Barion Pixel

Villanyszerelők Lapja

Védővezető folytonosságának vizsgálati módszerei

Hibavédelem ellenőrzése – műszeres vizsgálatok II.

2016. március 9. | Furján Attila Oláh Csaba |  19 074 |

Védővezető folytonosságának vizsgálati módszerei

Cikksorozatunk első részében a földelési ellenállás mérésének lehetséges módszereit vizsgáltuk meg. Amennyiben az adott, vizsgált villamos berendezés esetében a földelő vagy a földelőrendszer megfelel a vonatkozó követelményeknek, továbbléphetünk a védővezető folytonosságának vizsgálatára.

Fontos megjegyezni, hogy a hazai előírások jelenleg minden kiterjedt fém rész, illetve I. érintésvédelmi osztályú szerkezet testének bekötésére szolgáló vezetőt védővezetőnek neveznek, cikkünkben a gyakorlati szóhasználatban elterjedt védővezető és egyenpotenciálra hozó vezető elnevezéseket fogjuk használni. A folytonosság ellenőrzésének méréstechnikája szempontjából az adott vezető hibavédelemben betöltött szerepe nem meghatározó.

Vonatkozó szabványok

Jelenleg Magyarországon az MSZ HD 60364-4:2007 szabvány foglalkozik a kisfeszültségű berendezések biztonságával, ezen belül az MSZ HD 60364-4-41:2007 szabvány definiálja az alap-, illetve a hibavédelem kialakítására vonatkozó előírásokat, melyek magukban foglalják a védővezetős érintésvédelmi módokat is. Bár jelen cikksorozatnak nem szerves része, de fontos megemlíteni, hogy a védővezetős érintésvédelmi módok ellenőrzésének lényeges része a védővezető szabványos kialakításának ellenőrzése szemrevételezéssel az MSZ HD 60364-5-54:2012 szabvány szerint. A védővezetők folytonosságának műszeres vizsgálatát a jelenleg érvényben lévő MSZ HD 60364-6:2007 szabvány 61.3.1-es, valamint 61.3.2-es pontja írja elő. A szabvány mérésekre vonatkozó részének általános előírásai között szerepel, hogy az elvégzendő vizsgálatokat az MSZ EN 61557-es szabványsorozat követelményeinek megfelelő műszerrel és mérési módokkal végezzük el. A védő- és potenciálkiegyenlítő vezetők ellenállásának vizsgálati módszereit és a vonatkozó mérési követelményeket az MSZ EN 61557-4:2007 szabvány írja elő. Ezen túl, az előbb említett szabványsorozat mellett jelenleg érvényben lévő MSZ 4851-1:1988 szabvány részletezi a védővezető állapotának vizsgálati módszereit.

Először az utóbbi szabványban leírt módszereket ismertetjük, melyek sok esetben körülményesebben kivitelezhetők, mintha egy érintésvédelmi műszerrel (ami egyébként is kéznél van egy felülvizsgálat során) végeznénk a méréseket.

A teljes cikket csak előfizetőink olvashatják, bejelentkezés után.

Ha van előfizetése, . Még nem előfizetőnk? Válasszon előfizetési konstrukcióink közül!

Előfizetés

EPHHibavédelemMSZ HD 60364