Barion Pixel

Villanyszerelők Lapja

A megjelenések éves ütemezése a Médiaajánlat oldalon található.

Villanyszerelők Lapja 2010. november

Trükkös energia- és fénymegtakarítók

Nagy János |  9762

NE cserélje lámpatestjében a T8-as fénycsövet T5-ösre!

Az építőipari ló

Günther Wallraff |  6539

Folytatjuk cikksorozatunkat, amelynek célja az hogy egy fiktív kivitelezési történeten keresztül rávilágítsunk azokra a tervezői, szerelői és ellenőrzési hibákra, amelyek kísérhették az utóbbi években végrehajtott beruházásokat.

Világításvezérlés és fényerő-szabályozás

Irányítástechnikai hétköznapok V.

Porempovics József |  13 779
1

Az épületek helyiségeinek világításvezérlésére a hagyományos megoldásokon kívül gyakran merül fel más, akár speciálisabb igény. Adódik ez abból is, hogy egyre nagyobb a fényforrás-választék, egyre többen keresik az energiatakarékos eszközöket, valamint környezettudatos gondolkodásunk is formálódik vagy formálják, hiszen a hagyományos izzók kivezetése a gyártásból és a piacról a fentieket célozza. A változás azzal is jár, hogy az eszközök tulajdonságai eltérnek a megszokottól, ezért új vezérlők, szabályozók jelennek meg.

Csődbűntett vagy sem: a bíróságtól függ

Ilonka Mária |  7872
1

A XX. század elején még létezett az adósok börtöne, egy idő után azonban „kikopott” a gazdasági életből. Olykor szárnyra kelnek híres esetek, hogy néhány évre „sittre” kerülnek a csődbűntettet okozók, ám az igazi áttörés még várat magára a csődtörvény megszületése óta. Felelősségre vonás ritkán történik. Az sem igazán eldöntött, hogy melyik törvényt alkalmazzák: a Számviteli Törvényt, a Büntető Törvénykönyvet vagy a Csődtörvény vonatkozó paragrafusait.