Barion Pixel

Villanyszerelők Lapja

Következő lapszámunk június 7-én jelenik meg.

A megjelenések éves ütemezése a Médiaajánlat oldalon található.

Villanyszerelők Lapja 2014. december

Villámvédelmet minden építményre!

2014. december 10. | Kruppa Attila |  4718
1 4 (1)

Gyakran szembesülhetünk azzal a problémával, hogy egyes építmények esetében nem dönthető el egyértelműen, hogy szükséges-e villámvédelmükkel – a szó legáltalánosabb értelmében – foglalkozni. Bár ez a dilemma a gyakorlatban általában „megoldódik”, vannak olyan szituációk, amelyekben az építési folyamat egyes résztvevői nem tudnak, vagy nem akarnak rugalmasságot tanúsítani, és ennek következtében elvárássá válik a villámvédelem létesítése (de legalábbis a kockázatkezelés elvégzése), akkor is, ha ennek az elvárásnak a megalapozottsága megkérdőjelezhető. Ezért cikkünkben azt a kérdést járjuk körbe, hogy valóban minden építmény esetében kell-e villámvédelmet létesíteni, amint azt a vonatkozó jogszabály és szabvány tulajdonképp megköveteli.

Mikroelektronika a villamossági eszközökben VII.

Gyakorlati áramkörök II.

2014. december 10. | Porempovics József |  3556
1 5 (1)

A villamossági vezérlő- és szabályzóeszközök (időrelék, dimmerek, alkonykapcsolók stb.) elektronikáinak többségében már kevés olyan integrált áramkör (IC) található, ami egy vagy csak néhány funkcióval rendelkezik. Kivételek lehetnek ez alól a tápfeszültségek biztosítására szolgáló alkatrészek, mint pl. a feszültségstabilizátorok vagy a feszültségcsökkentők. Az eszközök funkcióit szinte minden esetben mikrovezérlő irányítja, így az úgynevezett diszkrét IC-ket legfeljebb a be- és kimeneti jelek illesztésére kell „bevetni” a fejlesztéskor, hogy a mikrovezérlő által is feldolgozható formában és jelszinten legyenek.

Ha becsap a ménkű, avagy sok hűhó egy elromlott vezérlés miatt

2014. december 10. | Lantos Tivadar |  5149
1

A Termomax Kft., hazánk vezető gázkazángyártó cége, amely sok éven át volt a magyar piac fajsúlyos szereplője, 2013. január 31-én csődöt jelentett. Természetesen a cég közel 20 éves tevékenységének jelentős lenyomata van a hazai háztartásokban, becslések szerint mintegy 150-180 ezer Termomax kazán van beépítve a magyar lakások fűtési rendszereibe.

Felemás eredmények

2014. december 10. | Fülöp Miklós |  2606

Idén márciusban irtunk először a VL hasábjain az Energy Saver Pro néven forgalmazott villanyszámla-csökkentő készülékről. Az akkor publikált vizsgálatunk nagy port kavart; azon túl, hogy hivatali eljárás indult a forgalmazóval szemben, a téma többszörösen bejárta a hazai médiát: országos lapok, a legjelentősebb online portálok, több televízió- és rádióadó is átvette, feldolgozta a témát – felhívva a fogyasztók figyelmét a csalók által terjesztett haszontalan termékre.

Kombinált védelmek: egyedül nem megy?

2014. december 10. | Dr. Papp Gusztáv |  6430
3 5 (3)

Jelen cikkben az áram-védőkapcsolókkal foglalkozó korábbi írások folytatásaként (lásd VL 2012 júniusi és 2014 szeptemberi lapszámát) most a túláram- és hibaáram-védelmet ötvöző, moduláris felépítésű, kombinált védelmi készülékekről szeretnénk szólni.

MSZ HD 60364-6:2007 - Ellenőrzés III.

Navigálás a változó előírások tengerében XXV.

2014. december 10. | Rátai Attila |  7602
1 5 (1)

Hajónk rendületlenül szeli a hullámokat és halad távoli célja felé. Utunk során folytatjuk az elmúlt két hónapban is tárgyalt MSZ HD 60364-6:2007 – Kisfeszültségű villamos berendezések – Ellenőrzés című szabvány értelmezését.

A jövő tévéi a jelenben

2014. december 10. | László Ferenc |  2739
1 5 (1)

Aki most tervez televíziós készüléket vásárolni, annak teljesen más kérdéseket eldöntenie magában, mint akár csak néhány évvel ezelőtt – írásunkban áttekintjük a piac legújabb trendjeit.

lágyindítók - 3-fázisú, ~11 kW-os, állandó fordulatszámú, aszinkron villanymotorok indítására és leállítására

2014. december 10. | netadmin |  2650

A feltüntetett adatok a gyártók, illetve forgalmazók által kitöltött adatlapon alapulnak. Valódiságukért az adatközlő viseli a felelősséget. A táblázat soraira kattintva, billentyűzete jobbra-balra gomjainak segítségével kényelmesen irányíthatja a tartalmat