Barion Pixel

Villanyszerelők Lapja

Polgár Viktor

 838 | |

Polgár Viktor cikkei

Fázisjavítás

2011. november 18. |  13 229
1

A technika szakadatlan fejlődése miatt a mindennapi életben állandó szakmai kihívással szembesülnek mindazon szakemberek, akik fejlesztéssel, tervezéssel, üzemeltetéssel, gyártással foglalkoznak. Így van ez a villamos iparban is, és azok a kollégák, akik a villamos energia előállításával, továbbításával vagy szolgáltatásával foglalkoznak, naponta találkoznak olyan problémákkal, melyek tegnap még nem léteztek, de ma már megkeseríthetik mindannyiunk életét.

Polgár Viktor

A modern fázisjavítás

2010. szeptember 1. |  7513
1 5 (1)

E lap rendszeres olvasói az elmúlt hónapokban végigkísérhették a fázisjavítás fejlődését a fix kompenzációtól kezdve az automatikus fázisjavításig, beleértve a harmonikusok által okozott problémákat és azok megoldásának lehetőségeit is.

Energiatárolók, kondenzátorok

2010. április 1. |  15 601
1 5 (1)

A XXI. században tovább folytatódott a hihetetlen módon felgyorsult technikai fejlődés és ez megmutatkozik az elektronika fejlődésében is. Ma már a korábban elképzelhetetlennek tartott berendezések, készülékek kerülnek le a tervezők asztaláról, rögtön gyártásra kész állapotban, végül a késztermékek a mindennapi életben kerülnek alkalmazásra. Sorozatban készülnek a biztonságos üzemvitelhez nélkülözhetetlen szünetmentes áramforrások, az aktív és passzív szűrők, a híradástechnikai „csodák” stb. A fenti eszközök azonban nem képzelhetők el kondenzátorok nélkül.

Polgár Viktor

Teljesítménytényező-javítás IV.

2006. május 1. |  4060
1 5 (1)

A cikksorozat előző részeiben megismerkedhettünk a teljesítménytényező javításának műszaki és gazdasági előnyeivel, valamint a felharmonikus hatások figyelembevételéhez szükséges alapvető szabályokkal. A technika fejlődésével nap mint nap újabb kihívásoknak kell megfelelni, mindez igaz a teljesítménytényező-javítás terén is. A felmerülő elvárásokat a villamos energiahálózaton üzemelő fogyasztók támasztják.

Polgár Viktor

Teljesítménytényező-javítás III.

2006. április 1. |  5497
1 5 (1)

A cikksorozat előző részeiben megismerkedhettünk a teljesítménytényező javításának műszaki és gazdasági előnyeivel. A technika fejlődésével nap mint nap újabb kihívásoknak kell megfelelni, mindez igaz a teljesítménytényező javítása terén is. A felmerülő elvárásokat a villamos energiahálózaton üzemelő fogyasztók támasztják.