Barion Pixel

Villanyszerelők Lapja

Nem csak villanyszerelőknek

Egy éves múlt a magyar áramtőzsde

2011. október 18. | Ilonka Mária |  4649 | |

Az alábbi tartalom archív, 10 éve frissült utoljára. A cikkben szereplő információk mára aktualitásukat veszíthették, valamint a tartalom helyenként hiányos lehet (képek, táblázatok stb.).

Egy éves múlt a magyar áramtőzsde

Tavalyi lapszámunkban már hírt adtunk arról, hogy elindult a magyar áramtőzsde. Egy év eltelte után kíváncsiak voltunk arra, miként változtatta meg az új szervezet a magyar energiapiacot, milyen eredményeket ért el akár a régió más szervezeteihez mérten is a hazai áramtőzsde.

A MAVIR Magyar Villamosenergia-ipari Átviteli Rendszerirányító ZRt. 2007. május 9-én hozta létre leányvállalatát, a HUPX Magyar Szervezett Villamosenergia-piac Zrt.-t 20 millió forint alaptőkével, amely jelenleg az áramtőzsdét működteti. 10 taggal indultak, jelenleg 32 tagja van a magyar villamos energiatőzsdének. A HUPX kommunikációs szakemberei a tőzsde mutatóira vonatkozó kérdéseinkre a következőket válaszolták: az áramtőzsdén várakozáson felüli eredményeket értek el, így sikeresnek ítélték az elmúlt egy esztendőt.

A forgalomban átlagosan havi 20-30 százalékos folyamatos növekedés volt megfigyelhető, a napi átlagos kereskedésidén júliusban meghaladta a 13 660 megawattórát. A július 8-i szállítási napra vonatkozóan például megszületett az eddigi rekord napi mennyiség is: 17 360,2 MWh. Ez a mennyiség a tavalyi évhez viszonyítva a legelső kereskedési napon gazdát cserélő villamosenergia-mennyiség hét és félszerese!

Új szereplő a tőzsdén: a kapcsolt mérlegkör

Június 10-én jelent meg a villamos energiáról szóló törvény (VET) módosítása, amely szerint az átviteli rendszerirányító MAVIR az 50 MW névleges teljesítőképességet el nem érő erőműben kapcsoltan termelt villamos energia átvételére, kiegyenlítésére, értékesítésére és annak elszámolására július 1-jétől úgynevezett kapcsolt mérlegkört kell, hogy működtessen. A mérlegkör tagjai a KÁT rendszerből július 1-jével kikerülő kapcsolt villamosenergia-termelőegységek lehetnek.

A kapcsolt mérlegkör tagjai villamos energiát kizárólag a MAVIR részére értékesíthetnek. Az átviteli rendszerirányító a kapcsolt mérlegkör tagjától menetrend alapján átvett villamos energiát a HUPX-en adja el. A 92 tagból álló kapcsolt mérlegkör együttes névleges teljesítménye a magyar villamosenergia-rendszer teljesítményének mintegy 4%-át teszi ki. A rendelkezésre álló rövid idő alatt az MVM Csoport tulajdonában álló MAVIR megteremtette a kapcsolt mérlegkör működésének szabályozási és technikai hátterét, a szintén csoport-tag HUPX pedig biztosítja a szervezett villamosenergia-piaci kereskedés feltételeit, hozzájárulva ezzel a nemzeti energiapolitikai célok megvalósításához.

Kereskedés

A villamos energiáról szóló törvény (VET) előírása alapján a szervezett villamosenergia-piacon a termelők, a villamosenergia-kereskedők, az egyetemes szolgáltatók, a felhasználók, valamint – bizonyos, a törvény által meghatározott esetekben – az átviteli rendszerirányító és az elosztó hálózati engedélyesek köthetnek ügyleteket, amennyiben megfelelnek az előírt csatlakozási feltételeknek. Az áramtőzsdei kereskedés black box aukciós módszerrel folyik: az eladó a termékét a tőzsdének adja el, a vevő pedig a tőzsdétől vásárolja meg, vagyis az eladó és a vevő nem ismeri egymást. A spot piacon az üzletkötés másnapi szállításra szól.

Az ügyleteket euróban számolva megawattórában kötik, de lehetőség van forintban történő elszámolásra is. A kereskedési rendszer a párizsi székhelyű EPEX Spot ETS rendszere, az ügyletek pénzügyi elszámolását pedig az European Commodity Clearing AG (ECC) a magyar KELER KSZF részvételével végzi.

