Barion Pixel

Villanyszerelők Lapja

A megjelenések éves ütemezése a Médiaajánlat oldalon található.

Villanyszerelők Lapja 2010. június

A suszter és a kaptafája

netadmin |  6776

Az alábbi tanulságos történet nem fogalmaz meg olyan igazságokat, amelyek újszerűeknek bizonyulhatnak a villamossági kivitelezés területén dolgozó kollégáknak. Inkább csak azért kerül bemutatásra, hogy felhívja a figyelmet: az együttműködő felek közötti koordináció hiánya, a mostoha építőipari fizetési körülmények, valamint a szakmai hozzá nem értés olyan „speciálisabb” területeken is ellehetetleníti a munkát, mint például a tartalékvilágítási rendszerek telepítése.

PCB-tartalmú kondenzátorok – közelgő határidő

Völgyi Péter |  10 082
1

2010. június 30-án jár le a PCB-t tartalmazó berendezések (olajimpregnált fázisjavító kondenzátorok, transzformátorok) üzemeltethetőségének határideje. A sok éve üzemelő vállalkozásokat, intézményeket legszélesebb körben érintő, PCB-tartalmú kondenzátorok jelenleg is nagy számban üzemelnek volt állami gazdaságok, termelőszövetkezetek, ipari vállalatok, feldolgozó üzemek, bányák, vízművek telephelyein, illetve közintézmények, sportcsarnokok, egyéb villamos nagyfogyasztók elosztóhelyiségeiben, fázisjavító berendezéseiben.

Földelési ellenállásmérő lakatfogó alkalmazása más módon

Pástyán Ferenc |  16 953
5 4.25 (4)

A földelésiellenállás-mérő lakatfogók csak hurkok ellenállásának meghatározására használhatók. Ugyanakkor az alábbiakban megmutatjuk, hogyan alkalmazhatók ezek a berendezések nem hurkot képező földelések ellenállásának meghatározására is.

Robbanásbiztonság-technika III.

Veress Árpád |  8437

Az alkalmazott berendezések és technológiák tekintetében fontos tudni, hogy minden egyes elemnek, illetve alkalmazott rendszernek meg kell felelni a robbanásveszélyes övezetet definiáló zónabesorolásnak. A zónabesorolás megadja az alkalmazhatóság kereteit, illetve annak szabadságfokát. A zónabesorolás nem csak műszaki, hanem munkavédelmi szempontból is fontos információkat ad a kivitelezés szempontjából.

Ötlet nélkül nincs megoldás

Irányítástechnikai hétköznapok I.

Porempovics József |  7554
2 5 (2)

Bizonyára minden villamossággal foglalkozó olvasó szembe került már napjaink hétköznapivá váló feladataival és kihívásaival, amikor történetesen a megrendelő igényei túlmutatnak az egyszerű, hagyományos megoldásokon, akár épületvillamosság, akár ipari alkalmazások területén. A villamosipar és a mikroelektronika összefonódása egyre több lehetőséget kínál a megoldások kiválasztására, de ez egyben meg is nehezíti a tájékozódást. Ma már az egyszerű időrelé doboza alatt is megbújik egy kis cél számítógép (mikrovezérlő). Az adott feladathoz találni kell egy jó megoldást, miközben számos tényezőt nem hagyhatunk figyelmen kívül: ilyen az ár, a műszaki tartalom, az üzembiztonság, a kivitelezhetőség, a rendelkezésre álló munkaerő és szakértelem, a gyártó minősítése a piacon, a háttér-támogatottság, a kereskedelmi háttér stb.

Segély helyett támogatott foglalkoztatás

Ilonka Mária |  4199

A gazdasági világválság évek óta tart, ennek hatásai alól Magyarország sem kivétel. Eddig jószerével csak a munkájukat elvesztő emberek segélyezéséről hallottunk. Azt azonban kevesebben tudják, hogy milyen támogatásban részesülhet egy munkaadó. Kaphat-e járadékot a foglalkoztató? Természetesen kaphat, ha megfelel a törvényben meghatározott követelményeknek.

Parkolásgátók napjainkban

Ledneczki László |  5688
1 4 (1)

A technika fejlődése és a tömeges gépkocsigyártás elérte azt a járműmennyiséget, hogy már nem tudjuk hova „tenni” őket, tárolásuk megoldatlanná vált. Az emberi kényelem nem szab ugyan határokat a technikai eszközök elterjedésének, de a határt a parkolókban, járdákon, az utcán mi szabhatjuk meg.

Biztonság a válságban avagy miért és hol kössünk casco biztosítást?

netadmin |  5722

A gazdasági válság közepén egyre több területen vagyunk kénytelenek átvizsgálni azokat a veszélyeket, amik hátrányosan érinthetik vállalkozásunkat, életünket. A tavalyi év elején, amikor a nemzetközi gazdasági válságot még csak hírből ismertük, többek között a nemzetközi és hazai média erőteljes, hatásvadász kommunikációjának köszönhetően néhányan szorosabbra húzták a nadrágszíjat és igyekeztek felkészülni a „rossz” időkre. Sajnos most már nem csak hallomásból, hanem tapasztalatból is megismertük a válság hatását.

A LED-ekről reklámozás nélkül

Dr. Borsányi János |  9849
1 5 (1)

Napjainkban nincs talán még egy olyan műszaki újdonság, amelyről annyi szó esnék, mint a fényemittáló diódáról (Light Emitting Diode), vagyis a LED-ről. Sajnos az írott és elektronikus médiában nem egy olyan közlemény is megjelenik, amely nemhogy a szakszerűséget nélkülözi, hanem téves információt is terjeszt. A MEE Világítástechnikai Társasága feladatának tekinti, hogy minden profiljába vágó kérdésben szakszerű tájékoztatást nyújtson; ez indokolta jelen cikk megírását.

Megy a gőzös, jön a villamos

Jeles évfordulók, jeles események az elektrotechnika történetében

Chiovini György |  5417

A villamosság XIX. századi, mai mértékkel mérve is szédítő terjedése alól a közlekedés sem volt kivétel. Vetélytársnak a gőzgép számított. Nyilván ott tudta a villamos vontatás az első sikereket elérni, ahol a gőzüzem komoly nehézségekkel, kényelmetlenségekkel járt: ez pedig a városi közlekedés területe. A távolsági vasúti közlekedésben a gőzmozdony helyzete sokkal erősebb volt. A fejlesztés és gyártás mind teljesítményben, mind sebességben követte az igényeket. Azokban az országokban azonban, ahol a szenet importálni kellett, komoly érvek szóltak a vasutak villamosítása mellett. Az Alpokban ráadásul adott volt a lehetőség villamos energiát vízierőművekből nyerni. Természetes az, hogy a vasút-villamosítás terén az alpesi országok jártak élen.

Gondolatok a villámvédelemről I.

netadmin |  10 216

Az új szabvány alapvetően más szemlélettel kezeli a villámvédelmet, mint elődje. Igaz, hogy az MSZ EN 62305 alkalmazása egyelőre nem „kötelező”, de az új követelményrendszer néhány eleme megingathatja a szakembereknek azt a hitét, hogy az eddig alkalmazott villámvédelmi módszerek kifogástalanok.