Barion Pixel

Villanyszerelők Lapja

Következő lapszámunk május 10-én jelenik meg.

A megjelenések éves ütemezése a Médiaajánlat oldalon található.

Villanyszerelők Lapja 2002. október

Tűzálló, halogénmentes kábelek, vezetékek

2002. október 1. | Prommer Tamás |  5968
1 1 4 (2)

Napjainkban az élet minden területén jobban odafigyelünk környezetünkre, életterünkre. Nincs ez másképpen a kábelgyártás területén sem. A világban az elmúlt években, évtizedekben bekövetkezett katasztrófák arra késztették a szakembereket, hogy új gyártási technológiák kidolgozásával e területen is eleget tegyenek a megnövekedett biztonsági előírásoknak, követelményeknek.

Kakukkfióka a falban

2002. október 1. | Egy miskolci vállalkozó |  2308

Villanyszerelő vállalkozásunk egy budai társasházban épület-felújítási munkálatokat folytatott. Azt tapasztaltuk, hogy korábban, az építésnél, szokás szerint minden lakáshoz külön-külön fogyasztásmérőt szereltek be, és a kommunális helyiségekbe (lépcsőház, pince, garázs) ismét külön elhelyeztek egy-egy mérőállomást.

A légkábel tündöklése és bukása

2002. október 1. | Horváth Zoltán |  2668
1 5 (1)

Építőmunkások tatarozási munkákat végeztek egy régi bérház homlokzatán. Állványokat építettek, védőhálót húztak, s a nyári forróságban nekiálltak leverni a régi vakolatot. Nem jelentett gondot a falihoroggal rögzített légkábel környékének megtisztítása sem.

Családi házak energiaelosztása

2002. október 1. | Simon Péter |  7130
1

A családi házak energiaelosztása általában a mérő utáni kiselosztót jelenti, gyakran egy helyre telepítve a mérővel. A legtöbb esetben csak egy elosztót építenek be, és innen indul ki az összes áramkör.

Préstechnológia a villanyszerelésben

2002. október 1. | Ruckel Balázs |  3576
1

A dolog azzal kezdődött, hogy felfedezték az elektromosságot. Mikor rájött a nagy tudós arra, hogy az elektronok, elektromos töltés vándorol, abban a pillanatban felmerült a kérdés: Hova? Mennyire? Miért?

Villanyóra beszerelése

2002. október 1. | netadmin |  3623

Vissza-visszatérő rovatunkban minden alkalommal kiválasztunk egy hagyományosnak számító munkatételt, s országos viszonylatban feltérképezzük a szerelők által az ezzel kapcsolatban megjelölt munkadíjakat. Szerkesztőségünk ezzel az oldallal nemcsak azokat a kollégákat kívánja segíteni, akik saját működési területükön szeretnének kellő rálátással rendelkezni a piaci környezetre, hanem azokat is, akik saját körzetükön túl is vállalnak megbízásokat, hiszen számukra kulcsfontosságú az egyéb régiókban érvényesíthető munkadíjakban mutatott tájékozottság.

Hogyan védekezzünk a villámok ellen?

Hogyan védekezzünk a villámok ellen?

I. rész

2002. október 1. | Kruppa Attila |  6187
1

Mire jó a villámhárító? A kérdés talán nem annyira ostoba, mint amilyennek első olvasásra tűnik. Egy dologra ugyanis biztosan nem: villámok „hárítására”!

Oláh László egyéni vállalkozó

2002. október 1. | netadmin |  2694
1 5 (1)

Beszélgetőtársunk tanult szakmaként sajátította el a villanyszerelést, tanulmányait 1983-ban fejezte be Miskolcon, a 101-as Szemere Bertalan Szakközépiskolában. Az első munkahelye az Észak-Magyarországi Áramszolgáltató Vállalat volt, a szakma gyakorlati ismereteire lényegében itt tett szert. Ebben az időszakban főleg külső hálózatokon, földkábelekkel dolgozott kollégáival, tehát az elektromos rendszer villanyóráig terjedő szakaszát gondozták. Kihasználva az itt szerzett kapcsolatokat, természetesen sokat fusizott, hiszen a lakástulajdonosok őket kértek fel a házban egyébként is felmerülő elektromos problémák megoldására. A 80´-as évek végén több GMK-ban lett alkalmazott - a villanyszerelés területén ezeket "szakcsoportoknak" hívták. Tekintettel arra, hogy a vállalati fizetésének a többszörösét is megkereste ezen a módon, egyszerűen nem volt kérdés, hogy folytassa-e az ÉMÁSZ-nál megkezdett munkát. Csakhogy ezek a kis gazdasági társaságok meglehetősen tiszavirág-életűek voltak: a tulajdonosi körnek a vállalkozás felfuttatása után inkább az állt érdekében, hogy csődbe juttassa a céget, hiszen így tudta magánvagyonát maximalizálni. Ennek megfelelően igen sok állásban megfordult ebben az időszakban.

