Barion Pixel

Villanyszerelők Lapja

A megjelenések éves ütemezése a Médiaajánlat oldalon található.

Villanyszerelők Lapja 2011. november

Kisfeszültségű elosztó berendezések

Háncs László |  27 355
4

Valószínűleg minden villanyszerelő kerül élete során olyan helyzetbe, hogy villamos elosztó berendezést kell gyártania, szerelnie vagy éppen telepítenie. Noha ez egyszerűnek tűnő feladat egy gyakorlott villanyszerelő számára, de a fenti rutinszerű kihívással kapcsolatban nem árt, ha óvatosak vagyunk, és néhány fontos tudnivalóval alaposabban megismerkedünk.

Fázisjavítás

Polgár Viktor |  16 385
1

A technika szakadatlan fejlődése miatt a mindennapi életben állandó szakmai kihívással szembesülnek mindazon szakemberek, akik fejlesztéssel, tervezéssel, üzemeltetéssel, gyártással foglalkoznak. Így van ez a villamos iparban is, és azok a kollégák, akik a villamos energia előállításával, továbbításával vagy szolgáltatásával foglalkoznak, naponta találkoznak olyan problémákkal, melyek tegnap még nem léteztek, de ma már megkeseríthetik mindannyiunk életét.

Fűtésszabályzás vezetékes épületautomatizálási rendszerrel

Porempovics József |  6892

Az előző lapszámban a hagyományos termosztátokkal vezérelt rádió- frekvenciás (RF) fűtésszabályozásról volt szó. A hagyományostól kicsit eltérő, bővebb lehetőségeket kínál fűtésszabályozásra a vezetékes, komplex épületautomatizálási rendszer, ami jelen cikk témája. A 7-8. lapszámban, a redőnyvezérlések kapcsán röviden bemutatásra került egy tipikus „buszos” rendszer felépítése és működése, ezért itt ezzel nem foglalkozunk, ismertnek tekintjük. Fontos kiemelni azok számára, akik még nem ismerik az ilyen rendszereket, hogy a fűtésszabályozás (vagy hűtés) csak egy funkció a sok közül, amire megoldást kínál egy épületautomatizálási rendszer (lásd az említett lapszámban!). Az épületautomatizálási rendszerek funkcionális egységei, moduljai között minden szükséges hardvereszköz megtalálható, ami a fűtés/hűtés szabályozásához kell – a lényeg az, hogy a szükséges eszközök csatlakozzanak a kommunikációs buszra azért, hogy a központi egység fel tudja dolgozni az információkat. Természetesen a hardver nem sokat ér (nem intelligens önmagában), ha nem társul hozzá egy jól kezelhető, ún. felhasználóbarát szoftver. Tehát nézzük sorban a rendszerelemeket, először is a hardvert. A fűtésszabályozáshoz hőmérsékletérzékelő, szabályozó és beavatkozó szükséges – látható, hogy a három közül a szabályozás lesz a szoftver feladata, a többit valamilyen „vas” fogja megoldani.

Digitális mágneses indukciós világítás rendszerek

Nagy Zoltán |  11 796
1

A digital magnetic light systems, magyarul digitális mágneses indukciós világításrendszerek működési elve már Tesla óta ismert. Előnyei vázlatosan az alábbiakban foglalhatók össze: kimagaslóan hosszú élettartam, alacsony energia- fogyasztás, kedvező garanciális feltételek, környezetbarát működés és összetétel. A mágneses indukciós világítás a hagyományos világítástechnikai eszközök egyik kihívója lehet az elkövetkező időszakban.

Targonca a jégen

Mattiassich Péter |  5646

A kirendelő végzésben foglaltak szerint az igazságügyi szakértőnek az alábbi kérdésekre kellett választ adni. Állapítsa meg a szakértő, hogy a perbeli baleset hogyan, milyen körülmények között következett be, figyelemmel a megtartott tárgyaláson elhangzott, egymással ellentétes vallomásokra. A balesettel összefüggésben történt-e mulasztás a munkáltató részéről, illetve a munkavédelmi szabályok teljes mértékű betartásával elkerülhető lett volna-e a baleset? Történt-e közrehatás a sérült munkavállaló részéről, illetve ha igen, akkor milyen mértékű? Elkerülhető lett volna-e a baleset közrehatás nélkül?

