Barion Pixel

Villanyszerelők Lapja

Következő lapszámunk november 8-án jelenik meg.

A megjelenések éves ütemezése a Médiaajánlat oldalon található.

Villanyszerelők Lapja 2009. november

Kerekasztal-beszélgetés a szakkiállítások helyzetéről

2009. november 25. | |  2905

A Villanyszerelők Lapja szerkesztősége október végén szakmai kerekasztal-beszélgetést kezdeményezett a magyarországi épületvillamossági piacon meghatározó gyártók, gyártói képviseletek vezetőinek részére abból a célból, hogy nyílt és közvetlen fórumon vitassák meg egy, a jövőben esetlegesen létrehozandó, reprezentatív villamossági szakkiállítás feltételrendszerét. A konzultáció során előtérbe kerültek az elmúlt években a kiállításokkal kapcsolatban tapasztalt nehézségek éppúgy, mint az aktuális lehetőségek fogyatékosságai vagy a társszakmában, így például az épületgépészetben tapasztalt megoldások értékelése. Az alábbiakban közölt vázlatos összefoglaló megjelentetését vitaindítónak szánjuk az épületvillamossági piac szélesebb nyilvánossága számára, arra ösztönözve olvasóinkat, hogy nyilvánítsanak véleményt a probléma vonatkozásában akár szaklap internetes fórumán, akár más csatornákon. A kerekasztal-beszélgetésre azon nagyvállalatok vezetőit hívtuk meg, amelyek gazdasági súlyuknál, a piacon betöltött szerepüknél fogva meghatározhatják egy-egy szakmai rendezvény perspektíváját: ezen cégek koordinált kiállítási politikája nélkül elképzelhetetlen a hazai épületvillamosság széles spektrumát átfogó, e piacnak tükröt tartó szakkiállítás.

Védővezetős érintésvédelem

2009. november 25. | Ádám Zoltán |  32 747
3 5 (1)

A Villamos szakmai rendszerszemlélet címmel indított cikksorozat első részében meghatározott, villamos szempontból összefüggő, illetve egymással kapcsolódó villamos és nem villamos szerkezetek erősáramú, valamint villám- és túlfeszültség-védelmi szempontból egy rendszerként kezelendők. Korábban ez a szemlélet nem volt ilyen egyértelműen szükséges, az élet- és vagyonbiztonság műszaki feltételei azonban ezt a mai kor szintjén már megkövetelik.

LED-es fényforrásom 100 000 órája

avagy baráti csevegés egy Edison-foglalatos, LED-es fényforrás életéről

2009. november 25. | Palásthy Zsolt |  3910

Világító diódákat (LED – Light Emitting Diode) több mint 30 esztendeje használunk az elektronika legkülönbözőbb területein. Kezdetben indikátor célokra tűnt elsősorban alkalmasnak, hiszen kis fényereje mellett nagy megbízhatóság és kis fogyasztás jellemezte, és természetesen jellemzi ma is. Nagy áttörést jelentett a kék LED megvalósítása (’90-es évek első fele), hiszen ez adott lehetőséget a „fehér” fény világító diódákkal történő előállítására, ez pedig előrevetítette a félvezető alapú fényforrások világítástechnikában való alkalmazását.

Energiamenedzsment a mindennapokban III.

2009. november 25. | Kozma László |  3469

Előző cikkeinkből már megismerhettük, hogy miért fontos az energiahatékonyság és -menedzsment. Kutatások mutatják, hogy már egyszerű megfigyeléssel és kijelzéssel is akár 8-10% csökkenést lehet elérni anélkül, hogy bármilyen beavatkozást vagy aktív tevékenységet folytatnánk az elektromos hálózatokon! Ez konkrétan azt jelenti, hogy csupán azzal, hogy egy jól látható és figyelemmel kísérhető képernyőn észleljük fogyasztásunkat, már csökkenthetjük azt. Természetesen ez igaz minden energiára, nem csak a villamosra. Az ilyen jellegű tevékenység passzív, azaz nem igényel beavatkozást. Ha további csökkentéseket akarunk elérni, akkor aktív tevékenységeket is eszközölnünk kell!

Borús napenergia-helyzet

azaz miért nem éri meg napelemmel termelt áramot hálózatra eladni

2009. november 25. | Varga Katalin |  2498

Egerben épül az ország első napelemmel ellátott, LED-del megvilágított gyalogátkelőhelye; Budapest, XI. kerületének polgármesteri hivatala számára 20 kW-os napelem-rendszer szolgáltatja a villamos energiát; egy áruházlánc logisztikai központja mellett három, a Nap pályáját követő napelemtábla termeli az áramot. Ez csak pár példa az elmúlt idők fotovoltaikus beruházásai közül. Bár egyre több ilyen kezdeményezést látunk, a mostoha hazai jogszabályi helyzet mellett gyors fejlődés a jövőben sem várható.

Mérés, mérés...

2009. november 25. | Pástyán Ferenc |  5526

A méréseinkhez használt készülékek nagy része elektronikus áramkörökből épül fel nagyobb pontosságot, megbízhatóságot és könnyű kezelést biztosítva. Ebben az elektronikus „környezetben” hajlamosak vagyunk megfeledkezni olyan egyszerű készülékekről, amelyek nem tartalmaznak semmiféle elektronikát, mégis használatuk adott esetekben elkerülhetetlen, ahol a mérés nem vagy csak nagy nehézségekkel végezhető el.

