Barion Pixel

Villanyszerelők Lapja

Méréstechnika

Védővezető folytonosságának vizsgálati módszerei

Hibavédelem ellenőrzése – műszeres vizsgálatok II.

2016/3. lapszám | Furján Attila Oláh Csaba |  25 578 |

Figylem! Ez a cikk 8 éve frissült utoljára. A benne szereplő információk mára aktualitásukat veszíthették, valamint a tartalom helyenként hiányos lehet (képek, táblázatok stb.).

Védővezető folytonosságának vizsgálati módszerei

Cikksorozatunk első részében a földelési ellenállás mérésének lehetséges módszereit vizsgáltuk meg. Amennyiben az adott, vizsgált villamos berendezés esetében a földelő vagy a földelőrendszer megfelel a vonatkozó követelményeknek, továbbléphetünk a védővezető folytonosságának vizsgálatára.

Fontos megjegyezni, hogy a hazai előírások jelenleg minden kiterjedt fém rész, illetve I. érintésvédelmi osztályú szerkezet testének bekötésére szolgáló vezetőt védővezetőnek neveznek, cikkünkben a gyakorlati szóhasználatban elterjedt védővezető és egyenpotenciálra hozó vezető elnevezéseket fogjuk használni. A folytonosság ellenőrzésének méréstechnikája szempontjából az adott vezető hibavédelemben betöltött szerepe nem meghatározó.

Vonatkozó szabványok

Jelenleg Magyarországon az MSZ HD 60364-4:2007 szabvány foglalkozik a kisfeszültségű berendezések biztonságával, ezen belül az MSZ HD 60364-4-41:2007 szabvány definiálja az alap-, illetve a hibavédelem kialakítására vonatkozó előírásokat, melyek magukban foglalják a védővezetős érintésvédelmi módokat is. Bár jelen cikksorozatnak nem szerves része, de fontos megemlíteni, hogy a védővezetős érintésvédelmi módok ellenőrzésének lényeges része a védővezető szabványos kialakításának ellenőrzése szemrevételezéssel az MSZ HD 60364-5-54:2012 szabvány szerint. A védővezetők folytonosságának műszeres vizsgálatát a jelenleg érvényben lévő MSZ HD 60364-6:2007 szabvány 61.3.1-es, valamint 61.3.2-es pontja írja elő. A szabvány mérésekre vonatkozó részének általános előírásai között szerepel, hogy az elvégzendő vizsgálatokat az MSZ EN 61557-es szabványsorozat követelményeinek megfelelő műszerrel és mérési módokkal végezzük el. A védő- és potenciálkiegyenlítő vezetők ellenállásának vizsgálati módszereit és a vonatkozó mérési követelményeket az MSZ EN 61557-4:2007 szabvány írja elő. Ezen túl, az előbb említett szabványsorozat mellett jelenleg érvényben lévő MSZ 4851-1:1988 szabvány részletezi a védővezető állapotának vizsgálati módszereit.

Először az utóbbi szabványban leírt módszereket ismertetjük, melyek sok esetben körülményesebben kivitelezhetők, mintha egy érintésvédelmi műszerrel (ami egyébként is kéznél van egy felülvizsgálat során) végeznénk a méréseket.

A cikk még 12 629 karakternyi szöveget tartalmaz.

A teljes cikket bejelentkezés után olvashatja el,
ha ön előfizetőnk vagy megvásárolta a cikket vagy a lapszámot.

Ha van előfizetése, vagy már megvásárolta ezt a tartalmat, .

1 cikk 950 Ft

Elolvasná ezt a cikket, de nem előfizetőnk?

950 Ft-ért online bankkártyás fizetéssel, megvásárolhatja és azonnal elolvashatja. A megvásárolt cikkhez a későbbiekben is korlátozás nélkül hozzáférhet. Legyen előfizetőnk és minden tartalmunkat korlátozás nélkül elolvashatja!

Megveszem
ezt a cikket

1 lapszám 1950 Ft

Csak ezt a lapszámot vásárolná meg?

1950 Ft-ért online bankkártyás fizetéssel, azonnal megvásárolhatja a lapszámot, amelyben ez a cikk olvasható, ezzel hozzáférést kap a szám összes cikkéhez, amit pdf formátumban le is tölthet.

Megveszem
ezt a lapszámot

1 éves előfizetés 9950 Ft

Legyen ön is előfizetőnk!

A Villanyszerelők Lapja egy havi megjelenésű épületvillamossági szaklap, amely nyomtatott formában évente 10 alakommal jelenik meg. Válasszon papíralapú vagy digitális előfizetést! Előfizetőink korlátlanul hozzáférhetnek a korábbi számok tartalmához is.

Érdekel az
előfizetés

EPHHibavédelemMSZ HD 60364