Villanyszerelők Lapja

Világítástechnika

A színes díszvilágításoké a jövő?

2017. december 8. | Deme László |  726 | |

A színes díszvilágításoké a jövő?

Lehet, hogy a hasonlat nem teljesen helytálló, de eszembe jut, hogy régen csak fekete-fehér fényképek készülhettek, ma már kizárólag színes felvételek születnek, azelőtt elmagyarázták nekünk, hogy azért nem lesz soha versenyképes a színes televíziózás, mert csak a fekete-fehér adást látjuk élesen a képernyőn, most meg próbáljon meg valaki fekete-fehér tévékészüléket venni.

Jelenleg sok helyütt ellenérzés kíséri a színes díszvilágítások ötletét, egyből meg is indokolva azzal, hogy a színek idegenek a megszokott városképtől, eltorzítják az építészeti értékeket. Pedig a nappali kép színes, különösen ha napsütésben gyönyörködhetünk az épületekben, a városainkban. Lehet, hogy tíz-húsz év múlva sokan értetlenkedve tekintenek majd vissza színes világunkból a mostani színekkel kapcsolatos világítási dilemmára?

A színes világítás ügye sokáig nem volt téma. Színesen csak úgy lehetett világítani, ha a fényvetőkre színes üveg előlapot applikáltak, vagy a lámpatestekbe a védőüveg elé színes fóliát helyeztek. Ám ezek a berendezések magukban hordozták az ideiglenességet, és csak egyfajta színezést lehetett velük elérni. Több szín megjelenítését több lámpatesttel lehetett megoldani, vagyis minden szín egy külön fényvetőt jelentett, melyeket felváltva kellett működtetni, és csak olyan fényforrás jöhetett számításba, mely visszakapcsolást követően azonnal teljes fényében világít.

Emlékszem, a nyolcvanas évek közepén magyar részvétellel készült Bulgáriában VelikoTirnovóban egy régi középkori vár díszvilágítása. Színeket szerettek volna látni az épületrészeken. Ötös 2 kW teljesítményű halogén izzólámpás fényvetőcsoportokat telepítettek a színváltások miatt, így a berendezést közel négyszáz fényvető alkotta.

A komolyabb színes világítások megszületését a színházi világítási termékek kültéri alkalmazhatósága tette lehetővé. A korábban kizárólag beltéri kialakítású színpadvilágítási fényvetők modernebb változatait már fémhalogénlámpával szerelték fel, a színkeverést pedig a színes előtétlemezek mozgatásával érték el. A fényvetők optikái biztosították a kívánt fókuszálást. A vezérlést egy olyan pultról kezelték, amelyen be lehetett előre programozni a színváltásokat, a színválasztást, vagyis az egész világítási műsort. Hamarosan el is készült néhány berendezés, ahol ezeket a lehetőségeket az adott feladatnak megfelelően alkalmazták.

Színes díszvilágítások Magyarországon

A viták kereszttüzében született az új Nemzeti Színház mögé épített Művészetek Palotája, amely stílusában, külső megjelenésében igencsak különbözött szomszédjától. A Nemzeti Színház díszvilágítása a nappal is megjelenő építészeti változatosságot igyekezett helyi fényekkel megmutatni, míg a Művészetek Palotájának hatalmas felületeit a sima fehér fényű fényárvilágítás érdektelenné tette volna. Ekkor merült fel az a gondolat, hogy az egyhangúságot színes világítással kell feloldani.

Az épület három oldalát oszlopokra szerelt, a főhomlokzat tetőtéri traktusait a tetőn elhelyezett, összesen 94 db fényvető világította meg, amely lámpatestek a belső motoros színváltás élharcosaként ismert gyártó termékei voltak.
A Művészetek Palotája színes világításának megjelenését sokan óvatos tartózkodással fogadták. Aki esetleg ellenezte is a színes világítások megjelenését az épület periferikus elhelyezkedése miatt, bocsánatos bűnnek tartotta, hiszen mégsem a belvárosról volt szó, ami már komolyabb esztétikai és felfogásbeli kihívást jelentene.

Azonban rövidesen a belvárosban is megjelent egy szokatlan színű világítás. Ugyan a Lánchíd szomszédságában található Sofitel szálloda díszvilágítását 150 és 70 W-os fém halogénlámpás keskenyen sugárzó fényvetőkkel oldották meg, de mindegyikre színes előtét üveget szereltek. A világítás az engedélyt azért kapta meg, mert a kék szín tónusa szimpatikus volt, nem éles, irritáló, hanem inkább környezetbe simuló.

