Barion Pixel

Villanyszerelők Lapja

Ilonka Mária

 1050 | |

Ilonka Mária cikkei

26 cikk. Lapozó:

Ilonka Mária

Tömeges áramütés egy rossz döntés miatt

2012. április 14. |  11 307
2 5 (2)

Szaklapunk hasábjain már számos esetben ejtettünk szót az elektromos áram okozta balesetekről: tanulságos történetek rovatunk e havi cikke is ezt a sort gyarapítja két különböző esettel.

Ilonka Mária

A törvény egyértelmű, csak néha tévesen értelmezik

Törvényszéki jogesetek

2011. december 15. |  4400

Az igazság nem mindig és mindenki számára egyértelmű. Akit beperelnek, védekezik, és próbálja bebizonyítani a saját igazát. Aki nem hagyja magát, annak nagyobb esélye van nyerni. Az alábbiakban egy érdekes kérdéseket felvető, megtörtént jogi esetet mutatunk be.

EU-OSHA kampány eredményei

Karbantartási munkák, villamos balesetek

2011. november 21. |  4147
1 5 (1)

A karbantartással kapcsolatos veszélyekre és kockázatokra tekintettel az Európai Munkahelyi Biztonsági és Egészségvédelmi Ügynökség (EU-OSHA) 2010-2011-re európai kampányt hirdetett a biztonságos karbantartás felté- teleinek teljesülése érdekében. Az Országos Munkaügyi és Munkavédelmi Felügyelőség (OMMF) munkavédelmi felügyelőségei a kampányhoz kapcsolódva 2010. október 27. és 2011. augusztus 31. között vizsgálták a karbantartási folyamatok egészséget nem veszélyeztető és biztonságos feltételeinek teljesülését.

Ilonka Mária

Egy éves múlt a magyar áramtőzsde

2011. október 18. |  4896

Tavalyi lapszámunkban már hírt adtunk arról, hogy elindult a magyar áramtőzsde. Egy év eltelte után kíváncsiak voltunk arra, miként változtatta meg az új szervezet a magyar energiapiacot, milyen eredményeket ért el akár a régió más szervezeteihez mérten is a hazai áramtőzsde.Ilonka Mária

Villamossági perek

2011. július 8. |  3665

Sajnálatos módon a magyar bíróságoknál jelenleg nem folyik olyan statisztikai adatgyűjtés, amelyből világosan kiderülne az, hogy milyen tárgyban, arányban indítanak kártérítési pereket a villamosipari szakmával kapcsolatban.

Ilonka Mária

A pénzügyi változásokról

A részletekre is figyelni kell

2011. június 1. |  4183

Idén jelentős mértékben változott a társaságok gazdálkodásának adminisztrációja mind a számviteli, mind pedig az áfatörvény módosulásainak következtében. A társaságoknál az egyszerűsített beszámoló készítését a korábbinál szélesebb vállalkozói kör választhatta idén január elsejétől, így egyszerűsített éves beszámolót készíthetnek például a zártkörű részvénytársaságok. A naptári évtől eltérő üzleti évet választók is egyszerűsített beszámolót állíthattak össze, illetve a külföldi cégek magyarországi fióktelepei is dönthettek az egyszerűsített beszámolási formáról. Fontos azonban, hogy minden vállalkozásnak továbbra is figyelemmel kell lennie a számviteli törvény által meghatározott mértékhatárokra.

Ilonka Mária

Amikor több fogalom egybecseng – Hová forduljon a panaszos?

2011. május 30. |  4225

Gyakran előfordul, hogy a megvásárolt termék a rendeltetésszerű használat ellenére meghibásodik, szétesik, nem úgy működik, ahogyan a felek szerződése, a mellékelt jótállási feltételekről vagy a használati és kezelési útmutatóról szóló dokumentum alapján működnie kellene.

Ilonka Mária

Sorsok és jogszabályok labirintusában

2011. április 18. |  3997

A Nemzetgazdasági Minisztérium alárendeltségében működő Foglalkoztatási Hivatal ügyfélszolgálatához azok a munkáltatók és munkavállalók fordulnak, akik gyorsan akarnak információt kapni aktuális ügyeikről. Dr. Pongrácz Erika munkajogásztól, a hivatal ügyfélszolgálatának szakmai tanácsadójától megtudtuk: naponta több tucat ügyfélkérdést is megválaszolnak e-mailen, nem beszélve a személyes megkeresésekről. Az ügyfélszolgálat hétfőtől csütörtökig 9 órától 15 óráig, pénteken 9-től 13 óráig várja a segítséget, tanácsot kérőket.

Ilonka Mária

Ahol nemcsak Ohm törvénye fontos

Mit kínál a biztosítási piac?

2011. március 1. |  4794

Egy új lakás villanyszerelése, illetve egy nagyobb volumenű projekt, beruházás kivitelezése az épületvillamossági tervezéssel és rengeteg egyeztetéssel indul. Az építési napló vezetése kötelező minden engedélyhez kötött építkezésnél, de egyéb esetekben is ajánlott. Ennek legfontosabb célja az építkezés dokumentálása, egyúttal a hivatalos kapcsolattartást is szolgálja. Az építési naplóba a kivitelezőn kívül bejegyezhet a hatósági ellenőrzést végző személy, műszaki ellenőr, tervező, felelős műszaki vezető is.

Ilonka Mária

Munkavédelmi Tanácsadó Szolgálat

2011. január 2. |  8265
1

Dornai Tibortól, az OMMF Munkavédelmi Információs és Módszertani Önálló Osztályának megbízott vezetőjétől tudjuk, hogy 2003-as megalakulásuk idején kétezer feletti számban érkeztek kérdések, s évről évre emelkedett a telefonhívások száma, az ötödik évben már 6 ezer feletti telefonhívást jegyeztek fel.

