Barion Pixel

Villanyszerelők Lapja

Tanulságos történetek

Tömeges áramütés egy rossz döntés miatt

2012/4. lapszám | Ilonka Mária |  11 721 |

Figylem! Ez a cikk 11 éve frissült utoljára. A benne szereplő információk mára aktualitásukat veszíthették, valamint a tartalom helyenként hiányos lehet (képek, táblázatok stb.).

Tömeges áramütés egy rossz döntés miatt

Szaklapunk hasábjain már számos esetben ejtettünk szót az elektromos áram okozta balesetekről: tanulságos történetek rovatunk e havi cikke is ezt a sort gyarapítja két különböző esettel.

Az elmúlt évek legsúlyosabb, áramütés okozta tragédiája történt tavaly ősszel a Veszprém megyei Dabroncon, ahol egy figyelmetlenség három ember életébe került. A halálos munkabaleset ügyében indított közigazgatási eljárást a munkavédelmi felügyelőség március közepén zárta le.

2011. szeptember 28-án a Sümeg környéki Dabroncon hat munkást ért áramütés egy ipari csarnok építésén, amikor egy fémvázas állványt akartak az épület homlokzata elé tolni, ám az hozzáért a több mint nyolc méter magasságban húzódó, 20 000 V-os vezetékhez. A sérültek ellátására a mentők több gépkocsival és két helikopterrel érkeztek a helyszínre. Az életveszélyes állapotban lévő férfiak közül egyet sikerült újraéleszteni, ám két sérült esetében hiába küzdöttek a mentősök: egy 56 és egy 53 éves zalaegerszegi lakos a helyszínen belehalt sérüléseibe.

Egy súlyos állapotú égéses sérültet Győrbe, az újraélesztett személyt Veszprémbe szállították mentőhelikopterrel, további két sérült pedig az ajkai kórházba került. A Veszprém Megyei Rendőr-főkapitányság az ügyben több ember halálát okozó, foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetés miatt indított nyomozást. Közel három hónappal a történtek után az egyik baleset szenvedett személy a szombathelyi kórházban, sérülései következtében elhunyt, így háromra emelkedett a tragédia halálos áldozatainak száma.

A dabronci építkezésen történt balesetet követően a Veszprém Megyei Kormányhivatal munkavédelmi és munkaügyi szakigazgatási szervének felügyelői végezték el az eset vizsgálatát, az érintettek meghallgatását és a szükséges bizonyítékok begyűjtését. A munkavédelmi helyszínelők a szemlén – a rendőrséggel közösen – megállapították, hogy az épülő csarnok nyugati oldalán négy bádogos végzett a 8 méter magasan levő ereszcsatorna és a kapcsolódó lefolyócsövek elhelyezésével.

A munkát vélhetően az épület egy másik oldalán kívánták folytatni, ezért a 8,5 méter magas acél gurulóállványt át akarták tolni a megfelelő helyre. Mivel az épület mellett közvetlenül nem tudták az állványt eltolni az útban lévő pallók, építési anyagok és törmelék miatt, ezért a munkások meg akarták kerülni az állvánnyal az akadályt. A magas fémszerkezetet az épülettől eltávolodva egy füves, egyenetlen területen tolták keresztül a dolgozók, ahol az állvány elérte a talajtól 8,21 méter magasan húzódó, 20 kV-os villamos szabadvezetéket, aminek következtében áramütés érte őket.

A munkavédelmi felügyelők különböző szabálytalanságokat, hiányosságokat is észleltek a baleset helyszínén: hiányzott a biztonsági és egészségvédelmi terv, a munkavédelmi koordinátor személye, és nem használták a leesés elleni munkaállványt sem. Megállapításra került továbbá az, hogy a hat munkás két munkáltató alkalmazásában állt, ám az egyik cégnél dolgozó személyeket szabálytalanul foglalkoztatták.

Ezek a hiányosságok azonban nem voltak közvetlen ok-okozati összefüggésben a bekövetkezett munkabalesettel. A munkavédelmi felügyelőség, a rendőrségi vizsgálattal összhangban, arra a következtetésre jutott, hogy az áramütéshez a helyszínen munkát irányító személy hibás döntése vezetett, melynek ő maga is áldozatává vált. Az eset feltárása során a 20 kV-os középfeszültségű vezeték elhelyezkedését és annak belógását is megvizsgálták, amely az előírásoknak megfelelő volt, sőt az előírt 7 helyett ennél több mint egy méterrel magasabban futott a földtől.

