Barion Pixel

Villanyszerelők Lapja

Vitaindító

Digitális mágneses indukciós világítás rendszerek

2011/11. lapszám | Nagy Zoltán |  11 796 |

Figylem! Ez a cikk 13 éve frissült utoljára. A benne szereplő információk mára aktualitásukat veszíthették, valamint a tartalom helyenként hiányos lehet (képek, táblázatok stb.).

A digital magnetic light systems, magyarul digitális mágneses indukciós világításrendszerek működési elve már Tesla óta ismert. Előnyei vázlatosan az alábbiakban foglalhatók össze: kimagaslóan hosszú élettartam, alacsony energia- fogyasztás, kedvező garanciális feltételek, környezetbarát működés és összetétel. A mágneses indukciós világítás a hagyományos világítástechnikai eszközök egyik kihívója lehet az elkövetkező időszakban.

A technológia aktualitása

A világ energiaéhsége kielégíthetetlen, az energiatermelés veszélyezteti környezetünket. Nagy ráfordításokat igénylő kísérletek zajlanak a megújuló energiaforrások elterjesztésére, s vele együtt az energiafelhasználás racionalizálására, optimalizálására.

A statisztikák szerint a világ energiatermelésének 20-30%-át világításra fordítjuk (az Egyesült Államokban például ez az érték 35%, vagyis a fejlett országokban ez átlag feletti), a háztartásokban ez az arány megközelíti a 30-40%-ot, de például a bevásárlóközpontokban elérheti akár a 60-70%-ot is.

A fejlődés tehát kikényszeríti a világításhasználat növekedését, ma már azonban – főleg a közelmúlt világméretű pénzügyi válsága óta – nemcsak a környezet, hanem a szűkülő pénzügyi források miatt is preferálni kell az energia-megtakarítást. Manapság a fejlesztési forrásokért nagyon kiélezett harc folyik, igazából csak a rövid, 1-5 év megtérülési idejű beruházások bizonyulnak életképesnek, de ezek között is azok, amelyek az általuk elért megtakarításokból a beruházó részére hosszú távú folyamatos „pénzjövedelmet”, azaz „cash”-t generálnak.

A digitális mágneses indukciós világítás technológiája

A zárt vasmagú, mágneses indukció révén gerjesztett, gázkisüléses, digitálisan vezérelt indukciós fényforrást energiatakarékos működés, kiemelkedően hosszú, akár 20 év feletti élettartam és kiváló, fiziológiailag is tesztelt, vibrációmentes (210 kHz) fényminőség jellemzi.

Csarnokvilágítás – JABIL, Polgár (200 W a 400 W-os fémhalogének helyett. Pvalós: 211 W vs. 470 W).

A színhőmérséklet és a színvisszaadás az emberi szem számára kedvező, a Nap fényéhez közeli (6500 K; 94 CRI). A hatékony teljesítmény-felhasználás (az energia 90-95%-át fordítja fénytermelésre) kevesebb CO2-kibocsátást is eredményez, s radikálisan kisebb hőtermelést okoz (a kis hőtermelés révén keletkező másodlagos megtakarítás nagyobb a légkondicionált helyeken, mint a világítás fogyasztásának csökkenéséből származó).

Fontos, hogy a technológiát alkalmazó világítási eszközök nem bocsátanak ki felharmonikus-jeleket, azaz nem terhelik fölöslegesen a hálózatot, nem okoznak egyéb elektronikus készülékekben zavart, meghibásodást. Mindehhez hozzá kell tenni, hogy a berendezések karbantartási igénye rendkívül csekély, gyakorlatilag nem létező. Minősített technológiáról van szó, a vonatkozó európai direktíváknak, szabványoknak megfelel, a jelenlegi rendszerekkel teljesen kompatibilis (E27, E40 foglalatok).

Az indukciós fényforrás nem tartalmaz szabad állapotú higanyt, 99,99%-ban újrahasznosítható, így ebben a tekintetben is egy teljesen „zöld” technológiáról beszélhetünk.
A digitális mágneses indukciós technológiát alkalmazó fényforrások azonnal üzemkészek, rögtön visszagyújtanak, nincs melegedési és hűlési idő, ami alkalmassá teszi akár kül-, akár beltéren mozgásérzékelővel vagy más szenzorok segítségével történő automatizálásra, az élettartamban mutatkozó bármilyen nemű negatív hatás nélkül.