„Physical futures” piac

A közelmúltban egyhónapos tesztidőszak után indult el a hosszú távú fizikai szállítású termékek kereskedése. A kereskedés aktív érdeklődés mellett, piaci árjegyző (market maker) részvételével zajlik. A HUPX az ún. physical futures piacon magyarországi szállítású havi, negyedéves, éves zsinór-, valamint csúcsidőszaki termékeket bocsát kereskedésre. Érdemes még egyszer kiemelni a különbséget: a physical futures havi, negyedéves, éves intervallumokat ölel fel, ellenben, ha a spot piacon a mai napon köt valaki üzletet, akkor azt másnap szállítják le. A physical futures olyan folyamatos anonim kereskedést jelent, ahol a vételi és eladási ajánlatok egy időben jelennek meg a képernyőn, és az üzletkötés a kereskedési nap során bármikor megtörténhet. A kereskedés nem a leszállítás előtti napon ér véget, hanem a termék típusától függően azt megelőzően 2-3 nappal. A kereskedett (megvett) mennyiséget fizikailag mindig leszállítják.

Maga a villamos energia a fizikai végtermék, és a magyar nagyfeszültségű átviteli villamosenergia-hálózaton fut a megvásárolt mennyiség. Az áramtőzsdén sajátos terminológiát használnak, amelyet természetesen a brókerek értenek, használnak a legjobban. Eszerint az első kereskedhető időszakok (hónap, negyedév és év) a 2011. évi szeptember, október, november, a 2011. évi negyedik negyedév, a 2012. első, második és harmadik negyedév és a 2012., 2013. és 2014. év. Az első kereskedési napon a hosszú távú fizikai szállítású piac legnépszerűbb termékei a 2011. szeptember és 2012. első negyedév zsinórtermékei voltak. A jegyzési árak összhangban voltak a német és francia piac azonos termékeinek árával. A kereskedés technikai probléma nélkül, zavartalanul zajlott.

Sőt, megköttetett az első 5 megawattos ügylet az idei szeptember havi zsinórtermékre is. A szakemberek akkor beszélnek jól működő áramtőzsdéről, ha az ország fogyasztásának legalább 10%-a megfordul ott. Ennek mértéke az áramtőzsdén júliusban már átlagosan 13,5% volt. A tervek között szerepel két újabb termék bevezetése a jövő év elején: egyrészt a napon belüli kereskedés, másrészt pedig az úgynevezett „pénzügyi futures” termékek. Ezzel egy teljes spektrumú áramtőzsde jön létre, a bevezetett rendszer pedig alkalmas mindezek kiszolgálására, csökkentve a beruházási igényt.

Egy éve írtuk

„Nagyon erős, szervezett piac ez, ahol a kereslet és a kínálat találkozik, a végén pedig biztos banki elszámolással bonyolódik minden. Maga a termék különleges, egy időben kell megtermelni, szállítani és fogyasztani az áramot. A tagjaink kereskedői vagy termelői engedélyesek.

Nekik megvan a szakmai, technikai felkészültségük, hogy a megvett vagy eladott árammal le tudják az üzletet bonyolítani. A tőzsdétől függetlenül rendelkezésre áll erre egy megfelelő keretrendszer, ahol vannak kereskedőcégek, van egy mérlegköri rendszer, biztosítékok, engedélyezés stb.: ez a tőzsde előtt is működött, erre az infrastruktúrára építve, illetve annak továbbfejlesztésével alakítottuk ki a mostani áramtőzsdét. Ezek alapján nem történhet meg, hogy aki megvette az áramot, nem kapja meg, illetve aki eladott nálunk áramot, annak ellenértékéhez nem jut hozzá.”

„5 százalékos fogyasztáson belüli forgalom elérését tűztük ki célul, illetve szeretnénk a meglévő partnerekkel továbbgondolkodni a fejlődésen, például éves termékek bevezetését megvalósítani. Nálunk most egy egész napra lehet az árammal kereskedni órás bontásban. Mi azt szeretnénk, hogy a teljes évnek az összes órájára egy kontraktusban lehessen kereskedni. Ez határozza meg a nagyfogyasztók villanyszámláját, aminek az árára jobban hat egy egész éves termék.”

Medveczki Zoltán, 2010. szeptember

Összforgalom és felzárkózás

A 2010. július 21. és 2011. július 21. közötti egyéves időszakot tekintve az összforgalom 2 232 458,9 MWh volt. Folyamatosan érezhető az áramtőzsde iránti érdeklődés a fogyasztók részéről. A kérdésre, hogy a kereskedésben mi kap nagyobb hangsúlyt: a hazai vagy az importáram, nem tudtak egyértelmű választ adni, mivel ez napról napra változik. Vajon mennyire zárkózott fel a magyar áramtőzsde a nyugati áramtőzsdékhez? Nyugat-európai mintát követve alakították ki a termékspecifikációt, a kereskedési és elszámolási rendszert is, így könnyen elterjedt a kereskedők között, tagjai szeretik használni. A forgalmat tekintve nagyon kedvező eredményeket értek el. Amellett, hogy az árak közel 90%-os kölcsönös viszonyt mutatnak a környező országok tőzsdéihez viszonyítva, az elmúlt időszakban az is előfordult, hogy a HUPX forgalma a tíz éve hasonló nagyságú piacon működő osztrák EXAA börzéét is felülmúlta.

