Barion Pixel

Villanyszerelők Lapja

Zabari István

 310 | |

Zabari István cikkei

Zabari István

Alkonykapcsolók

Moduláris elektronikai eszközök a gyakorlatban V.

2010. április 1. |  14 278
Társszerző: Porempovics József
1

Az alkonykapcsoló a villamos ipar egyik legelterjedtebb (mikro-) elektronikai eszköze. Álmunkban sem gondolnánk viszont, hogy mint sok más mindennapi tárgy körülöttünk, magyar névhez kötődik. Számomra is meglepő volt, amikor a témába vágó internetes kutatásom közepette rátaláltam, hogy a fénykapcsoló valójában Gábor Dénes US 2 281 280 lajstromszámú szabadalma.  (Forrás: kfki.hu)

Moduláris elektronikai eszközök a gyakorlatban IV.

Kapcsolóórák kiválasztása

2010. március 1. |  8202
Társszerző: Porempovics József
1 5 (1)

E havi cikkünkben elsősorban a digitális kapcsolórákban rejlő lehetőségeket szeretnénk bemutatni.

Moduláris elektronikai eszközök a gyakorlatban III.

2009. december 1. |  8363
Társszerző: Porempovics József
1 5 (1)

E havi cikkünkben néhány speciális időrelé használati lehetőségét vesszük számba. Aszimmetrikus ütemadó A multifunkciós időrelék után ez az egyik leggyakrabban használt időrelé típus. Ezen eszközök általában egy potenciálmentes kimenettel és két függetlenül állítható időtartománnyal rendelkeznek. A két, függetlenül állítható időtartomány rendkívül széles: 0,1 másodperctől általában 1–10 napig, de nem ritka a 100 napos időzítési ciklus sem (1. kép).

Moduláris elektronikai eszközök a gyakorlatban II.

2009. november 25. |  8783
1

Ez alkalommal a speciális időrelék egy részének alkalmazási lehetőségeit vesszük számba funkciódiagramok és gyakorlati példák segítségével.

Moduláris elektronikai eszközök a gyakorlatban

2009. október 1. |  11 049
1

Most induló cikksorozatunkban szeretnénk, gyakorlati oldalról bemutatni a ma már a legtöbb gyártó kínálatában szereplő moduláris elektronikai eszközöket, az egyszerű alkonykapcsolóktól a fényerőszabályzókon át a feszültség-, folyadékszint-, áram-, és hőmérsékletfigyelő relékig.