Barion Pixel

Villanyszerelők Lapja

Vége az ionkazánok aranykorának!

2016. március 9. | Lantos Tivadar Fülöp Miklós |  10 662 |

Vége az  ionkazánok aranykorának!

Három évre visszanyúló történet ért döntő fejezetéhez azzal, hogy a Piacfelügyeleti és Műszaki Felügyeleti Hatóság jogerős határozatban tiltotta meg a STAFOR, a BERIL és a GALAN típusú ionkazánok forgalomba hozatalát és értékesítését, emellett rendelkezett a terméktípusok visszahívásáról és a felhasználók széleskörű tájékoztatásáról.

2016. február 5-én kelt az a határozat, amelyben a Magyar Kereskedelmi Engedélyezési Hivatal Piacfelügyeleti és Műszaki Felügyeleti Hatósága – a decemberben bejelentett STAFOR típusokhoz hasonlóan – a BERIL és a GALAN típusú ionkazánok visszahívásáról és kivonásáról rendelkezik. Az indoklás szerint a készülékek alapvető biztonságtechnikai követelményeknek való megfelelősége nem igazolt.

Az elmúlt három évben számos alkalommal foglakozott már a Villanyszerelők Lapja és kiadónk épületgépészeti lapja, a Víz-, Gáz-, Fűtéstechnika szaklap is az ionkazánok témájával. Hosszas folyamat végén jutott el a történet odáig, hogy ma az ionkazánok forgalmazásának megtiltásáról beszélhetünk. Az ionkazánok terjedésének elsődleges csatornája az internet volt, ahol a lehetőséget megszagoló vállalkozók hangzatos, ám a valósággal köszönőviszonyban sem lévő reklámszövegekkel igyekezték az újdonságokra nyitott, csodaváró fogyasztókat megnyerni. Kezdetben az ionkazánok hatásfokának kommunikációján volt a hangsúly, amely még a kondenzációs gázkazánokkal szemben is versenyképesnek állította be az elektródás fűtőberendezéseket, olykor 5-ös COP-t is ígérve, 500%-os hatásfokkal csalogatva a gyanútlan vásárlókat, ami egyszerűen butaság, hiszen a fizika törvényszerűségei szerint, legjobb esetben is csak egy az egyben alakítható át az elektromos energia hőenergiává. Ám ha az egy egységnyi villamos energia árát hasonlítjuk az egy egységnyi gázéhoz, bizony háromszoros értéket kapunk az áram kárára, így ennél a legegyszerűbb összevetésnél meg kellett volna bukni a spekulációknak.

Újabb fejezetként említhető az ionkazánok elektromos hálózatra integrálásának kérdése, amely a laikusok számára ugyan nem feltétlenül jelent szempontot, ám szakmai körökben nagy felzúdulást okozott. Tapasztalataink szerint ahány ionkazán, annyi megoldás, és itt nem is elsősorban a forgalmazott kazántípusokra gondolunk, hanem a hálózati kialakításokra, ugyanis ezen a téren mindenki úgy helyezte üzembe a készüléket, ahogy akarta, gyakran életveszélyes installációkat létrehozva, nem beszélve arról, hogy a „szakszerű”, azaz a forgalmazók által javasolt módon kialakított rendszerek esetében is fennálltak az érintésvédelmi és szabványossági aggályok.

A teljes cikket csak előfizetőink olvashatják, bejelentkezés után.

Ha van előfizetése, . Még nem előfizetőnk? Válasszon előfizetési konstrukcióink közül!

Előfizetés

IonkazánMSZ HD 60364Vizsgálat