A berendezések a feszültségingadozást ±30%-ban fényáramcsökkenés nélkül kiegyenlíti, aminek következménye viszont az, hogy a technológia egyelőre nem alkalmas fényerő-szabályozással való működtetésre, azonban már folyamatban vannak fejlesztések, melyeknek eredményeképp a következő év során várható a már ezzel a felhasználási móddal is kompatibilis verziók megjelenése.

Az indukciós technológia 210 kHz-es működési frekvenciája villogás- és káprázásmentes működést biztosít -40 0C...70 0C külső hőmérséklet tartományban fényáramvesztés nélkül. A zárt vasmagú mágneses (indukciós) körnek köszönhetően nincs „szórt elektromágneses sugárzás” a környezetbe.
A korszerű fényforrásoknál kulcskérdés az élettartamra vetített fényáram-csökkenés: e paraméter vonatkozásában is jól teljesít a digitális mágneses indukciós technológia. A fényforráshoz jó hatásfokú elektronikus előtét tartozik, max. 2-4%-os veszteséggel. A termékek széles színspektrumú és színhőmérsékletű választékban (2700–6500 K) hozzáférhetők.

Technológia

Egy évszázada ismert az a technikai megoldás, hogy a fényt elektromágneses indukció segítségével állítsák elő. A jelen technológia esetében azonban úgy történik a fény előállítása, hogy a külső elektromágneses tekercsek segítségével történő, zárt vasmagos, indukciós eljárással gerjesztett (a gyújtás, környezetbarát módon, nem szabad állapotú, hanem amalgámgolyócskákba zárt higannyal történik) argongáz reakcióba lép az üvegcső belső oldalfalán található anyaggal, melynek révén fénykibocsátás történik.

Ezt a folyamatot pedig egy különleges digitális elektronikai vezérlő egység szabályozza, optimalizálja, adott esetben nagy biztonsággal óvja.

Csarnokvilágítás JABIL, Polgár (200 W a 400 W-os halogének helyett. Pvalós: 211 W vs. 470 W)

Térvilágítás Vaszary Villa, Balatonfüred, Előtte (1db, 300 W)

Térvilágítás Vaszary Villa, Balatonfüred, utána (1db, 300 W)

Csarnokvilágítás JABIL, Polgár (40 W)

Az indukciós technológia alkalmazása

A technológia az eddig ismert és használt technológiákkal összevetve jelentős változásokat hozhat, mert egyszerre csökkenti radikálisan az energiafogyasztást és teremt ezáltal közvetlen megtakarítást, valamint jelentősen javítja a fényminőséget, s a környezetbarát jellegével messzemenőkig illeszkedik a jelenlegi elvárásokhoz. Arról nem is szólva, hogy a hosz-szú élettartam következtében meredeken csökkenti az üzemeltetési költségeket is.

Mindezt tanúsítják a nemzetközi minősítő intézetek (TÜV, CTI, AUDIX stb.) által elvégezett mérések, a hazai TÜV és ELMŰ-ÉMÁSZ laboreredményei, minősítései (CE, EMC, FCC, ISO9001, ULC, UL, SON).

A technológia főbb felhasználási területei jelenleg elsősorban a közvilágítás, s a nagy teljesítményeket igénylő ipari alkalmazások (pl. termelőüzemek, raktárak, csarnokok, irodaházak, bevásárlóközpontok, sportlétesítmények stb.). A jelenlegi számítások, mérési eredmények szerint ezeken a területeken 50-70%-os megtakarítás érhető el a fényminőség javulása mellett. Ugyanez vonatkozik a külső és belső térvilágításokra is (pl. alagutak, parkok, parkolók, épületek díszkivilágítása, irodák, intézmények stb.).

Mindehhez hozzá kell tenni azt is, hogy a digitális mágneses indukciós technológián alapuló fényforrások árfekvése a jelenleg használt legkorszerűbb hagyományos technológiákkal egy kategóriában van. Az általánosan jellemző megtérülési idő 1-4 év, tehát garanciaidőn belüli!

A technológia folyamatának vázlata

Ezen adatokat támasztja alá egy hazai kiskereskedelmi üzletlánc egyik debreceni boltjának korszerűsítése, ahol a korábbi 9,81 kWh áramfogyasztás a cserének köszönhetően 2,87 kWh-ra csökkent, ezzel 70,74% megtakarítást produkálva. Ez esetben a projekt megtérülési ideje 1,27 év (mindez csupán a „tiszta” energia-megtakarításból, nem számolva a karbantartási költségek csökkenéséből és a hosszú élettartamból adódó további jelentős mértékű költséghatékonysági előnyökkel).

Világítástechnika