Mesterséges világítás az iskolákban

2002. október 1. | Baktai Gábor |  2629

Ha egy épületről beszélünk, az ember nem is sejtené, hogy milyen fontos szerepet tölt be a világítás. Nemcsak azért, mert egy átlagos épület energiaigényének akár 60-80%-át is kiteheti, hanem mert igen jelentősen befolyásolja az épületben tartózkodók testi és lelki állapotát, koncentrálás, képességét, sőt egy rossz világítás akár maradandó szemkárosodáshoz is vezethet. Mivel jól világítani nem sokkal nagyobb feladat, mint rosszul tenni azt, célszerű kis figyelmet fordítani rá. Amire talán a legnagyobb figyelmet kell fordítani, az a felnövekvő nemzedék egészségének megóvása. Miután jómagam is az iskolás éveim alatt kényszerültem a szemüveg viselésére saját bőrömön érzem a probléma megoldatlanságát.

Ki szerelhet biztonságtechnikai rendszereket?

2002. október 1. | Stámusz Ferenc |  3639

Általában a gyengeáramú rendszerek számára az erősáramú kivitelező készíti el a csövezést, vagy más falon kívüli tartószerkezetet. Mint tudjuk ez „gálya” munka. Talán ez a fő oka annak, hogy a gyenge és erősáramú szakipar szakadatlan ellentétben áll egymással. A generálkivitelezők ezért arra törekednek, hogy mindkét területet egy vállalkozó nyakába sózzák, mert nem kíváncsiak az egyeztető tárgyalásokon órákig tartó vitákra, arra, hogy „a cső a rossz vagy a behúzó szalag”, hogy „a telefoncsőbe ki és miért húzott riasztós kábelt”, vagy a „hogy fér be két koax kábel egy 13,5-ös csőbe” című mesére.

A fiktív számla

2002. október 1. | Vadász Iván |  2470

A fiktív számlát általában abból a célból „vásárolják” az adózók, hogy áfafizetési kötelezettségüket csökkentsék, és költségeiket növeljék. Vannak azonban olyan esetek, amikor a számlaelfogadó (vevő) jóhiszeműen jár el, de az eladó számlája egy későbbi adóellenőrzés során fiktívnek minősül.

A napelemes rendszerekről I.

2002. október 1. | Szálkai Antal |  3589
1 4 (1)

A hagyományos technológiákat lassanként felváltják a megújuló energiaforrásokra épülő megoldások. Cikksorozatunkban rovatszerűen vissza-vissza fogunk térni ezek bemutatására, hiszen a megrendelők egyre szélesebb köre igényli már alkalmazásukat a villanyszerelő mesterektől.

A Paksi Atomerőmű villamosenergia-termeléséről I.

2002. október 1. | Orosz Miklós |  3103
2 5 (1)

A Paksi Atomerőmű, működési elvét tekintve, hasonló módon szolgáltat energiát, mint a többi, valamilyen fosszíliát (szén, kőolaj, földgáz stb.) elégető erőmű: a döntő mozzanat az, hogy meghatározott paraméterekkel rendelkező gőzt állítanak elő, amely a turbinák mozgatásával hoz létre végső lépésben villamosenergiát. A lényegi különbség pedig az, hogy a gőz létrehozása az atomerőműben nem kémiai reakción, hanem magfizikai folyamaton, hasadási láncreakción alapul. Pontos elnevezése szerint itt nukleáris gőzfejlesztő rendszer működik.

Kettős váltókapcsolók áttekintő táblázata

2002. október 2. | netadmin |  2416
1 4 (1)