Barion Pixel

Villanyszerelők Lapja

Juhos Viktor

 530 | |

Juhos Viktor cikkei

A napelemes erőművek gyakorlati problémái II.

2012. november 9. |  4756
Társszerző: Franc Jenko Aleksander Cilenšek
1

Egy naperőmű védelme tipikusan a következő elemekből áll: túláramvédelem, túlfeszültség-védelem és szakaszolókapcsoló. Ezen védelmi készülékek feladata, hogy megvédjék a napelemmodulokat a visszáramoktól, a túlfeszültségektől, és megvalósítsák a szakaszolást hibajavítás vagy karbantartás esetén. Cikkünk előző részében áttekintettük a túláram-védelem kiválasztásának szempontjait és gyakori hibáit, ismertettük a túlfeszültség-védelem névleges feszültségérték-meghatározásának módját, most pedig nézzük meg, hogy a típusát milyen elvek szerint határozzuk meg.

A napelemes erőművek gyakorlati problémái

2012. október 17. |  10 636
Társszerző: Franc Jenko Aleksander Cilenšek
2 4.5 (2)

Amikor a napelemes erőművekről van szó, elsősorban a napelemmodulokra gondolunk, pedig lényegesen többről van szó. Egy ilyen erőmű összetett rendszer, amely a következő elemekből áll: napelemmodulok, DC-oldali védelem, inverter, AC-oldali mérő- és elosztószekrények, valamint a csatlakozási pontok az áramszolgáltató hálózatára.

A napelemes (PV) rendszer biztonságáról

2011. november 21. |  11 047
2 5 (1)

Milyen olvadóbiztosító alkalmazható napelemes (PV) rendszerek túláram-védelmére? Szerencsére ma már a témával foglalkozó szakirodalom meglehetősen gazdagnak tekinthető a napelemes rendszerekhez kapcsolódó tanulmányokkal, cikkekkel. Foglalkoznak a tervezéssel, létesítéssel, inverterekkel, túlfeszültség-védelemmel, mindazonáltal nagyon kevés publikáció tárgyalja a túláram-védelem kérdéskörét.