1-fázisú, 16 A-es kismegszakítók áttekintő táblázata

netadmin |  16 273
1

1-fázisú, 16 A-es, C karakterisztikájú, 6 kA zárlati szilárdságú kismegszakítók áttekintő táblázata EN/IEC 60898 szabvány szerint, lakossági felhasználásra. A táblázatra kattintva, billentyűzete jobbra-balra gombjaival tudja előgörgetni a nem látszó információkat.   Gyártó ABB ABB Eaton Magyarországi forgalmazó ABB Mérnöki, Kereskedelmi és Szolgáltató Kft. ABB Mérnöki, Kereskedelmi és Szolgáltató Kft. Eaton Industries kft. Típus pontos megnevezése Kismegszakító, Icn=6k A, 1P, C karakterisztika, In=16 A Kismegszakító, Icn=6 kA, 1P+N, C karakterisztika, In=16 A CLS6-C16-DE Származási ország Németország Németország Ausztria Típusvizsgálatot végző labor megnevezése/jegyzőkönyv száma n.a. n.a. na. Névleges feszültség AC/DC (V) 230 AC/72 DC 230 AC/60 DC AC:230/400, DC: 48/pólus Zárlati szilárdság EN/IEC 60898 szerint (ha van: EN/IEC 60947 szerint) IEC/EN 60898: Icn = 6 kA, IEC/EN 60947: Icu = 10 kA; Ics = 6 kA IEC/EN 60898: Icn = 6 kA, IEC/EN 60947: Icu = 10 kA; Ics = 6 kA 6 kA Veszteségi teljesítmény névleges áramon (W) 1,8 3,6 2 Visszajelzés az érintkezők valós helyzetéről (igen/nem) igen igen igen Mechanikus élettartam (kj=ki-, bekapcsolás) 20000 20000 8000 Leválasztóképesség, nyitott főérintkezők között (kV) 2 2,5 n.a. Szelektivitási osztály (1, 2, 3) 3 3 3 Üzemi hőmérséklet tartomány (C) -25 - 55 -25 - 55 -25 - 60 Csatlakozó csavarok maximális meghúzási nyomatéka (Nm) 2,8 1,2 2,4 A sorozat további elérhető póluszámai (pl. 3p, 1p+N stb.) 1P+N, 2P, 3P, 3P+N, 4P n.a. 2, 1+N, 3, 3+N, 4 A sorozat névleges áramtartománya (-tól -ig) 0,5-63 A 2-40 A 2-63 A A gyártó kínálatában van-e 10 kA-s zárlti szilárdságú kismegszakító sorozat (igen/nem) igen igen igen Segédérintkező felszerelésének lehetősége (igen/nem) igen igen igen Munkaáramú kioldó felszerelésének lehetősége (igen/nem) igen igen igen Bekötési lehetőségek vezeték bekötési lehetőség alul (igen/nem) igen igen igen + fésüssín bekötési lehetőség alul (igen/nem) igen igen igen vezeték bekötési lehetőség felül (igen/nem) igen igen igen + fésüssín bekötési lehetőség felül (igen/nem) igen igen igen A fésűssínnel bekötött sorból 1db külön kivehető (igen/nem) igen igen igen Nettó listaár 878 4568 858 Csatlakozó csavarok maximális meghúzási nyomatéka (Nm) 1 modul (17,5 mm) szélesség 1 modul (17,5 mm) szélesség n.a.

A kismegszakítókról

Zollai András |  16 511
4 4.67 (3)

A kismegszakító a rövidzárlat és a túlterhelés elhárítására szolgáló alapvető védelmi készülék. A védelmi készülék megkülönböztetett, szakszerű viszonyulást és bánásmódot igényel! E készülékek beépítésre kerülnek a legkisebb lakáselosztóktól a legnagyobb főelosztókig, mint az alacsonyabb áramszintű leágazások tipikus építőelemei. A kismegszakító behatárolja a védelmi és elosztó berendezés megbízhatóságát, ezzel a védett létesítményt használó cég vagy család élet- és vagyonbiztonságát. A villamos elosztók készülékeinek kiválasztása elsősorban – a jelenlegi gyakorlatnál nagyobb mértékben – a kivitelezők, a villanyszerelő iparosok feladata és felelőssége! Az áttekintő táblázat ezt a döntést hivatott megkönnyíteni!

EU-OSHA kampány eredményei

Karbantartási munkák, villamos balesetek

Ilonka Mária |  4584
1 5 (1)

A karbantartással kapcsolatos veszélyekre és kockázatokra tekintettel az Európai Munkahelyi Biztonsági és Egészségvédelmi Ügynökség (EU-OSHA) 2010-2011-re európai kampányt hirdetett a biztonságos karbantartás felté- teleinek teljesülése érdekében. Az Országos Munkaügyi és Munkavédelmi Felügyelőség (OMMF) munkavédelmi felügyelőségei a kampányhoz kapcsolódva 2010. október 27. és 2011. augusztus 31. között vizsgálták a karbantartási folyamatok egészséget nem veszélyeztető és biztonságos feltételeinek teljesülését.

A napelemes (PV) rendszer biztonságáról

Juhos Viktor |  13 264
2 5 (1)

Milyen olvadóbiztosító alkalmazható napelemes (PV) rendszerek túláram-védelmére? Szerencsére ma már a témával foglalkozó szakirodalom meglehetősen gazdagnak tekinthető a napelemes rendszerekhez kapcsolódó tanulmányokkal, cikkekkel. Foglalkoznak a tervezéssel, létesítéssel, inverterekkel, túlfeszültség-védelemmel, mindazonáltal nagyon kevés publikáció tárgyalja a túláram-védelem kérdéskörét.

Örökzöld téma: energiatakarékosság VI. – Világítástechnika

Chiovini György |  7860

■ A mesterséges világítás szabályozása Az automatizált, a természetes fényt jól kihasználó mesterséges világítás megvalósítható vezérléssel és szabályozással. A szabályozás lényege a visszacsatolás. A szabályozott jellemzőt mérjük, a kapott értéket, mint ellenőrző jelet vetjük össze az alapjellel. Így avatkozunk be a szabályozott berendezés működésébe. A mesterséges világításnál a szabályozott jellemző a megvilágítás, amit a fényforrások fényáramának változtatásával akarunk a kívánt értéken (értéksávban) tartani (1. ábra).

Elektrotechnikai Múzeum

Antal Ildikó |  5985
1

Budapest belvárosában, a VII. kerületben található a magyar villamosenergia-ipar történetének jelentős állomásait feldolgozó Elektrotechnikai Múzeum. Noha a megtekinthető állandó és időszakos tárlatok évi több mint 12 000 érdeklődőt vonzanak, a bemutatott anyag gazdagsága és a rendszeresen szervezett interaktív programok jóval szélesebb körű érdeklődésre tarthatnának számot. Az épületet és a szakmai érdekességeket Antal Ildikó, az intézmény igazgatója mutatta be.