Moduláris elektronikai eszközök a gyakorlatban II.

2009. november 25. | Zabari István |  8884
1

Ez alkalommal a speciális időrelék egy részének alkalmazási lehetőségeit vesszük számba funkciódiagramok és gyakorlati példák segítségével.

Hogyan lehet olcsóbb a kötelező biztosításom?

Hogyan lehet olcsóbb a kötelező biztosításom?

2009. november 25. | Szilágyi László |  2732

Kötelező gépjármű felelősségbiztosítás villanyszerelőknek Mindannyian jól tudjuk, hogy az üzleti életben nem csak a munkadíjon, de bizony a költségeinken is múlik, hogy milyen hasznot realizálhatunk. Az egyre szorosabb piaci verseny következtében még nagyobb szerephez jut az állandó, fix költségeink optimalizálása. Tipikus példa erre az autónk, esetleg gépjármű parkunk kötelező felelősségbiztosításának éves ellenőrzése.

A közbeszerzés gyakorlata napjainkban

2009. november 25. | netadmin |  2723

E havi tanulságos történetünk a közbeszerzések világába kalauzol el minket, amely egy konkrét eseten keresztül kíván rávilágítani az uniós támogatások elosztása körüli átláthatatlan helyzetre. Történetünk egy vidéki városban játszódik, ahol az önkormányzat – a szabályoknak megfelelően – közbeszerzési pályázatot ír ki egy négy épületből álló, óvodát és iskolát is magába foglaló épületegyüttes felújítására. A komplett felújításra – amely a teljes gépészeti rekonstrukciót, villanyszerelési munkákat, valamint az épület felújítását is magában foglalja – európai uniós támogatás keretében nettó 400 millió forint áll rendelkezésre. A pályázati anyag, amelyhez potom 360 ezer forintért juthat hozzá a vállalkozó, már első ránézésre is ellentmondásos volt, és tartalmazott néhány érdekes momentumot. Feltűnő volt a villanyszerelési munkákra betervezett anyagok minősége, amely csak a legmagasabb kategóriájú eszközöket tartalmazta, valamint joggal merülhetett fel a kiírást olvasó szakemberben, hogy miért terveznek egy iskolába 800 ezer forintos csillárt?!

Falomlás halálos áldozattal

2009. november 25. | Mattiassich Péter |  3786

BRFK, Bűnügyi Főosztály Erőszakos Személy- és Vagyon Elleni Bűncselekmények Osztálya vizsgálatot folytatott ismeretlen tettes ellen foglalkozás körében elkövetett, veszélyeztetés vétségének megalapozott gyanúja miatt. A vizsgálat oka: 200X. június XX.-én a Budapest XXX. kerület X. u. XX. sz. alatti épület bontási munkái során halálos munkahelyi baleset történt. A fenti ügyben eljáró nyomozó hatóság igazságügyi munkavédelmi szakértői kivizsgálásra rendelt ki.

Dél-Buda-Rákospalota metróvonal

Dél-Buda-Rákospalota metróvonal

2009. november 25. | netadmin |  2874
1

A tervek szerint a budapesti 4-es metróvonal korszerű az utazóközönség számára vonzó, biztonságos közlekedési eszköz lesz. Kétrészes cikksorozatunk első részében a közkeletű információkat és az építés technológiáját, a következő számunkban megjelenő második részben a szellőztetés megoldását mutatjuk be olvasóinknak. A Kelenföldi és a Keleti pályaudvart összekötő 7,3 km hosszú első szakasz végig mélyvezetésben épül. A vonalalagutak egymás mellett, többnyire párhuzamosan haladnak, egymástól függetlenek, kör keresztmetszetűek. A 4-es metró első szakaszán 10 állomás épül, többségükben réselt építési technológiával, dobozszerű kialakítással. Az első szakasz állomásai: Kelenföldi pályaudvar, Tétényi út, Bocskai út, Móricz Zs. körtér, Szent Gellért tér, Fővám tér, Kálvin tér, Rákóczi tér, Népszínház utca, Keleti pályaudvar. A második szakasz állomásai: Dózsa György út, Hungária körút, Róna utca, Bosnyák tér.

LED fényforrások/LED spotlámpák

2009. november 26. | netadmin |  3517

E27-es fejelésű, normál izzó formájú, gyertya formájú LED-fényforrások és GU-10-es LED spotlámpák áttekintő táblázata.

Változnak az adótörvények

2009. november 27. | Ilonka Mária |  3468

Számos ponton változik a vállalkozásokat és vállalkozókat érintő szabályozás 2010 január 1-jétől.

Az infrasorompókról általában

Az infrasorompókról általában

2009. november 30. | Ledneczki László |  6433
1

Talán észre sem vesszük, de az infrasorompók szerves részét alkotják életünknek a kapubejáratokon, a mozgólépcsőkön, a vagyonvédelmi eszközökön, az áruházakban, a liftekben: ezekben a berendezésekben mind jelen vannak és könnyebbé, biztonságosabbá teszik életünket. Rohanó világunkban nincs arra idő, hogy minden „apróságra” figyelmet fordítsunk, legyen az értékes vagyontárgy, mozgó eszköz vagy akár sajnos saját biztonságunk. Bár egy infrasorompó nem akadályozhatja meg azt, hogy egy gépjármű elé lépjünk, viszont váratlan helyzetekben megelőzheti a balesetek kialakulását.