A kétezres évek elején színes díszvilágítást kapott a veszprémi Szent István völgyhíd (viadukt) és a miskolci Avasi tévétorony is. A jó beállítások lehetővé tették a nemzeti színek megjelenítését is. Ezek a díszvilágítások egész üzemidejükben színváltással működtek, de hamarosan kiütközött az a hiba, ami a színházban nem feltétlenül jelent meg ilyen élesen, ugyanis a folyamatos és intenzív használat a motoros színváltási elemek gyakori meghibásodását eredményezte. Az évenkénti 2000 üzemóra körüli működés tervszerű karbantartást, előre megtervezett alkatrészcseréket igényelt. Kicsit hasonlított a gépkocsik szervizeléséhez. Ez az állandó évenkénti kiadás pedig nem tette érdekeltté a tulajdonosokat a színes díszvilágítások hosszú távú fenntartásában, lassan megszűntek ezek a berendezések, vagy egyszínű fehér tónusú világításként működtek tovább.

Új korszak

A színes díszvilágítások újbóli napirendre kerülése a LED-es technika sokirányú fejlődésének köszönhető. Feltalálták a RGB (piros, zöld, kék) LED-eket, melyek a fehér LED-ekkel kombinálva a színskála minden tónusát jó színkeveréssel meg tudták jeleníteni. A LED-ek hosszú élettartama, azonnali kapcsolhatóságuk hamar versenytárs nélkülivé tette őket.  Újabb előnyt jelentett, hogy a LED-ek kis méretüknél fogva bármilyen kis lámpatestbe bekerülhettek. A kültéri világításban elsőként a vonalas jellegű fénycsöves lámpatesteket pótolták velük, azután sorban jelentek meg a homlokzatokon is elrejtve felszerelhető különböző jellegű, teljesítményű és fényeloszlású lámpatestek.

Korábban a színes díszvilágításokat csak távolabb elhelyezett, nagy teljesítményű fényvetőkkel, fényárvilágítással lehetett megépíteni. Most amellett, hogy megmaradt a fényvetős világítási lehetőség is, az épület elé telepített, homlokzatra szerelt lámpatestekkel is lehet dolgozni. Ahol meg akarták újítani a színes díszvilágításokat, kicserélték a motoros színkeveréses fényvetőket LED-esre, mint például a Művészetek Palotájánál, és ahol még nem tették ezt meg, ott fontolgatják a cserét.

A színes díszvilágítások létrehozásának műszaki és technikai feltételei rendelkezésre állnak, és ha összevetjük egy fehér LED-es világítás költségeivel, már nincs szignifikáns különbség közöttük, elvileg tehát nincs akadálya az előretörésüknek, de persze az előbb említett ellenérzés még megvan. Ezzel együtt viszont várhatóan nagyobb szerepet kapnak a jövőben.

A miskolci Avasi kilátót a különböző fényeloszlást biztosító optikákkal megszerelt fényvetőkkel lehetett egységesen láttatni. Idén adták át a pécsi tv-torony színes LED-es díszvilágítását. A programozás számtalan világítási kép megjelenítésére alkalmas, így például a nemzeti ünnepeken a magyar zászló színeiben is pompázhat.

A pécsi tévétorony

A megújult pécsi tévétorony idén új színes díszvilágítást kapott. A torony világítása összetett, és egy kicsit szemlélteti a rendelkezésre álló RGBW-s lámpatestek széles körét is és jelzi, hogy a gyártók gyorsan átálltak a LED-es technikára. Az alsó traktust és az antennát 10 db 280 W teljesítményű és előtétlencsékkel többféle, a kívánt fényeloszlást adó fényvető világítja meg. A torony derekán található kettős gyűrűk közötti falsíkokat ugyancsak 10 db 45 W szélesen sugárzó lámpatest deríti. A kilátórészt speciális világítóöv jelzi, ahol 28 db opalizált védőüveges 1,3 méter hosszú, 35 W teljesítményű vonalas jellegű lámpatest kifelé néző világító felületét látjuk. A vezérléssel többféle műsor is adható, így például az egész torony egységes színét ritmusosan lehet váltani, vagy egy szín csak az alsó toronytörzsön jelenik meg, amit a középső rész követ, majd az antenna is színes lesz. Más színnel alulról egy újabb hullámot lehet elindítani. A színváltások hullámzása folyamatossá tehető. A toronyrészeket külön-külön, eltérő színekkel is meg lehet világítani. Ez lehetőséget teremt például állami ünnepek alkalmával a nemzeti színek megjelenítésére is.

Széchenyi lánchíd

Látszik, hogy a színes világítási technika magában hordozza a show-elemeket. Amennyiben ez hasznossá tehető, akkor az nagyobb elfogadottságot jelenthet. Ennek egyik példája a rövidesen felújítandó Széchenyi lánchíd, amely a tervek szerint színes díszvilágítást kap. A Lánchídon manapság is időnként megjelennek a színek. Megszokott az októberi mellrák elleni hónap rózsaszín színe, az autisták kék színt szeretnének látni, az írek pedig nemzeti ünnepükön zöldet. Néha egy-egy világesemény (riói olimpia, FINA-világbajnokság, a sajnálatos párizsi terrortámadás stb.) alkalmával az adott ország színeit igyekeznek megjeleníteni a hídon. A jelenlegi színezés azonban házilagos és részleges. A fém halogénlámpás fényvetők elé színes üveglapok kerülnek, amelyekkel a pilonokat, pilléreket, oroszlánszobrokat lehet színezni, de az esti kép fő jellegzetességét, az 1180 db kompakt fénycsöves lámpatestláncokat azonban nem.

