Villanyszerelők Lapja

Épül az új Puskás Ferenc Stadion!

2018. június 18. | Lantos Tivadar villamosmérnök |  83 | |

Épül az új Puskás Ferenc Stadion!

Javában zajlik az új Puskás Ferenc Stadion építése, a villamos kivitelezési munkálatokat épphogy elkezdték. Már csak egy aprócska részlet emlékeztet a régmúlt időkre, a korábban szállodának épült szocreál stílusú kőépület üde színfoltja lesz a stadionnak – Kabdebó Lászlóval, a villamos szakág műszaki vezetőjével jártuk be az épületet.

A legenda megmarad

Az öt év alatt felépített, 1953. augusztus 20-án átadott Népstadion első kapavágásáról Szepesi György élőben tudósított a rádióban, melyet az építés felügyeletével megbízott államtitkárnak is végig kellett hallgatnia, aki egyébként megrögzött ellenzője volt a beruházásnak. Az Aranycsapat tagjai is beszálltak az építésbe, sőt, Papp Lászlóról fotó is készült, ahogy lapátolt Magyarország addigi legnagyobb nyíltszíni építkezésén. Ez egykori Népstadion technikai színvonaláról mindent elárul az egyik angol játékos nyilatkozata a 7:1-es mérkőzés előtt, aki azt mondta: „Bárcsak a Wembley-ben is lennének ilyen modern öltözők”. A telefonközpontból vezérelt eredményjelző például olyan magas minőséget képviselt, hogy nyugatra is szállítottak a típusból, sőt a mexikói és a montreali olimpián is ilyen szériát használtak. A múltra azonban már csak a szobrok és az egykori toronyépület emlékeztet, amelyre emeletet építenek, és múzeumként állít majd emléket a legendás sportolóknak és sportsikereknek.

Az egykori toronyépület örök mementót állít a Népstadionnak.

Gigantikus méretek

Magyarországon az egyik legnagyobb beruházás az új Puskás Ferenc Stadion építése. A létesítmény legmagasabb pontja 52 méter, a férőhelyek száma 67 155 lesz. A stadionban 27 liftet építenek be, és 38 lépcsőn közlekedhetnek majd a látogatók a nézőtérre. A vendégek igényeit 45 büfé fogja kielégíteni. Természetesen az érdeklődésünk elsősorban a beruházás villamos szempontjaira irányult, amelyek a kezdeti lépéseknél tartanak: a szakemberek szerelik a kábeltálcákat, ideiglenes transzformátorállomásokat építettek ki, készülnek az elektromos fogadóhelyiségek és épül a villámvédelem is. Szeretnénk az építés folyamatát részleteiben is az olvasóink elé tárni, ezért a kezdeti lépésektől egészen a befejezett, átadásra kerülő állapotig fogjuk bemutatni a beruházást, így 2019 végéig még beszámolunk egy-két alkalommal a nagyszabású projektről.

Az építkezés javában zajlik, a stadion méretei már így is lenyűgözőek.

A teljes létesítmény 38 pilonból áll – ezekben lehet a lépcsőkön feljutni a lelátókra –, 4 pilonban alakítanak ki elektromos fogadóhelyiséget. Ezekből két pilonba érkezik az ELMŰ „betápja”, és onnan látják el egy külső körgyűrűvel, alépítményi saját vezetékrendszerrel a másik két pilon állomásait. A 31-es pilon mögött már látható egy soknyílásos helyiség, ahová a transzformátorokat helyezik majd el. Ebből a négy pilonból indulnak felfelé a kábelek, áramsínek tűzálló tartószerkezetekkel. A két ELMŰ-s pilonban két-két transzformátort telepítenek le, a két másik pilonban pedig három-három trafó látja majd el a feladatát 1 és 1,6 MVA teljesítményben. A villamos betáplálás egyébként a Dózsa György út irányából érkezik és egy alépítményi hálózaton keresztül jut el a Stadionig.

Daru a magasban

Az épülő stadion egyik megkapó látványossága a „csodadaru”, köznapi nevén Terex, amivel nem sokan találkozhatnak. Európában talán három ilyen gép működik, ezért több évre előre le kell foglalni egy-egy beruházásra. Az elemeit 13 kamion hozta Belgiumból és a helyszínen szerelték össze. A gép önsúlya 1350 tonna, a stadion acél tetőszerkezetét emeli a helyére, ami 130-140 tonna. A mérlegdaru maximális magassága 130 méter. Maga az emelés 40 percig tart, viszont a felemelt szerkezet rögzítése a megfelelő csavarokkal három hetet vesz igénybe.

A Terex óriásdaru lánctalpainak méretei önmagukért beszélnek.

A teljes acél tetőszerkezet be lesz kötve a villámvédelmi hálózatba, ezen kívül szívócsúcsok kerülnek a lemezelésre. A tető olyan burkolatot kap majd, mint amilyenek a Papp László Sportaréna fedlapjai, alumíniumötvözetű korcolt lemez. A legkülső része a tetőszerkezetnek fényáteresztő polikarbonátból készül. A lemezes tetőrésznél maga a lemez lesz a villámfelfogó, viszont a műanyag résznél ki kell építeni a szívócsúcsokat a villámvédelmi terveknek megfelelően. Továbbá három darab rövid irányú átfeszítés is kialakításra kerül 95-ös alusodronnyal, ami a pálya felett védi a játékteret a villámcsapástól.

