Villanyszerelők Lapja

Nagy János

világítástechnikai szakmérnök

 286 | |

Nagy János cikkei

Nagy János

Trükkös energia- és fénymegtakarítók

2010. november 1. |  9383

NE cserélje lámpatestjében a T8-as fénycsövet T5-ösre!

Búcsú az izzólámpáktól

2009. március 23. |  4493

Az Európai Bizottság Szabályozási Bizottsága nemrég döntött az izzólámpák fokozatos kivonásáról az Unió piacáról. Az intézkedés érinti a háztartások, intézmények világításának üzemeltetőit és közvetett módon a gyakorló villanyszerelőket is. Bármennyire is elhanyagolható hírnek tűnik első hallásra az intézkedés, bizony nem az, mivel világítási szokásainkat nagyon is befolyásolja a jövőben. Az e rendelet hatálya alá tartozó termékek éves villamosenergia-fogyasztása a Közösségben a becslések szerint 112 TWh volt 2007-ben, ami 45 Mt CO2-kibocsátásnak felel meg. Konkrét intézkedések meghozatala nélkül a fogyasztás 2020-ig az előrejelzések szerint 135 TWh-ra nő. Az előkészítő vizsgálatok azt mutatták, hogy a rendelet hatálya alá tartozó termékek villamosenergia-fogyasztása lényegesen csökkenthető.

Por- és páramentesen

2008. szeptember 29. |  2669

A fénycsöves világítás üzemzavarai és javítása

A fény forrása VIII

2007. március 1. |  18 069
2 5 (1)

A cikksorozat előző részeiben foglalkoztunk a fénycsövek felépítésével, tulajdonságaival, kapcsolási és működtetési lehetőségeivel. A gázkisülő lámpák közül a leggyakrabban használtak a fénycsövek, így a legtöbb problémát is ezek okozzák az üzemvitel során. A hibaelhárítás a rendszer működési elvéből adódóan bonyolultabb, mint egy hagyományos izzós lámpatest esetében. Az alábbiakban a gyakrabban előforduló hibákat és ezek javítását foglaltuk össze úgy, hogy alcímekként a hibajelenségek rövid összefoglalását szerepeltetjük (a jelen cikk bővített átdolgozása a VL 2005/1-2. számában megjelent publikációnak).

A fény forrása 12. – Nátriumlámpák

2007. szeptember 1. |  7356
1

A nagynyomású nátriumlámpák (és nem nátriumgőz lámpák, de nem is szódiumlámpák) napjainkban a legnagyobb számban használt fényforrások a közutak, parkolók, alagutak, hidak, közterek, nehézipari csarnokok stb. világítására. Elterjedésük a magas fényhasznosításuknak, azaz energiatakarékosságuknak, a hosszú élettartamuknak, valamint a fényáramuk kismértékű csökkenésének köszönhető. A fényhasznosítás nagyobb teljesítményeknél eléri a 130 lm/W-ot.

A fénycsöves világítás üzemzavarai és javítása

2005. március 1. |  3381

A kompaktfénycsöves lámpatestek esetében szinte valamennyi, az előbbiekben felsorolt meghibásodás fölmerülhet.