A Lánchíd fémhalogénlámpás fényvetőire szerelt színes előtét üveggel alkalmanként részleges színes díszvilágítást lehet bekapcsolni. Megszokott például az októberi mellrák elleni kampány rózsaszín színe.

 

A Széchenyi Lánchíd díszvilágítása a mindennapokban semleges fehér színű lesz, alkalmazkodva a közvilágítási környezethez. Az előre programozás lehetővé teszi, hogy a főváros által előre kijelölt napokon a kívánt színben lássuk. Lehetőség lesz azonban arra is, hogy külön intézkedésre napi színt lehessen kapcsolni. Ilyen alkalom lehet az írek szokásos kérése az ír nemzeti ünnepen a zöld szín.

A tervezett díszvilágítás egyik sarkalatos pontja a láncvilágítás megfelelő lámpatestének megtalálása volt. A lámpatestnek sok szempontnak kellett megfelelnie. Az RGBW-s egyedi vezérelhetőség mellett a megfelelő teljesítmény (10 W), az opalizált IK10 törhetetlenségre legyártott védőbúra, a kívánt méret, a könnyű szerelhetőség, a minél egyszerűbb kábelezés, az IP 67 védettség egyaránt követelmény volt, és még az esztétikai megjelenésre is kellett gondolni. Végül is a próbavilágítás tapasztalata alapján sikerült megtalálni a megfelelő lámpatesteket, olyan RGBW LED termékeket, amelyekkel a világ számos frekventált létesítményénél találkozhatunk.

Természetesen a Lánchíd díszvilágítása a hétköznapi üzemelésnél fehér lesz. A fehér szín tónusát azonban ilyenkor is meg lehet választani. Lehet meleg fehér és hideg fehér is, sőt a Budapesten közkedvelt nátriumlámpás világítások meleg sárga színe is számításba jöhet.

Új Puskás Ferenc Stadion

Az új Puskás Ferenc Stadion díszvilágításánál már nem tétováznak, elkészültek a színes díszvilágítás tervei. Ebben az esetben is funkciót próbálnak mellétenni. Ha egy vendég klubcsapat jön, ha egy ország válogatottja játszik, a vendég színeivel igyekeznek majd kedveskedni. A koncertek vagy hangversenyek esetén is jelezni próbálják a hangulatot, és ezzel reklámot teremtenek.

Az épülő Puskás stadion színes díszvilágítása köszönti majd a vendégcsapatokat színeikkel, de a koncertek hangulatának kisugárzására is alkalmas lesz.

A stadion díszvilágítása háromlépcsős felépítésű lesz. Az építmény elődjére is jellemző csipkés dekorációval díszített lépcsőházakat oszlopokról, közepesen és szélesen sugárzó fényvetőkkel kiemelten fényárvilágítással világítják meg. A stadion oldalát díszítő fémhálót az alsó, körbefutó csőtartójához erősített és annak vonalát követő, konzolokkal két méter távolságban eltartott szerkezetre szerelt extra szélesen, szélesen és közepesen sugárzó lámpatestek súrlófénnyel derítik. Fenn a lelátótető külső szegmensét egy alatta végigfutó tartószerkezetre szerelt elliptikus fényeloszlást biztosító lencserendszerrel ellátott fényvetősor láttatja. A világítás hármas tagozódása ebben az esetben is lehetővé teszi majd a nemzeti színek megjelenítését.

Végezetül egy kizárólag funkció számára épített színes világítási példát is mutat a gazdagréti Szent Angyalok templomának kereszt- és egyben üvegkupola világítása. A kupola alá, a templomtérbe szerelt szélesen sugárzó fényvetők egy évre előre a liturgikus naptár szerint minden nap a kívánt színben láttatják a keresztet.

A gazdagréti Szent Angyalok templom üvegkupoláján álló keresztet egy évre előre beprogramozott a liturgikus naptár szerinti napi színben világítják meg a kupola alá, a templombelsőbe szerelt RGBW-s lámpatestek.

Látható, hogy a színes világítások turisztikai vonzerőt jelenthetnek, reklámerejük van és funkciót is elláthatnak. A színes díszvilágítások elterjedése valószínűsíthető. Talán nem véletlen, hogy a Halászbástya díszvilágításának átépítésénél is komolyan felmerült az ötlet. Egyelőre elnapolták a döntést, de ha a Széchenyi lánchíd színes világítása sikeres lesz, valószínűleg a színes díszvilágítások jelentős megerősítést kapnak.

Borítókép:  Az új Nemzeti Színház mögött felépült Művészetek Palotája nagy homlokzati felületeit színes díszvilágítással tették érdekessé. Ez a motoros színes előtét lemezes színkeveréses fényvetőkkel készült színes díszvilágítás volt Magyarország első ilyen jellegű berendezése.

LEDVilágítástechnika