Barion Pixel

Villanyszerelők Lapja

Vitaindító

Szigetelt vezetékek keresztmetszet-csökkenésének problémái 2.

2016/4. lapszám | Horváth Zoltán |  3955 |

Figylem! Ez a cikk 6 éve frissült utoljára. A benne szereplő információk mára aktualitásukat veszíthették, valamint a tartalom helyenként hiányos lehet (képek, táblázatok stb.).

Szigetelt vezetékek keresztmetszet-csökkenésének problémái 2.

Azt gondolhatnánk, hogy a vezetékeink egyik fő jellemzője a termék címkéjén a gyártó által feltüntetett keresztmetszet mérőszáma. Meglepő, de ez mégsincs így, hiszen a márciusi számban ismertetett szakvéleményben is azt olvashattuk, hogy a termékszabvány a keresztmetszetre vonatkozóan nem tartalmaz előírást. (Viszont annak ellenállását Ohm/km értékkel felülről korlátozza.) Vajon miért nem?

A cikk előző részét ide kattintva olvashatja el.

Az MSZ 1166-13, VDE 0281 régi szabványban még szerepeltek adatok a keresztmetszetre vonatkozóan: táblázatos formában ugyanis megtalálhattuk a következőket: névleges keresztmetszet (mm²), szín, külső átmérő (mm), vezető felépítése (mm); itt az elemi szálak db száma és egy elemi szál átmérőjét találtuk, pl. a 0,75 mm²-esnél 24×0,21 adatot. Továbbá a rézsúlyt (kg/km), valamint a tájékoztató tömeget (kg/km). Elképzelhető-e, hogy az Európai Unió 28 tagállamára vonatkozó termékszabványból kimaradt a keresztmetszetre vonatkozó előírás? Megpróbáltam ezt kideríteni, ezért egy javaslatot adtam be a Magyar Elektrotechnikai Egyesület Szabványosítási Bizottságának. Levelemet – annak mellékletei nélkül – az alábbiakban adom közre, illetve a továbbiakban olvasható a válasz is.

A cikk még 17 610 karakternyi szöveget tartalmaz.

A teljes cikket bejelentkezés után olvashatja el,
ha ön előfizetőnk vagy megvásárolta a cikket vagy a lapszámot.

Ha van előfizetése, vagy már megvásárolta ezt a tartalmat, .

1 cikk 450 Ft

Elolvasná ezt a cikket, de nem előfizetőnk?

450 Ft-ért online bankkártyás fizetéssel, megvásárolhatja és azonnal elolvashatja. A megvásárolt cikkhez a későbbiekben is korlátozás nélkül hozzáférhet. Legyen előfizetőnk és minden tartalmunkat korlátozás nélkül elolvashatja!

Megveszem
ezt a cikket

1 lapszám 1400 Ft

Csak ezt a lapszámot vásárolná meg?

1400 Ft-ért online bankkártyás fizetéssel, azonnal megvásárolhatja a lapszámot, amelyben ez a cikk olvasható, ezzel hozzáférést kap a szám összes cikkéhez, amit pdf formátumban le is tölthet.

Megveszem
ezt a lapszámot

1 éves előfizetés 7990 Ft

Legyen ön is előfizetőnk!

A Villanyszerelők Lapja egy havi megjelenésű épületvillamossági szaklap, amely nyomtatott formában évente 10 alakommal jelenik meg. Válasszon papíralapú vagy digitális előfizetést! Előfizetőink korlátlanul hozzáférhetnek a korábbi számok tartalmához is.

Érdekel az
előfizetés

SzerelvényekVizsgálat

Kapcsolódó