A cél: piac-összekapcsolás

A magyar és a már összekapcsolt cseh és szlovák villamosenergia-piacok képviselői megállapodtak, hogy közös, koordinált lépéseket tesznek az európai egységes villamosenergia-piac – Internal Electricity Market, (IEM) – létrehozásához vezető folyamat előmozdítása érdekében. Május 30-án Magyarország, Csehország és Szlovákia nemzeti energetikai szabályozó hatóságainak (MEH, ERÚ, ÚRSO), átviteli rendszerirányítóinak (MAVIR, EEPS, SEPS) és szervezett villamosenergia-piacainak (villamosenergia-tőzsdéinek) képviselői közös szándéknyilatkozatot (Memorandum of Understanding – MoU) írtak alá a jól működő, összekapcsolt és integrált európai IEM létrehozásában való együttműködés elősegítésére.

A regionális villamosenergia-piaci integrációban való előrelépés érdekében, azzal a céllal, hogy a páneurópai IEM megvalósítását elősegítsék, a szándéknyilatkozat résztvevői megállapodtak abban, hogy Magyarország villamosenergia-piaca 2012 első félévében csatlakozik a már összekapcsolt cseh és szlovák piachoz, az úgynevezett Single Price Market Coupling (egységes, áralapú piac-összekapcsolás) módszer alkalmazásával. A bevezetésre szánt eljárás a közép-nyugat-európai (CWE) régióban alkalmazott módszer alapelveit használja fel, tekintettel annak érettségére, az IEM-et megcélzó modellhez való kapcsolódására.

A szándéknyilatkozat résztvevői a megállapodást logikus átmeneti eszköznek tartják a CWE régióval történő integrációt megelőzően, ami egyben jelentős lépés az egységes és integrált IEM irányába. A piac-összekapcsolás bevezetésével a szándéknyilatkozat résztvevői a közép-kelet európai (CEE) és CWE régiók közötti további piaci integrációs szándékukat kívánják kifejezni. Ennek megfelelően idén június 29-én elindult a cseh, a szlovák, illetve a magyar villamos hálózat összekapcsolásának folyamata, amelynek projektvezetésére a HUPX-et jelölték ki. A jövő év első felében élesben is elindul a piac-összekapcsolási folyamat, jelenleg a kialakítás fázisában tartanak. Az áramtőzsde illetékesei úgy vélik, hogy a tervezett piac-összekapcsolási projektek segítségével elérhető közelségűvé válik a régiónkban kiemelkedőnek számító 25-30 000 megawattóra napi forgalom is.

Áramcsökkenés avagy -drágulás?

Vajon a tőzsdei bővülés idehaza mennyiben drágítja vagy csökkenti az áram árát? A lakosság szempontjából azért lehet fontos a szervezett villamosenergia-piac működése, mert a hatósági ármegállapításhoz tud egy olyan objektív vonatkoztatási pontot nyújtani a villamos energia beszerzési árát illetően, ami segítheti az illetékes döntéshozók munkáját. Hozzátéve, hogy a villamos energia fogyasztói ára nem csupán az áram beszerzési árát jelenti, hanem egyéb más tényezőket is.

Másrészt a tőzsde a nagyfogyasztók – ipari üzemek, termelővállalatok – számára olyan referenciaárat nyújt, amit arra használhatnak, hogy optimalizálják beszerzési áraikat. Az így elérhető optimalizálás pedig remélhetőleg pozitív hatással lehet az árképzésre is.

A tőzsde segítségével létrejövő átlátható árnak és a versenynek piacélénkítő hatása lehet, amit a kereskedők megpróbálhatnak arra használni, hogy az olcsóbb beszerzési források hatását érvényesítsék az áraikban, vagy árelőnnyel vágjanak a konkurensek elé – magyarán olcsóbban adják az elektromos áramot. Önmagában azonban a tőzsde működése nem képes keresletet vagy kínálatot generálni.

Az elmúlt 1 év alatt kiderült, hogy Németország, Csehország, Szlovénia, Svájc és Ukrajna az áramtőzsde legfontosabb kereskedelmi partnerei. Július 1-jétől a kapcsolt mérlegkörrel foglalkozó rendelet értelmében a rendszerirányító a magyar áramtőzsdén keresztül értékesít plusz volumeneket, aminek révén a keresleti oldalon is hosszú távú növekedés várható. Hogy ez a trend mennyiben fog változni, azt a fűtési szezon elindulása után fogják látni, aminek hatásairól folyamatos belső elemzéseket végeznek.


Kérjük, szánjon pár pillanatot a cikk értékelésére. Visszajelzése segít a lap és a honlap javításában.

Hasznos volt az ön számára a cikk?

 Igen

 Nem