelmek is fejben dőlnek el. A napjainkban népszerű fényforrás-kiváltásról vagy -korszerűsítésről először eszünkbe jutó LED lámpák esetében inkább a – felvett – teljesítmény csökkentését célozzuk meg, azonban a győzelemhez itt is elengedhetetlen, hogy „fejben” minden a helyére kerüljön.

Evickélés a jogszabályok örvényeiben II.

Rátai Attila |  10 236
3 5 (2)

Egy átlagosnak tűnő szombat délután, üvöltő desszantosok rúgták be a szomszédban lakó idős hölgy ajtaját, akit végül bilincsbe verve hurcolt el a katonai egység. A zárka ajtajára, ahol a hátralévő életét fogja eltölteni a nyugdíjas asszony, valaki egy táblát ragasztott: Mari néni, aki nem ellenőrizte lakásában az áram-védőkapcsoló működését. Hát igen, mindennek van határa. Ugye kedves olvasók, mi nem akarjuk így végezni?!

Mismás III: Az okok a napelemekben keresendők?

Demjén Zoltán |  6098
1

Kezdjük egy érdekes ténnyel: a napelemcellák előoldali felületét behálózó áramgyűjtő kontaktusháló a központi szélesebb buszokkal együtt 4-6%-kal leárnyékolja a cellák felületét már gyári állapotban. Ez sajnos hatásfokcsökkenést okoz, amivel tisztában vannak a napelemek fejlesztésével foglalkozó szakemberek is.

Áram-védőkapcsolók: védünk és szolgálunk!

Dr. Papp Gusztáv |  45 696
36 4.79 (28)

Az elektromos energia számtalan formában van jelen az életünkben. Egyre modernebb technológiákat alkalmazva az emberiség is előállítja és felhasználja. A modern civilizációnk elképzelhetetlen lenne nélküle, azonban a természet is képes erre a „mutatványra”. Sőt.

Mikroelektronika a villamossági eszközökben IV.

Porempovics József |  27 107
3 5 (1)

A tirisztor és a triak – főleg ez utóbbi – gyakori áramköri eleme a különböző kapcsoló vagy szabályozó készülékeknek, fényerőszabályozóknak, motor-hajtásoknak stb. Kimeneti meghajtóként nagyobb áramokhoz is alkalmazhatók, és viszonylag egyszerű a vezérlésük. A következőkben ezt a két elektronikai alkatrészt járjuk körül az eddigiekben is megszokott, elsősorban a gyakorlatban is használható információk mentén.

Megzabolázza a szélenergiát az új magyar szabadalom

Lantos Tivadar |  4762
2 5 (1)

A szélerőművek egyik legnagyobb hátulütője maga a szél kiszámíthatatlansága, szeszélyessége. Ezt a problémát orvosolhatja egy új magyar találmány, a WindXpress, amely ún. szélfokozók segítségével sokkal kiegyensúlyozottabb teljesítményre lehet képes.

Elkészült az Országház teljes körű díszvilágítása

Deme László |  5789

A 2011. augusztus 20-ai tűzijáték utolsó színkavalkádja közben, szinte észrevétlenül, fokról fokra erősödve – az akkor átadott új díszvilágításnak köszönhetően – megelevenedett az Országház dunai homlokzatának látványa, hogy azután egyedül uralja este a környezetét. Ezzel egy tíz éves álom vált valóra.

1-fázisú, 25 A, 30 mA-es áram-védőkapcsolók áttekintő táblázata

netadmin |  5029

A feltüntetett adatok a gyártók, illetve forgalmazók által kitöltött adatlapon alapulnak. Valódiságukért az adatközlő viseli a felelősséget. A táblázat soraira kattintva, billentyűzete jobbra-balra gomjainak segítségével kényelmesen irányíthatja a tartalmat