Barion Pixel

Villanyszerelők Lapja

Az ingyenes töltés kora lejárt

Elektromosautó-töltőállomások

2019. szeptember 17. | Kozma László |  732 |

Az ingyenes töltés kora lejárt

2019 végéhez közeledve érdemes megnézni, hogy alakul a magyarországi elektromosautó-töltőállomások helyzete, amely egyértelműen befolyásolja a hazai alternatív mobilitás jövőjét. Arról megoszlanak a vélemények, hogy az elektromos autók követelik-e ki a töltőállomásokat, vagy a töltőállomások megléte lendíti-e fel az elektromos autók számát. Ez tipikusan a mi volt előbb, a tyúk vagy a tojás kérdése. Választ adni erre talán nem is lehet, mi sem próbálkozunk vele, viszont a töltőállomások aktuális hazai helyzetéről be tudunk számolni.

Honnan indultunk?

Korábban már említettük, Magyarország első nyilvános töltőállomását az Elmü adta át Budapesten a Váci úti székháza előtt. A dátum 2010 szeptembere volt – tehát a hazai töltőállomások történelme alig 10 éves. Ez a bizonyos tekintetben nem túl hosszú idő elegendő volt ahhoz, hogy manapság már kb. 1000 db nyilvános töltőállomásról beszélhessünk 507 magyarországi helyszínen.

A 2010-ben telepített Elmű-töltő hosszú évekig az egyetlen nyilvános töltőállomás volt Magyarországon. Nem hiába, hiszen tölthető, tisztán elektromos vagy hibrid autók sem voltak az utakon, tehát nyilvánvalóan töltőállomásokra sem volt szükség. Aztán vett egy fordulatot a piac: egyre több autógyártó jelentetett meg alternatív hajtással rendelkező típusokat, amelyeket az emberek elkezdtek vásárolni, ezért megjelent az igény az utcai és autóutak melletti töltőállomások iránt.

A teljes cikket csak előfizetőink olvashatják, bejelentkezés után.

Ha van előfizetése, . Még nem előfizetőnk? Válasszon előfizetési konstrukcióink közül!

Előfizetés

E-mobilitásElektromos autó