Barion Pixel

Villanyszerelők Lapja

Elektromosautó-töltők túlfeszültség-védelme

2020/6. lapszám | Kruppa Attila |  765 |

Elektromosautó-töltők túlfeszültség-védelme

Az elmúlt években a környezettudatosság növekedése előtérbe helyezte a megújuló energiák használatát, és ennek részeként az e-mobilitást is. Az ezzel kapcsolatos villamos szakmán belüli párbeszéd természetesen arra koncentrál, hogy miként lehet ezt a technológiát a hálózati struktúrába integrálni, a teljesítményigényekre és egyéb sajátosságokra tekintettel. Jóllehet, a hálózatok üzemeltetői számára ezek a kulcsfontosságú kérdések, a felhasználók szempontrendszere ettől jelentősen eltér.

Csak az a lényeg, hogy működjön?

Az elsődleges kérdés természetesen a felhasználók számára is az, hogy milyen alapvető feltételek szükségesek az új technológia működtetéséhez, azaz hogyan csatlakoztathatják a töltőket a meglévő hálózathoz, milyen jogi és műszaki követelmények teljesítése szükséges ehhez. Innen nézve a túlfeszültség-védelem nem nélkülözhetetlen része a rendszernek, hiszen normál körülmények között egy túlfeszültség-védelemmel nem rendelkező töltő ugyanúgy ellátja a feladatát, mint a védelemmel rendelkező.

Persze tudjuk, hogy a védelem kiépítésének célszerűsége nem is abból fakad, hogy egy készülék nem működik nélküle, hanem abból, hogy a védelem kiépítésével valamilyen nagyobb kártól vagy egyéb problémától óvjuk magunkat. Ezért azt szoktuk megvizsgálni, hogy egy készülék bonyolult-e (és ezzel összefüggésben érzékeny-e a túlfeszültségre), illetve hogy elég drága-e ahhoz, hogy érdemes legyen a túlfeszültség-védelmére költeni.

A cikk még 16 226 karakternyi szöveget tartalmaz.

A teljes cikket bejelentkezés után olvashatja el,
ha ön előfizetőnk vagy megvásárolta a cikket vagy a lapszámot.

Ha van előfizetése, vagy már megvásárolta ezt a tartalmat, .

1 cikk 450 Ft

Elolvasná ezt a cikket, de nem előfizetőnk?

450 Ft-ért online bankkártyás fizetéssel, megvásárolhatja és azonnal elolvashatja. A megvásárolt cikkhez a későbbiekben is korlátozás nélkül hozzáférhet. Legyen előfizetőnk és minden tartalmunkat korlátozás nélkül elolvashatja!

Megveszem
ezt a cikket

1 lapszám 1400 Ft

Csak ezt a lapszámot vásárolná meg?

1400 Ft-ért online bankkártyás fizetéssel, azonnal megvásárolhatja a lapszámot, amelyben ez a cikk olvasható, ezzel hozzáférést kap a szám összes cikkéhez, amit pdf formátumban le is tölthet.

Megveszem
ezt a lapszámot

1 éves előfizetés 7990 Ft

Legyen ön is előfizetőnk!

A Villanyszerelők Lapja egy havi megjelenésű épületvillamossági szaklap, amely nyomtatott formában évente 10 alakommal jelenik meg. Válasszon papíralapú vagy digitális előfizetést! Előfizetőink korlátlanul hozzáférhetnek a korábbi számok tartalmához is.

Érdekel az
előfizetés

Túlfeszültség-védelem