Szomorú tény, hogy az építkezésen dolgozó valamennyi munkás tudott az elektromos vezeték közelségéről, mert egy korábbi daruzás során már gondot okozott. Egyébként az áramszolgáltatótól az ilyen esetekben lehet kérni a biztonságos védősáv kijelölését, de indokolt esetben akár az áram kikapcsolását is: jellemző példaként a gallyazási munkákat lehet említeni. A halálos munkabaleset ügyében indított közigazgatási eljárást a munkavédelmi felügyelőség 2012 márciusában lezárta, a vizsgálat szerint a helyszínen hozott hibás döntés miatt érte halálos áramütés az építkezésen dolgozókat, s az nem a munkáltatónak róható fel. A rendőrség vizsgálata szerint a munkálatokat közvetlenül irányító vezető gondatlansága vezetett a három ember halálát okozó balesethez.

A bűncselekménnyel gyanúsítható férfi maga is a munkabaleset áldozata lett, így a Veszprém Megyei Rendőr-főkapitányság bűnügyi osztálya megszüntette a büntetőeljárást.

Megrázó fogadtatás: áram a kilincsben

A bejárati ajtó kilincsébe vezetett árammal próbálta távol tartani házának új tulajdonosait egy nemesvidi férfi, és csak a szerencsén múlt, hogy nem lettek áldozatai a tettének. A Somogy megyei bíróság több emberen elkövetett emberölés kísérletében mondta ki vétkesnek az elkövetőt. Az eset előzményeként egy adásvétel szolgál, melynek során Sz. János eladta a családi házát, amit az aláírt adásvételi szerződés alapján, egy hónapon belül el kellett volna hagynia. A férfi azonban úgy vélte, hogy olyan szerződést írt alá, ami alapján a lakás fele továbbra is őt illeti, s mivel egyébként sem volt hová mennie, így az ingatlanban maradt. Természetesen az új tulajdonosok szerették volna teljes egészében birtokba venni a házat, ám sehogyan sem tudták kirakni az eladót.

A kezdeti udvarias felszólítások után jöttek a hangos veszekedések, majd a település jegyzőjéhez fordult segítségért a vásárló házaspár. Közel egy évvel az adásvétel megkötése után döntött úgy az ingatlan korábbi tulajdonosa, hogy más eszközhöz nyúl a háza védelmében, és véget vet a számára terhes zaklatásoknak. A rokkantnyugdíjas géplakatos, aki korábban már volt büntetve lopás és hamis vád miatt, elővette minden villanyszerelői tudását, és a családi ház bejárati ajtajának kilincsét áram alá helyezte: egy vezeték egyik végét a kilincsre rögzítette, a másik végét pedig a fali dugaszolóaljzatba dugta, majd elhagyta az ingatlant. A tragédia szerencsére nem következett be, ugyanis a helyszínre érkező éber házaspár észlelte az ajtó kilincsére erősített vezetéket, így nem nyitottak be. Pár nappal később a férfi megismételte tettét, ekkor egy villanypásztor-vezeték segítségével vezetett áramot a kilincsbe. Az új tulajdonosok a házhoz érkezve, feltételezhetően számítva a veszélyre, óvatosan közelítettek a bejárathoz, és időben felfedezték az újabb halálos csapdát, ezután értesítették a rendőrséget. A szakértői vizsgálat megállapította, hogy a kilincsben 214,5 V-os feszültség volt, ami halálos áramütést is eredményezhetett volna.

A gyanúsított kihallgatása során elismerte a bűncselekmény elkövetését. A bírósági szakértő szerint a vádlott számíthatott arra, hogy nemcsak egy, hanem több ember is megkísérelheti a házba való bejutást, így számolnia kellett azzal is, hogy több személy veszítheti életét a feszültség alá helyezett kilinccsel való érintkezés folytán. Mindezen okokat mérlegelve, a Somogy megyei bíróság több emberen elkövetett emberölés bűntettének kísérletében bűnösnek mondta ki a vádlottat, és öt és fél évi fegyházbüntetésre ítélte.

ÁramütésBalesetBalesetveszély

Kapcsolódó