A stadion tetőszerkezete ilyen pilléreken nyugszik. A tartószerkezetet hídtechnikai módszerekkel rögzítették.

Nagybani villanyszerelés

Az építési munkálatok ideje alatt ideiglenes tápellátást az épülő létesítmény körül gyűrűszerűen lefektetett 240-es kábel látja el, a vételezéshez ideiglenes szekrényeket állítottak fel a főbb munkapontokon. Innen megy az áram a darukhoz, a kalocsákhoz stb. Az alapszerelések már megkezdődtek, a kábeltálcarendszerek telepítése folyamatban van. Több szinten egyszerre történnek a munkálatok, annak érdekében, hogy a határidőket tartani lehessen. A transzformátorházak és fogadóhelyiségek aknái már elkészültek, ide a kábelbeállásokat csak azután lehet megkezdeni, miután a „Terex” elvégezte a feladatát. Hat hónap múlva emeli a helyére az utolsó darabját a tetőszerkezetnek, addig a körgyűrűt csak részlegesen lehet kivitelezni. A kábelek csővezetékei már a föld és a beton alatt vannak. A fogadócentrumokban gyengeáramú és erősáramú rendszerek egyaránt helyet kapnak.

Ezen a szinten helyezik majd el az épületgépészeti berendezéseket. A munkálatok javában folynak.

Az épület további elosztói áramsín és kábelhálózattal lesznek összekötve. A középfeszültségű berendezésekhez a kábelaknák betonozási munkálatait már elvégezték, a hiányzó részeket fel kell tölteni betonnal, vasalattal, a kábelek aknáit pedig acél fedlappal kell lefedni. A légtechnikai szerelések és az egyes gépészeti rendszerek szerelései párhuzamosan haladnak, a teljes házat BIM-modellben tervezték. Ennek ellenére a szakágak ütközési problémáit nem lehetett elkerülni, három-négy hónappal ezelőtt még 2000 ütközési pont volt a rendszerben, a cikk elkészülésének időpontjában ezt a számot 100 alá sikerült redukálni. A szerelési munkálatokat nehezíti a viszonylag nagy belmagasság, ezért állványokról, ollós emelőkről kell a munkát végezni. A lépcsőházban viszont a belmagasság alacsony, ezért a mennyezeti és biztonsági világítást ezeken a helyeken a betonba mart horonyba süllyesztik.

Ollós emelőkről szerelik a munkások a kábeltálcákat.  A kiépített kábeltálcákra kerülnek a jelzőfények, a világítás, valamint a hangtechnikai berendezések.

A látogatói terek elsősorban látszóbetonos terek lesznek, néhány helyen kerül kialakításra álmennyezet. A helytakarékosság miatt többszintes kábeltálcarendszer kiépítése is szükségessé vált, külön tálcákon futnak majd az erősáramú, külön a gyengeáramú és külön a tűzvédelmi rendszer kábelei. Összesen mintegy 60 km kábeltálcát szerelnek fel a mennyezetre, és mintegy 1700 kilométernyi kábel lefektetése válik szükségessé a beruházás végéig. Másik érdekesség még, hogy az építésztervező, Skardelli György nem szeretné, ha a kábeltálcák a látszóbeton felületen megjelenjenek, ezért ezeket egy dizájnelemmel el fogják takarni. Erre kerülnek majd rá az épületvillamossági szerelvények: lámpatestek, kijáratmutatók, kamerák, hangszórók. Számítások szerint mintegy 36 ezer lámpatest fogja biztosítani a megfelelő világítást az épületben. A betonfelületre további csővezeték és egyéb villamossági elem nem kerülhet. Jelenleg több takarómintát is felszereltek, ebből fogja kiválasztani az építész a létesítményhez illő legmegfelelőbbet.

A Puskás Ferenc Stadionban a 2020-as Európa Bajnokságon már meccseket fognak játszani (három csoportmérkőzést és egy nyolcaddöntőt), az átadás céldátuma 2019 novembere. A 67 ezer néző befogadására alkalmas létesítmény nagyobb, mint a bukaresti (55 ezer néző), de jóval kisebb, mint a londoni Wembley, amely 90 ezer ember befogadására képes. Használatát tekintve leginkább a futballé lesz a főszerep a stadionban, de koncerteknek és egyéb szórakoztató eseménynek is helyet ad majd a létesítmény. A beruházás tervezett végösszege nettó 142,85 milliárd forint. 

  • 2 havonta ellenőrzi a munkálatokat az európai szövetség (UEFA), eddig mindent rendben találtak.
  • 4 óriás eredményjelző/kivetítő teszi még élvezhetőbbé a mérkőzéseket és koncerteket a stadionban.
  • 8 darab Terex CC 6800-as típusú daru van mindössze a világon, ebből egy a Puskás építésén dolgozik.
  • 600 HD-kijelző kerül felszerelésre a stadion belső kerengőjén.
  • 11 900 embernek ad munkát az építkezés.
  • 12 000 tonna acélt építenek be a stadionba, ez két Erzsébet híd súlyának felel meg.
  • 170 000 köbméter földet mozgatnak meg az építkezés alatt.