Változások a munka világában

2010. december 20. |  4343

Az Országos Munkavédelmi és Munkaügyi Főfelügyelőség (OMMF) jogállását, feladat- és hatáskörét az Országos Munkavédelmi és Munkaügyi Fő- felügyelőségről szóló 295/2006. (XII. 23.) kormányrendelet határozza meg. Jelenleg közel 650 felügyelő végzi hét régióban a munkaügyi és a munkavédelmi ellenőrzéseket.

Ilonka Mária

Csődbűntett vagy sem: a bíróságtól függ

2010. november 1. |  7872
1

A XX. század elején még létezett az adósok börtöne, egy idő után azonban „kikopott” a gazdasági életből. Olykor szárnyra kelnek híres esetek, hogy néhány évre „sittre” kerülnek a csődbűntettet okozók, ám az igazi áttörés még várat magára a csődtörvény megszületése óta. Felelősségre vonás ritkán történik. Az sem igazán eldöntött, hogy melyik törvényt alkalmazzák: a Számviteli Törvényt, a Büntető Törvénykönyvet vagy a Csődtörvény vonatkozó paragrafusait.

Ilonka Mária

Meghosszabbított korengedmény

2010. október 1. |  6743

A kormányzat – idei hatállyal – meghosszabbította a korengedményes nyugdíjba vonulás lehetőségét részben régi, részben pedig új feltételekkel. Ez az intézkedés azok számára lehet előnyös megoldás, akik elvesztik a munkahelyüket, nem lenne más jövedelmük, viszont rendelkeznek az előrehozott/csökkentett összegű előrehozott öregségi nyugdíjhoz előírt szolgálati idővel.

Ilonka Mária

Elindult a magyar áramtőzsde

2010. szeptember 1. |  5517

A 2001. évi CX. sz., valamint a 2007. évi LXXXVI. sz. villamos energia törvények (VET) alapján hatályba lépett jogszabályok (kormányrendeletek, a felügyeleti minisztérium rendeletei), továbbá a törvény által előírt és az átviteli rendszerirányító vezetésével megalkotott ellátási szabályzatok megteremtették a jogi, műszaki és gazdasági feltételeket a villamosenergia-kereskedelem liberalizációjához. Magát a liberalizációt az Európai Unió irányelvei írták elő Magyarország uniós csatlakozásának egyik feltételeként. A liberalizációtól elvárt eredmény az, hogy a verseny és a választás lehetősége alapján csökkenjenek az árak.

Ilonka Mária

Versenyhivatali kulisszatitkok

2010. július 8. |  3752

Az elmúlt időszakban sem volt hiány a cégek versenytörvényt sértő magatartásában. Akire a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) rábizonyítja a vétkességet, jelentős pénzbírságra számíthat. Egy piacfelosztó kartellben résztvevő vállalkozásokra összesen 702 millió forint bírságot szabott ki a GVH Versenytanácsa, egy másik esetben megszüntette a vizsgálatot két elektromos szolgáltató ellen.

Ilonka Mária

Segély helyett támogatott foglalkoztatás

2010. június 18. |  3929

A gazdasági világválság évek óta tart, ennek hatásai alól Magyarország sem kivétel. Eddig jószerével csak a munkájukat elvesztő emberek segélyezéséről hallottunk. Azt azonban kevesebben tudják, hogy milyen támogatásban részesülhet egy munkaadó. Kaphat-e járadékot a foglalkoztató? Természetesen kaphat, ha megfelel a törvényben meghatározott követelményeknek.

Ilonka Mária

Alternatív válságkezelés, vitarendezés

Előtérben a mediáció

2010. május 1. |  4161

Az alternatív vitarendezés hívei számára nagy segítséget jelentett a 2002-ben Brüsszelben kidolgozott vitairat, a Zöld Könyv, amely a polgári jog és a kereskedelmi jog területén alkalmazható alternatív eljárásokról szólt. Azóta a közvetítői eljárásoknak számtalan változata alakult ki, s ezek célja egytől-egyig a hosszadalmas, autokratikus és költséges bírósági eljárás – valamilyen módon való – kiváltása.

Ilonka Mária

Magyar találmány: napelemes tetőcserép

2010. április 1. |  10 880
1 5 (1)

Az új magyar világszabadalmat, a napelemes tetőcserepet óriási siker övezte a 2009-es müncheni és budapesti kiállításon is. A napelemes tetőcseréprendszer Genius-Europe díjat kapott az Európai Parlament kezdeményezésére létrejött Nemzetközi Találmányi kiállításon Budapesten.

Ilonka Mária

Alternatíva lehet a választott bíróság?

2010. március 1. |  4091

A cégek egymás közötti késedelmes fizetései, illetve a számlák kiegyenlítésének elmaradása a magyar gazdaság egyik rákfenéje. Mindenki mindenkinek tartozik. Magyarországon emiatt egyre inkább növekszik a jogviták száma. Számos ponton keresik a jó megoldásokat, a vitás ügyek lerövidítésének időtartamát. A magyar bíróságok leterheltsége egyre nagyobb, a perek évekig elhúzódnak. Arról azonban még ma is meglehetősen kevesen tudnak, hogy a polgári peres útnak van egy másik alternatívája, nevezetesen a választott bíráskodás, amely azonos eredménnyel helyettesítheti a polgári pert. Ráadásul jóval rövidebb idő alatt születik jogerős és végrehajtható ítélet.

Változnak az adótörvények

2009. november 27. |  3578

Számos ponton változik a vállalkozásokat és vállalkozókat érintő szabályozás 2010 január 1-jétől.26 cikk. Lapozó: