Villanyszerelők Lapja

LED-es kijáratmutató lámpatestek

2016. március 11. | Fehér Tamás |  5179 | |

LED-es kijáratmutató lámpatestek

A sokat látott – újabban már zöld színű – szaladó emberke mára már közismerté vált. A mellette lévő fehér nyíl pedig hasznos információt szolgáltat számunkra a menekülés irányáról – mármint, ha valóban a megfelelő piktogramot választotta a kivitelező. A biztonsági világítás (Safety lighting) főbb feladatainak áttekintésében nyújt segítséget ez a cikk, emellett a táblázatban szereplő, legjellemzőbb tulajdonságokban nyújt eligazodást.

Szabványok

Először is fontos tisztázni a jogi és szabványi hátteret. Elsődleges jogi háttér a belügyminiszter 54/2014. (XII. 5.) BM rendelete az Országos Tűzvédelmi Szabályzatról (új OTSZ), mely 2015. 03. 05-től hatályos. A rendelet XIII. fejezetében a 76. rész beszél a „Biztonsági világítás, biztonsági jelzések és menekülési útirányt jelző rendszerekről”. Itt találunk információt arról, hogy hol kell biztonsági világítást létesíteni. A 11. melléklet tájékoztat arról, hogy a különböző kockázati osztályokba (NAK, AK, KK, MK) sorolt területeken, épületrészekben a tűzeseti fogyasztóknak – jelen esetben a biztonsági világításnak – hány perces működőképességi időtartamnak kell megfelelniük. Például egy közepes kockázati osztályba (KK) sorolt épületrésznél ez 60 perc. Néhány szót ejt az OTSZ a biztonsági jelek elhelyezéséről is. Az új OTSZ és TvMI-k (Tűzvédelmi Műszaki Irányelvek) ingyenesen letölthetők az internetről (pl. a www.katasztrofavedelem.hu oldalon, az Új Országos Tűzvédelmi Szabályzat címszó alatt).

Mivel a jogi előírások pontos műszaki meghatározásokat (telepítési igényeket) nem adnak meg, ezért a részletek megismeréséhez szükséges az ide vonatkozó szabványok és TvMI-k ismerete. Az MSZ EN 1838:2014 „Alkalmazott világítástechnika. Tartalékvilágítás” jelenleg csak angol nyelven érhető el (azaz megvásárolható a Magyar Szabványügyi Testülettől). Ez a szabvány 2014. 02. 01-től érvényes, és pontosan meghatározza a biztonsági világítás fogalmát, szerelési és telepítési előírásait (a témával foglalkozó szakemberek számára). Ide kapcsolódóan megemlíteném még az MSZ EN 50172:2005 „Biztonsági világítási rendszerek”, illetve az MSZ ISO 16069:2009 „Grafikai jelképek. Biztonsági jelek. Menekülési útirányt jelző rendszerek (SWGS-ek)” magyar nyelvű szabványokat.

A teljes cikket csak előfizetőink olvashatják, bejelentkezés után.

Ha van előfizetése, . Még nem előfizetőnk? Válasszon előfizetési konstrukcióink közül!

Előfizetés

LEDVilágítástechnika